duminică, 15 august 2021

Un război inutil.

 

 


  7 octombrie 2001.  Momentul în care armata SUA împreună cu armata Marii Britanii declanșează războiul din Afganistan, împotriva Al-Qaeda și a susținătorilor săi talibani, ca urmare a actului terorist comis asupra turnurilor gemene din New York, 11 septembrie 2001, de către teroriștii Al-Qaeda.

20 de ani de război în care au murit mii de soldați americani, englezi, români, afgani, etc. dar și multă populație civilă ca urmare a confruntărilor dintre armatele americane și talibani. 20 de ani în care au fost aruncați miliarde de dolari fără nici un folos.

După 20 de ani armatele intervenționiste americane, engleze, române, etc. s-au retras din Afganistan. Hotărârea de retragere a armatei americane și implicit a aliaților săi au dat apă la moară talibanilor care au  cucerit  întreaga țară, iar azi, 15 august anul de grație 2021, trupele talibane intră în mod pașnic în Kabul. Președintele afgan Ashraf Ghani a luat decizia de a demisiona pentru ca transferul de putere să se facă în mod pașnic.

Înainte de acest moment pe la începutul lunii august, 02.08, președintele afgan Ashraf Ghani a criticat decizia bruscă a Administrației Trump de aș retrage trupele din Afganistan. A considerat președintele afgan că această decizie a dus la victoria trupelor talibane. Ashraf Ghani a acuzat SUA că au impulsionat distrugerea Afganistanului prin „legitimarea” insurgenților talibani, cu care Washingtonul a negociat direct și a semnat în 2020 un acord de pace.

Decizia retragerii armatei americane din Afganist luată de Administrația Trump a fost aspru criticată și de către premierul britanic Boris Johnson.

Ministrul britanic al Apărării, Ben Walace, a criticat, deasemenea, decizia de retragere a trupelor americane din Afganistan. El a spus că: „decizia Administrației Trump riscă să transforme Afganistanul într-o bază a terorismului.

Prin urmare, după un război dus timp 20 de ani în care au fost omorâți mii, zeci de mii de oameni, civili și militari, România a pierdut în acest război 29 de militari și o sută și ceva de răniți, deasemenea au fost cheltuiți 3 miliarde de lei, rezultatele războiului sunt catrastofale pentru poporul afgan. În loc de democrație tip americană, în loc de libertate, în loc de înfrângerea forțelor talibane împotriva cărora americanii și aliații lor au luptat timp de 20 de ani, astăzi talibanii preiau puterea în Afganistan.

Sigur, dacă era pentru o cauză dreaptă și mai ales dacă acest război ar fi avut un final fericit pentru populația afgană pierderile noastre atât în vieți omenești cât și materiale s-ar fi justificat.

Din păcate ăsta a fost un război inutil. Un război din care afganii și armatele intervenționiste au avut de suferit.

După 20 de ani talibanii afgani revin la putere. Care a fost sensul acestui nenorocit război? Satisfacerea orgoliului nemăsurat al Jandarmului lumii. Indiferent ce s-a dorit din de la acest război, el nu a fost bine pregătit, s-a considerat că simpla prezență a trupelor aliate îi va face pe talibani să tremure. Lucrurile au stat pe dos. Singurii care au avut de câștigat din acest război și care ies întăriți sunt talibanii. De acum talibanii vor guverna fără frica de americani. Dovada este însăși faptul că președintele afgan a demisionat, iar trupele care apărau Kabulul au lăsat forțele talibane să intre în oraș fără a opune rezistență. Asta dovedește că talibani sunt recunoscuți ca o forță militară care, iată, nu a putut fi înfrântă nici de armatele aliate având în frunte SUA.

După Vietnam și Irak, armata americană a suferit încă o înfrângere umilitoare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...