joi, 23 octombrie 2014

Generalul român între eroism şi DNA

      Sunt un om pasionat de istorie, în acest context am ajuns să preţuiesc generalii, să îi consider semi zei, să îi consider, nişte oameni aleşi, să fie deasupra muritorilor de rând. Am să dau câteva exemple de generali care mi-au marcat viaţa prin faptele lor de arme în timpul diferitelor războaie purtate de ţara noastră astfel :
gen. Gheorghe Magheru, Christian Tell, din timpul revoluţiei de la 1848,
gen Alexandru Cernat, Gheorghe Manu, din timpul războiului de independenţă,
gen. Ernest Broşteanu, Constantin Prezan, Alexandru Averescu, Ion Antonescu, ultimii 3 au ajuns mareşali ai României, toţi s-au distins în primul război mondial.
Au fost şi alţii, nu îi mai enumăr, aceşti oameni au reuşit, să trezească în mine sentimente profund naţionaliste, sigur un naţionalism constructiv, un naţionalism din care se distinge cetăţeanul român, graniţele şi  însemnele ţării. Copil fiind, de multe ori am adormit cu căpeteniile oştirii lui Ştefan cel Mare în gând, cu portarul Sucevei Arbore, cu Baba Novac al lui Mihai Viteazul.
     În zilele noastre un general,  fie că este al armatei, fie al ministerului de interne, ar trebui să aibă un statut special. Lucrurile se duc în derizoriu. În ziua de astăzi despre generali auzim când sunt chemaţi la DNA, la DIICOT, ori când sunt condamnaţi la ani grei de puşcărie. Am avut condamnat la ani de închisoare cu executare un general de armată, şeful Marelui Stat Major, comandantul armatei române, motivul a fost o găinărie, altfel nu pot să numesc infracţiunea comisă de acest general. Am şi rezerve în ce priveşte motivul condamnării, cred în nevinovăţia lui, aşa aş dori, să fie, nevinovat, Numai el ştie adevărul.
Domnul Băsescu este un Preşedinte ales, nu este rege din perioada absolutismului  regal, nici autocrat să poată înainta în grad pe cine vrea. În vara lui 2012, T. Băsescu striga unui chestor : "nu e bine domnu' chestor, parcă eu v-am făcut chestor", a doua zi domnu chestor era anchetat de DNA. Rangul de general, a fost ridiculizat, prin afirmaţia de mai sus. D-l Chestor a fost înaintat în grad de Preşedintele României pentru anumite merite, ori pentru vreun peşcheş dat bosului de la Cotroceni, sau şi mai grav, pentru a-l ajuta pe domnu Băsescu în anumite momente delicate din viaţa domniei sale? Unul din aceste momente era chiar suspendarea din vara lui 2012, atunci se pare că Băsescu a fost surprins de faptul că domnu chestor îşi făcea datoria şi nu a sărit în braţele lui pentru a-l ajuta. El putea face aceste avansări în numele unor legi, nu în numele lui personal. Din aceste motive nu putea, să îi reproşeze domnului chestor, că l-a avansat în grad. De ce sunt terfelite numele acestor granzi ai armatei şi ministerului de interne? Cine vrea să aducă în derizoriu conducerea  armatei şi ministerului de interne? Ceauşescu cât a fost el de dictator şi-a ocrotit armata şi internele, şefi lor au fost pedepsiţi atunci când au greşit, dar departe de ochii lumii. Îmi vine în minte anul 1944, când mai mulţi generali şi mareşali ai armatei germane au pus la cale atentatul împotriva lui Hitler, atentat eşuat ( bomba care fusese pusă sub biroul lui Hitler fusese fabricată în uzina militară de la Mizil). Printre atentatori a fost şi feldmareşalul Rommel, Hitler i-a ordonat să se sinucidă, apoi să fie înmormântat cu onoruri militare, iar soţia lui să primească pensia ce se cuvinea unei soţii de feldmareşal, asta înseamnă să aperi onoarea armatei şi a conducătorilor ei. În zilele noastre, în regimul Băsescu, pe generali îi cunoaştem pe drumul dintre DNA şi casă. Chiar dacă aceşti generali trebuie, să fie anchetaţi, până la o condamnare definitivă, ar trebui să se păstreze o anumită reţinere în popularizarea lor.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vremuri de cumpănă

  În urmă cu 35 ani, oamenii, mai ales tineri, cădeau secerați de gloanțele unui regim tiranic. Sătui de frig și înfometare, cetățenii Român...