sâmbătă, 29 noiembrie 2014

Ultimul comunist

       Evenimente, revoluţie, mişcare, ori cum am eticheta ceea ce s-a întâmplat în decembrie 1989, a schimbat viaţa, sistemul social şi modul de a fi condusă România. Artizanii schimbării au fost comunişti în frunte cu Roman, Iliescu, Caramitru, Nicolaescu,Dinescu şi mulţi alţii. Nu pot uita tinerii care cu braţele goale au înfruntat gloanţele nemiloase trimise de armată la început, iar apoi de nişte terorişti niciodată descoperiţi, ori acoperiţi cu voie.
Pe un val de entuziasm popular şi cu ajutorul manipulării făcute de structurile securiste, Ion Iliescu a fost ales primul Preşedinte al României post decembriste. Prim Ministru al guvernului a fost numit Petre Roman, erou al revoluţiei. Preşedintele Ion Iliescu, Petre Roman, miniştrii, oamenii din noile structurii care au fost înfiinţate, toţi au fost comunişti, toţi avuseseră nişte funcţii în aparatul comunist. Chiar şi după schimbarea din 1996, tot au rămas mulţi comunişti în guvern, Preşedintele Constantinescu, chiar dacă nu a fost nomenclaturist, a fost secretar PCR cu propaganda în cadrul Universităţii, numai dau exemple, se ştiu toţi cei care au avut un trecut comunist. Ceea ce vreau să spun nu este o condamnare la adresa lor, din contră, ei au reuşit să schimbe România, cu poticneli, cu urcuşuri, cu coborâşuri, procesul a fost unul greoi, nesigur, contestat de unii, adulat de alţii.
       În perioada cât au condus aceşti comunişti, România a aderat la NATO şi UE. Despre declinul economic sunt multe de spus, nu sunt economist ,aşa că nu am o poziţie clară , dar pot vorbi despre ce se vede. Pentru a adera la UE ne-au fost impuse condiţii clare de restructurare a economiei, guvernele au luat măsuri radicale de închidere au unor uzine, fabrici, complexe agro-zootehnice, ferme zootehnice, combinate metalurgice, de multe ori aceste măsuri nu au fost bine cântărite, bine analizate. Ele au fost cuprinse în programe de privaţizare, apoi vândute la preţuri mici, cu condiţia ca investitorul să menţină un anumit număr de muncitori şi să nu schimbe obiectul de activitate al întreprinderii. Cum nimeni nu s-a mai ocupat de urmărirea şi verificarea angajamentelor luate de investitor, în marea lor majoritate intreprinderile privatizate au ajuns la fier vechi, iar muncitorii în şomaj. Sunt convins că toţi aceia care au condus ţara în cei 25 de ani sunt vinovaţi de distrugerea ei, fie ca profitori ai acestui dezastru, fie nepăsători, neglijenţi, indolenţi faţă de avuţia ţării.
        Din cei 25 de ani care au trecut de la revoluţie, România a fost condusă 10 ani de comuniştii lui Ion Iliescu, iar 15 ani de către comuniştii lui Constantinescu, Băsescu, şi ceilalţi comunişti de dreapta. Bine spunea Băsescu în 2004 în timpul confruntării cu A. Năstase, din campania pentru prezidenţiale : „ce blestem pe acest popor să aleagă dintre doi comunişti”. Fiu de nomenclaturist comunist, el însuşi comunist, a fost şi Vladimir Tismăneanu, chiar dacă mai târziu nu ştiu din ce motive s-a vopsit în capitalist, deşi cu un asemenea trecut, la ordinul altui comunist, Băsescu, a încriminat comunismul. E bine ce au făcut, deşi este şi ipocrizie în acest demers, ştiut fiind faptul că amândoi au fost profitori ai regimului ceauşist.
        Am scris acest articol în urma poziţiei luate de Sebastian Ghiţă în legătură cu rămânerea lui Ion Iliescu în partid. D.l Ghiţă consideră că partidul este etichetat drept comunist din cauza lui Iliescu. Poate că are dreptate parlamentarul Sebastian Ghiţă, numai că în PSD sunt mulţi foşti membrii ai PCR şi de altfel nu numai în PSD sunt foşti comunişti ,ci în toate partidele, să mai dau un singur exemplu în afară de cel al lui Băsescu, Vasile Blaga şi exemplele pot continua. Nu asta este important cine a fost, ci, cine este şi dacă a făcut poliţie politică.
Nu sunt deacord ca Ion Iliescu să se retragă din PSD, el poate rămâne acolo până la moartea sa, cred că este un factor de echilibru. În schimb, sunt deacord cu ţesălarea pletelor PSD cu un pieptene des din os, pentru a pica toţi păduchii adăpostiţi în capul cam nespălat al partidului. Prin această „ţesălare” ar trebui să facă doi paşi în spate toţi aceia care au vreo legătură cu anchetele penale.Chiar dacă vorbim de prezumţia de nevinovăţie, fiind persoane cu o anumită putere de decizie, nu este bine să mai fie în funcţie din moment ce planează suspiciuni asupra sa.
Dacă PSD-ul va reuşi să dea acest semnal, va putea să se autodepăşească, altfel va rămâne un partid de 30-35%, fără speranţa de a creşte.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vremuri de cumpănă

  În urmă cu 35 ani, oamenii, mai ales tineri, cădeau secerați de gloanțele unui regim tiranic. Sătui de frig și înfometare, cetățenii Român...