vineri, 24 octombrie 2014

Dreptul forţei


      Au trecut doi ani de zile de la referendumul din 2012, mă aşteptam ca anchetarea şi judecata celor care au comis fraude în timpul referendumului să se fi terminat. Campania asta electorală a arătat o activitate foarte intensă a Procuraturii în ansamblul său şi a DNA în special. Parlamentari care puteau fi anchetaţi cu ani în urmă, acum sunt chemaţi la DNA pentru a fi informaţi de dosarul de urmărirea penală întocmit pe numele lor, pentru unii dintre ei s-a cerut chiar arestarea. Nimic de obiectat despre aceste anchete, dacă lucrurile nu s-ar desfăşura în timpul unei campanii electorale.
      E bine ca în timpul campaniei lucrurile să meargă într-o anumită normalitate, nu să fie un exces de zel.   Procurorii în perioada campaniilor electorale ar trebui să fie mai reţinuţi, iar audierile la DNA să fie discrete, indiferent despre ce persoană este vorba.
Ştirile din dimineaţa asta ne aduc la cunoştinţă despre aducerea la ÎCCJ a 200 de oameni în majoritatea bătrâni şi bolnavi, pentru a fi audiaţi în cazul referendumului. Îmi pun o întrebare de bun simţ : chiar trebuiau aduşi toţi aceşti oameni în acelaşi timp pentru audieri? Au fost treziţi cu noaptea în cap oameni de 70-80 de ani, în majoritatea bolnavi ,îmbarcaţi în autobuze şi aduşi la Bucureşti pentru a fi audiaţi. Mulţi dintre ei habar nu aveau pentru ce erau aduşi. Alţii din teamă vor spune că nu au votat, că nu au fost niciodată la vot. Cred că se putea găsi altă soluţie pentru a nu fi căraţi în miez de noapte şi aduşi la audieri. Nici nu cred că vor putea fi audiaţi toţi astăzi. Pe mine mă deranjează demonstraţia de forţă făcută de procurori şi instanţă. Cum naiba, din 2012 şi până astăzi nu s-a găsit o posibilitate de rezolvare a acestor dosare, iar acum când mai sunt cca 10 zile până în ziua alegerilor dintr-o dată se reîncepe procesul cu o forţă nemaivăzută. Cred că de fapt se vrea să se treagă un semnal de alarmă şi atenţionare pentru cei care au crezut că un anumit regim a murit, votaţi cu cine trebuie, altfel uite ce păţiţi. Se putea judeca în linişte, nu era un proces de răsunet. Mă îngrijorează acest mod de acţiune, în care viaţa oamenilor nu contează, contează numai mesajul ce trebuie transmis, iar pentru ca mesajul să ajungă la cei ce trebuiau să înveţe ceva, a fost anunţată şi presa pentru a fi popularizată acţiunea de intimidare.
     Mă întreb mergând pe un raţionament lucid : de ce procesul lui Iohannis nu s-a putut judeca până în momentul începerii alegerilor? O hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă dată de ÎCCJ înainte de alegeri, ar da posibilitatea alegătorilor să voteze în cunoştinţă de cauză. Am putea să ne trezim într-o situaţie fără precent, să avem un Preşedinte ieşit din urnele electorale şi invalidat de CCR pe motiv de incompatibilitate. În această situaţie ar trebui reluate alegerile, nu cred că Ţara îşi permite să arunce bani pe fereastră pentru că, cel mai înalt for judecătoresc nu a vrut să ţină cont de o anumită situaţie urgentă. Nu dau sfaturi instanţelor de judecată, privesc lucrurile prin prisma bunului simţ, un candidat la preşedinţie ce ar putea fi invalidat dacă se va da o hotărâre în favoara ANI şi de partea cealaltă o încercare de intimidare a electoratului votant anti regimul Băsescu. Acţiunea din această noapte-dimineaţă petrecută în judeţele Vrancea şi Gorj dau un semnal clar de forţă şi intimidare a celor ce votează cu altcineva decât cu cei obedienţi regimului Băsescu. Nu vreau să fiu greşit înţeles, vreau că aceia care au comis acte ilicite, indiferent în ce constau aceste acte, să fie sancţionaţi de lege după gravitatea faptei lor, nu mă interesează din ce partid politic provin eventuali condamnaţi, nu cred în sintagma potrivit căreia „hoţi lor sunt mai hoţi decît hoţii noştri”, hoţii sunt hoţi ,indiferent de partid, religie, sex, etnie şi trebuie pedepsiţi în consecinţă, dar aceste arestări şi condamnări să fie ceva normal şi nu arătarea pisicii pentru una ori alta din taberele politice.
Mă deranjează aceste demonstraţii de forţă, de intimidare, acest mesaj transmis în clar electoratului prin care i se spune cine este încă jupânul Ţării.
     Vreau să se termine mai repede cu aceste alegeri pentru ca Ţara să intre într-un proces de normalitate, de conlucrare între intituţii şi de respect pentru cele trei puteri ale statului, de independenţă pentru puterea judecătorească, executivă şi legislativă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vremuri de cumpănă

  În urmă cu 35 ani, oamenii, mai ales tineri, cădeau secerați de gloanțele unui regim tiranic. Sătui de frig și înfometare, cetățenii Român...