duminică, 19 octombrie 2014

Primii 5 candidaţi la preşedinţie

     Am în faţă lista cu candidaţii pentru alegerile prezidenţiale din această toamnă. Din toţi candidaţii aleg 5 nume, după părerea mea şi nu numai, ei sunt printre favoriţi.
     Elena Udrea, singură s-a declarat urmaşa lui Traian Băsescu, ăsta este un motiv suficient de bun pentru a nu o vota.Nu putem înlocui pe Băsescu, cu un alt Băsescu în fustă, ajunge unul şi ajung 10 ani de hârjoneală politică. Trebuie spus stop, acestui mod de a conduce România. Ajunge deceniul acestui mic dictator, presărat cu conflicte şi piedici ca într-un joc de-a şoarecele şi pisica.
Motive pentru a nu o alege pe E.Udrea sunt multe, m-am oprit numai la ăsta considerânul cel mai important prin prisma funcţiei de preşedinte.
    Theodor Meleşcanu, ar putea fi un Preşedinte bun, îl consider un om echilibrat, a fost de toate, ministru, parlamentar, şef de partid, ar vrea să pună în panoplia de funcţii şi pe cea de Preşedinte. Din păcate, are foarte puţine şanse, nu voi risipi votul meu.
     Călin Popescu-Tăriceanu, acest dandy al politici româneşti, hârşit prin viaţa politică, prieten, apoi duşman al lui T.Băsescu, liberal prin comportament şi fapte; într-o alianţă cu PSD ar fi avut şanse enorme de a deveni Preşedintele României. În postura în care se află acum, de şef al unui partid nou înfiinţat, posibilităţile de a deveni Preşedinte sunt foarte mici. Îmi pare rău, dacă avea şanse teoretice de a intra în turul doi l-aş fi votat, apoi făceam campanie pentru el, ca în turul doi să câştige, fie şi numai pentru ca Victor Ponta să rămână Prim Ministru. În aceste condiţii nu arunc votul pe un bilet necâştigător.
    Klaus Johannis reprezentantul ACL, mă crucesc, uitându-mă la sondajele care arată că se află pe locul doi. Mă întreb cum dracu de are în jur de 30% din întenţia de vot a electoratului. Scandalul caselor nu s-a oprit, explicaţiile lui Iohannis asupra modului de dobândire sunt terifiante. Oratoria candidatului ACL pentru cea mai înaltă funcţie în stat este nulă, dacă nu are promter, la liber e foarte greu să lege cuvintele, l-am urmărit cum vorbea la mitingurile organizate de alianţă. Abia îl aplaudau cei din staful de campanie, nu convingea nici aplaudaci plătiţi să bată din palme. Ca Preşedinte trebuie să stăpânească verbul, pentru a putea dialoga cu diferitele personalităţi ce urmează a se întâlni în timpul îndeplinirii funcţiei de şef al statului. Procentajul indicat de sondaje este clar zestre partidelor din alianţă, el neputând fi locomotivă, ci frână. Pe de altă parte nu pot vota un reprezntant al PDL, d-l Iohannis prin alianţa formată este şi candidatul PDL. Nu pot vota un om care reprezintă şi interesele celor care au atentat la viaţa românilor prin tăierile de pensii şi salarii din 2010. Am să dau un singur exemplu, răspunsul Andreei Paul (Vass)la întrebarea unui ziarist cu privire la perspectiva ca guvernul Boc să taie din salarii, pensii, ajutoare etc. a fost: „am fi tâmpiţi dacă nu am face-o”, adică dacă nu ar tăia. Mergând pe aceeaşi logică şi eu spun la fel : aş fi tâmpit dacă aş vota cu Iohannis.
    Victor Viorel Ponta, ultimul din cei selectaţi, dar nu cel din urmă. Tânăr, energic, repezit de multe ori, găseşte puterea de a se replia atunci când greşeşte. De când guvernează, a făcut lucruri bune, destul de multe, a făcut şi lucruri mai puţin bune. Important pentru mine este faptul că lucrurile bune sunt cele care primează. Nimeni nu este perfect, toate guvernările au avut plusuri şi minusuri, mai puţin guvernarea Băsescu-Boc care are numai minusuri, aceştia din urmă încă mai au de dat multe răspunsuri. Sper să fie date. L-am urmărit pe V.Ponta cu mare atenţie de când este la guvernare,nu este un om conflictual, a semnat acel controversat pact cu Băsescu din dorinţa de a fi linişte, a fost păcălit de bătrânul pirat, acesta l-a folosit numai pentru a se revigora, apoi a atacat tocmai pe cel ce-l reanimase. V.Ponta poate fi speranţa noastră în deschiderea unor relaţii comerciale cu mari pieţe din Asia şi celelalte continente. Suntem în UE, dar nu trebuie să rămânem în relaţii comerciale numai cu pieţele vest-europene; trebuie să luăm exemplul marilor ţări din UE, mă refer la Germania, Franţa, M.Britanie care au relaţii comerciale cu marile pieţe ale lumii, China, Rusia, India, Brazilia. Falimentul României a venit tocmai din închiderea relaţiilor comerciale cu Rusia şi celelalte state foste sovietice,cu China şi ţările arabe. Deschiderea lui V. Ponta pentru a atrage investitori chinezi pe piaţa românească este un lucru de aplaudat, numai cei care au interese în continuarea distrugerii economice a ţării sunt împotriva acestor relaţii.Preşedintele poate prin întâlniri directe cu ceilalţi şefi de state şi guvern, să stabilească relaţii de bună colaborare. Pe linie diplomatică un Preşedinte are multe de făcut, pot spune fără să greşesc, că este o linie virgină, în ultimii 10 ani Preşedintele nostru a avut timp de conflicte interne, nu de întărirea relaţiilor cu alte Ţări. Sper ca V. Ponta să fie omul care să aducă pacea între instituţiile statului şi o mai mare deschidere externă.
    Pentru aceste considerente şi altele pe care nu le-am menţionat VOI VOTA VICTOR PONTA.

Un comentariu:

Vremuri de cumpănă

  În urmă cu 35 ani, oamenii, mai ales tineri, cădeau secerați de gloanțele unui regim tiranic. Sătui de frig și înfometare, cetățenii Român...