joi, 5 august 2021

PSD, trezește-te!

   


  Când au fost la putere social democrații în diferite alianțe, mișcările de stradă nu mai conteneau, protestau împotriva oricărei măsuri luate de guvernul PSD, am văzut sindicate, prin 2018, care protestau chiar și împotriva măriri salariilor. Opoziția liberală susținută puternic de #rezist având ca lider USR, hărțuia liderii social democrați, îi bruscau chiar, fără ca organele de ordine să intervină.

  Acum de când este dreapta la putere, PSD, mai ales în timpul pandemiei de anul trecut, a susținut guvernul Orban mai mult decât o făceau liberalii. Poate așa trebuia, venea pandemia peste noi și Orban cu Iohannis se gândeau la anticipate, nu-i interesau să ia măsuri de preîntâmpinare a epidemiei ce urma să cuprindă România. Poate că în acele momente PSD a acționat ca un partid responsabil. Ce folos însă, liberalii au acționat pe tot parcursul anului 2020 ca un partid iresponsabil, ca un partid care s-a situat deasupra nevoilor populației, care nu a privit în jos să vadă plebea și nevoile ei. Cu Orban premier și Câțu ministru de finanțe datoria publică a crescut exponențial. Nici în ziua de azi nu se știe ce s-a făcut cu acei bani. Apropo, pe unde mai sunt faimoasele izolete? Dar milioanele de măști care trebuia să ajungă la populația nevoiașă? Aceste întrebări sunt doar pentru încălzire, ele sunt mult mai multe și mai grele.

  Din decembrie 2020 avem un nou guvern format dintr-o alianță tripartidă plus minoritățile, altele decât cele maghiare. De această dată îl avem ca premier pe Cîțu cu doi vicepremieri Barna și Kellemen. Un guvern care merge din rău în mai rău, un guvern care a contractat cele mai mari împrumuturi la dobânzi variabile, dar care, oricum, sunt cele mai mari.

  În situația aceasta când guvernul păstorește peste turma țării hrănindu-se cu sângele turmei, aici mă refer la faptul că deși prețurile cresc la utilități și alimente, dar și la celelalte produse, guvernanții, în frunte cu Cîțu, nu sunt alături de populația săracă a României, din contră, calcă pe cadavre, aducând în discuție publică teme false cum este și LGBT și campania electorală a PNL. Pentru prima dată în istoria postdecembristă campania eectorală a unui partid aflat la putere s-a purtat în spațiul public.

  Pentru PSD și AUR, în această perioadă în care guvernul pare a nu se mai opri din gafe, este ca o mană cerească. Manifestațiile organizate de cele două partide trebuie să fie prezente tot timpul pe străzi. Partidele, împreună cu sindicatele, trebuie să iasă în stradă, să picheteze guvernul, ministerele, Cotrocenii și toate celelalte structuri decizionale ale statului.

  Interpelările în Parlament trebuiau să fie zilnice din partea tuturor parlamentarilor din opoziție, deasemenea moțiunile simple împotriva miniștrilor. În timpul dezbaterilor din plen social-democrații trebuia să-și facă simțită prezența, la fel cum procedau useriștii pe vremea când erau în opoziție. În politică eleganța este considerată slăbiciune. Electoratul PSD vrea să vadă un partid în „vână” nu niște babe pleoștite în băncile confortabile din Parlament. Marcel Ciolacu, ca lider al partidului care a câștigat alegerile, trebuie să lase discursul moale, neconvingător și să bată cu pumnul în masa puterii. Discursul lui Ciolacu este obligatoriu să fie virulent, convingător, articulat. Este nevoie să se vadă în expozeul său dorința de a face ceva pentru România și poporul său. Nu contest abilitățile de negociator al lui Ciolacu, cunoștințele lui în domeniul dreptului și administrației publice, însă, pentru a fi lider de partid îți trebuie nerv și verb. Un lider trebuie, prin cuvântul său, să mobilizeze, să adune oamenii în jurul său și al ideilor sale. Trebuie să vorbească clar, accentuat, cursiv, liber și să aibă verb. Nu trebuie să fie un „ Marcus Cicero”, dar nici departe de el ca orator. Oamenii vor să vadă că PSD-ul se bate pentru ei, chiar dacă nu au majoritate, au destui parlamentari care să-și facă simțită prezența în Parlament. Un Partid cu 30% din voturi poate să facă mai mult. Pentru asta este nevoie de lideri fermi, cinstiți și dornici să facă treabă, gata să-și pună în aplicare doctrina partidului și programul său. Un partid în care se manifestă doar doi, trei membrii, iar ceilalți stau la cutie, nu va avea șanse de câștig în viitor. PSD-ul trebuie să se trezească, are nevoie de un lider cu reale calități organizatorice și care, în același timp, să știe să transmită ceea ce vrea să facă. Ciolacu este bun ca secretar general al partidului.

  Dacă opoziția nu-și găsește drumul, actuala coaliție de la putere va duce țara în prăpastie. PSD-ul se poate alia cu AUR  pentru a dărâma actuala putere. AUR nu este un partid mai rău decât USR, aș spune chiar că este mult mai aproape de România, față de USR și PNL care sunt mai apropiate de străinătate.

PSD trezește-te!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...