vineri, 19 aprilie 2013

Anormalul ca normal, la romani.



                 Ma aflam in privatizarea din cartierul unde locuiesc, vroiam sa cumpar o paine, pe usa magazinului a intrat o fatuca cu telefonul la ureche, patronul magazinului a intrebat-o daca vrea sa cumpere, ori numai sa vorbeasca la telefon. Fatuca, cred ca avea in jur de 14 ani, a pus botic si l-a apostrofat pe patron ca i-a intrerupt convorbirea cu “gacicul”, apoi a inceput sa ne povesteasca o intamplare din autobuzul ce venea cu elevii de la Targoviste la Bucsani. In autobuz s-a creat o altercatie intre 2 copii (15-16 ani), altercatia a degenerate in bataie, prietenul unuia dintre combatanti a sunat mai multi prieteni, printre care si pe tatal unuia din copii ce se bateau, cand au ajuns in Bucsani tatal si prietenii   il asteptau pe cel care se batuse cu fiul sau; in loc sa se intereseze de ce s-au luat la bataie sa vada eventual cine este vinovat, pur si simplu l-a luat la bataie impreuna cu ceilalti, atata l-au batut de rau ca, cel batut a ramas intins pe asfalt, batausii vazandu-si de drum ca si cum nu se intamplase nimic. Situatia normala ar fi fost sa se intereseze de ce s-au batut, eventual sa-i certe pe amandoi; a preferat sa-l bata si el ca parinte pe celalalt copil, astfel situatia normala devine anormala.
               Vadit tulburat de cele aflate patronul ma intreaba: “ce parere ai nene Ionele, cum ti se pare tara asta?”, “Normala”i-am raspuns, apoi am continuat: “intr-o tara in care Presedintele unei tari este ales democratic si ii este recunoscuta alegerea, iar atunci cand dublul cetatenilor care il alesesera considera ca numai poate detine functia si il demite, Presedintele nostru ignora vointa maselor, se leaga de o chichita si ramane mai departe in functie, asta ar fi o situatie anormala, dar la noi intra in normalitate.”
                Un copil vine de la scoala, spune parintilor ca profesorul i-a dat nota 4 pentru ca nu stiuse lectia de zi, dar copilul a cerut profesorului sa il asculte din lectia pe care o stia, desi acea lectie fusese predata cu mult timp in urma, profesorul nu a vrut si a notat copilul cu nota 4. Tatal in loc sa certe copilul pentru ca nu invatase lectia, sa-i explice ca lectiile nu se invata din 3 in 3, ci toate la rand, a plecat val vartej la scoala sa puna la punct profesorul, ce-i “nedreptati-se” copilul. Situatia normala ar fi fost sa-si certe copilul, dar el a preferat sa certe profesorul, astfel situatia normala devine anormala, in acest fel anormalul devine normal.
                 Alta situatie anormala este urmatoarea: intr-o institutie de stat directorul are un salariu mai mic decat al directorului adjunct, ori chiar al unui sef de serviciu, asta este alta situatie anormala, care devine normala prin lege.
                De fapt cum dracu' sa cautam normalitate intr-o tara in care cea mai mare crima este faptul ca Presedintele a fost vazut ca vorbeste cu Primul- ministru, iar ziaristele mai ales, au accese orgasmice de furie cand vad ca situatia este calma si nu sare “sange pe pereti” din confruntarile politice. Dumnezeu sa ne ajute si sa ne lumineze, ca nu stiu ce se va intampla cu oamenii acestei tari!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...