sâmbătă, 21 august 2021

De la Brătianu la Cîțu.

 


   Acum câteva zile Cîțu și-a depus candidatura pentru președinția PNL, cu această ocazie a spus câteva cuvinte despre aniversarea a 157 de ani ai partidului. Orban, contracandidatul lui Cîțu la președinția PNL, nu a scăpat ocazia de a-l taxa pe Cîțu că nu a vorbit despre marele Ion. I. C. Brătianu.

   Nu cunosc motivul pentru care acest individ, ajuns prin căi oculte premierul României, nu a vorbit despre înaintașul său liberal. Am să-mi permit să spun eu câteva cuvinte despre liberalul născut în satul Florica, azi Ștefănești de Argeș, în anul 1864.

În timpul răscoalei țăranilor din iarna-primăvara lui 1907 conservatorii care erau la guvernare și care nu au găsit soluții de rezolvare a revoltei iscate în Moldova, sunt forțați de către liberali să demisioneze. Se formează un guvern liberal având ca prim ministru pe D.A Sturdza și pe I.I.C. Brătianu ca ministru de interne. Liberalii iau hotărârea de a înăbuși răscoala în sânge. Artizanii acestei măsuri sunt liberalii: D.A Sturdza, prim ministru,  I.I.C. Brătianu ministrul de interne, ministrul de război Alexandru Averescu, având toți binecuvântarea regelui Carol I. Se știe că au fost omorâți mii de țărani, după presa occidentală în jur de 9000 de oameni, după Averescu în jur de 4000 de țărani, după comuniști în jur de 11.000 de țărani. Deasemenea armata cu tunurile a ras sate întregi de pe suprafața pământului. Asta a fost una din empatiile liberale cu păturile sărace.

În urma atentatului de la Sarajevo din 1914 a fost ucis prințul moștenitor al Austro-Ungariei Franț Ferdinand, motiv pentru declanșarea războiului.

În Europa începe războiul dintre Puterile Aliate, Antanta, din care făceau parte: Imperiul Rus, Franța, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlanda, mai târziu se vor alătura Italia, Japonia și SUA, și cealaltă alianță era a Puterilor Centrale din care făceau parte: Austro-Ungaria și Germania, mai târziu se va alătura Imperiul Otoman și Bulgaria.

Regele Carol I, fiind de origine neamț, ar fi dorit să intre în război de partea Puterilor Centrale, însă o mare parte a clasei politice române ar fi vrut să intre în război de partea Antantei, văzând în asta posibilitatea întregirii țării. Cert este că timp de doi ani România rămâne neutră.

România nu participă la război din prima zi, însă era clar că mai devreme ori mai târziu va trebui să intre în acest război de o parte ori alta, neputând rămâne la infinit neutră. Cu toată această pauză de doi ani pe care am avut-o, guvernul liberal condus de I.I.C.Brătianu nu ia cele mai bune măsuri pentru instruirea și înzestrarea armatei cu echipament, armament și logistică.

Citez din Wikipedia: „Cauzele principale ale înfrângerii Armatei Române în campania din 1916 au fost: ingerințele politice majore în actul conducerii militare, impostura și lașitatea unei părți a eșalonului militar de conducere, precum și lipsa de adecvare a pregătirii militare și a dotării trupelor.

Asta a fost o slăbiciune a liberalilor aflați la guvernare în frunte cu I.I.C.Brătianu.

Trec peste campania propriu-zisă, prost manageriată. În 1919 în timpul Conferinței de Pace de la Paris, delegația condusă de marele I.I.C. Brătianu face anticamera, delegația română, după cum raporta Brătianu regelui Ferdinand: este privită cu dispreț și indiferență de către aliați.

Este nevoie ca regina Maria să plece într-un turneu neoficial cu escală la Paris în drumul spre Londra.

Deși vizita este neoficială, frumoasa, senzuala și diplomata noastră regină reușește să se întâlnească cu premierul francez Clemanceau, cu președintele, celei de-a treia republici Franceze, Poincare. La Londra se întâlnește cu o serie de înalți demnitari, iar la Paris se întâlnește în primăvara lui 1919 cu Președintele SUA Woodrov Wilson și soția acestuia. Vizita reginei Maria a facilitat deschiderea ușilor Conferinței pentru delegația română condusă de Brătianu. Fără REGINA MARIA Brătianu ar fi fost și acum în anticamera Conferinței. De altfel Adevărul de Weekend din 27 iunie 2020 reamintește cuvintele spuse de Brătianu referitor la vizita reginei Maria la Paris:„ Regina Maria a reușit în câteva zilei ceea ce politicienii români n-ar fi reușit într-o lună”.

Tot în perioada în care liberalii conduși de Brătianu erau la putere în guvernul refugiat împreună cu casa regală în Moldova, tezaurul României a fost trimis în Rusia. Menționez că guvernatorul Băncii Naționale din acea vreme s-a opus categoric.

Astea au fost câteva cuvinte succinte despre activitatea lui Brătianu. Ar mai fi multe de spus, unele nereușite, iar altele fiind reforme bune pentru România.

Liberalii de acum au moștenit doar părțile rele ale înaintașilor lor.

Menționez starea jalnică în care se găsește mai mult de jumătate din populația țării. Indiferența guvernanților liberali față de degradarea socială se aseamănă cu genocidul din 1907. Deși seară de seară televiziunile dezbat problemele grave în care se găsește o parte a populației, Cîțu, acest premier, după unele surse bețiv și infractor, scos din joben de către paznicul Palatului Cotroceni, l-am numit pe K.W.Iohannis, spune cui vrea să-l asculte că România prosperă, iar românii, pe cale de consecință, sunt fericiți. Cîțu, împreună cu întreaga lui Camarilă, trăiește într-o lume paralelă. Într-o Românie pe care o vede după ce probabil a tras ceva, ori a fumat, fiindcă nu a răspuns categoric dacă s-a drogat ori nu. Emanuel Ungureanu spunea că Florin Cîțu nu trebuie întrebat dacă s-a drogat, ci „când s-a drogat ultima dată și cu cine”. Adevărul este că modul în care Cîțu vede România și românii, mă face să-i dau dreptate lui Ungureanu.

Că va fi Cîțu președintele PNL, ori Orban, lucrurile vor sta la fel de prost. Și unul și celălalt au condus România spre prăpastie, chestiunea este că nu se opresc.

PS. Tot ce am scris despre I.I.C.Brătianu sunt date istorice verificabile.

Pentru mine liberalii niciodată nu au adus prosperitate țării. Dacă mai aud pe cineva lăudând perioada interbelică îi consider niște dezinformatori. Chiar dacă România a prosperat economic, prosperitatea s-a văzut în buzunarele celor bogați. Muncitorii lucrau în fabrici militarizate, iar țăranii trăiau în evul mediu. Cam asta era bunăstarea interbelică.

Mulțumesc pentru poză:carasanul.ro   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...