duminică, 27 martie 2016

Un popor fără cultură este ușor de jefuit

                                  
      Tot timpul se discută despre poporul român ca despre un popor amorțit, închis în propria carapace și incapabil să se revolte împotriva celor care îl fură, îl minte și îi distruge Țara.
Cine este poporul român? O națiune care, de-a lungul timpului a suferit multe umilințe din cauza unor popoare care au poftit la bogățiile acestui pământ. De-a lungul istorie, poporul nostru, a pus mâna pe suliță și topor și s-a ridicat împotriva celor care jinduiau la bogățiile noastre.  Fie că a fost vorba de turci, de tătari, sau de unguri, românii au ripostat cu energie și vitejie împotriva acelora care le trecuse pragul nepoftiți. Aceste acte de vitejie au fost făcute sub conducerea unor Domni neînfricați, care, au știut să mobilizeze poporul pentru apărarea granițelor și avutului obștesc. Pot enumera : Ștefan cel Mare, Vlad Țepeș, Mircea cel Bătrân, Basarab I și mulți mulți alții. Au fost și domnitori care au preferat umilința și batjocura, decât punerea în pericol a propriilor vieți. Poporul se răscoală, atunci când găsește un lider care să-i conducă, altfel va suferi în tăcere. Un lider cum a fost Vladimirescu, a adunat în jurul lui norodul oropsit. Datorită multor ani de conducere autocrată și de lipsa unei conduceri democrate, alese de popor, românii încă așteaptă Providența să le rezolve multiplele și gravele probleme pe care le au.
      În perioada *44- *89, poporul român a așteptat totul de la stat. Dacă pe român îl durea capul, voia să învețe, sau să lucreze, el se adresa statului. El, statul, îi rezolva problema. Omul pleca la serviciu dimineața fredonând o melodie, nu își făcea grijă pentru ziua de mâine, știa că va avea de lucru. Nu-l interesa că votul era liber, sau nu. Nu îl interesa că nu avea voie să-l înjure pe Ceaușescu și comunismul lui. Am să vă spun un banc : Peste o familie tânără intră un banit cu un pistol în mână și îi amenință spunându-le: uite eu am să fac un cerc cu creta pe dușumea, tu, spuse banditul adresându-se bărbatului, să stai într-un picior în interiorul cercului și să nu schimbi piciorul, ori să pui vreun picior în afara cercului, cât timp eu îți iubesc nevasta. După plecarea hoțului nevasta îi reproșează soțului : bine mă ăla mi-a făcut de toate și tu nu ai zis nimic? Să fii tu sănătoasă, decâte ori am pus piciorul în afara cercului, ba m-am mai schimbat și de pe un picior pe altul și el nici nu a văzut.”Nu îl interesa că este urmărit de securitate. Nu îl interesa că nu avea voie să asculte ”Vocea Americii” și ”Europa Liberă”. Era fericit că avea serviciu și cât era el de muncitor simplu, putea merge în stațiune la munte sau la mare. Românul nu era atât de elitist, încât să îl înțeleagă pe Paul Goma când a fugit din Țară, sau să aplaude fuga lui Pacepa. Cetățeanul român era atașat gliei lui, abia lipsa alimentelor din perioada anilor *80 a creeat o problemă în rândul maselor. Rezolvarea acestei probleme o vedea venind tot de la Ceaușescu, pentru că românii cred într-un lider, îl putem numi, autocrat, dictator, despot.
E greu după 45 de ani de dictatură să ceri poporului ce nu a avut, dreptul la opinie, la cuvânt, la opoziție față de clasa conducătoare care jefuiește Țara.
     La revenirea în Moldova, Moțoc îi spune lui Alexandrul Lăpușneanu : ” nu te vrea Țara Doamne”, vodă răspunde :” nu mă vrea Țara? Dar cine o întreabă pe ea?”. În această situație suntem, cine întreabă poporul? Nimeni. Nici nu vor. Dar poporul știe că trebuie întrebat? Nu știe, nimeni nu i-a spus poporului cum să se comporte, ce drepturi are și cum să și le manifeste. Tot timpul poporul a fost plătit să tacă. Muncitorii au fost izgoniți din locurile lor de muncă, iar pentru a nu se revolta au fost plătiți în avans pentru doi ani. Guvernanții, jefuitorii, aveau nevoie de liniște socială, pentru a putea vinde industria. Poporul s-a compromis, așa spusese statul, știe statul ce face. Statul a știut ce face, prin reprezentanții lui a jefuit Țara de toate bunurile. Nimeni nu a spus poporului cum să procedeze, în schimb au început să-l defăimeze tot felul de indivizi fripturiști și ariviști, că ar fi un neam de adormiți.
     Nu românii sunt adormiți, istoria i-a construit așa. Tot timpul au așteptat să vină cineva să-i salveze. Au așteptat 50 de ani să vină americanii, iar atunci când au venit, s-a observat că pierduseră câinii covrigii din coadă . Au așteptat să cadă Ceaușescu, apoi să-i salveze revoluția. N-a fost să fie, au așteptat intrarea în NATO și UE, povești de adormit copiii. După revoluție, fiecare etapă a mai distrus ceva din ce era construit, au mai jefuit din bogățiile Țării. Nu suntem la fundul sacului din simplul motiv că,  au furat și sacul.
Problema rămâne, nimenii nu-i învață pe români cum să se apere de aceste hiene care sfâșâie Țara. Învățământul și sănătatea sunt cenușăresele Țării. Instituțiile de forță prind și mai multă putere. Românii vor rămâne în întuneric, acolo unde vor elitiștii gen, Horia Roman Patapievici și alții ca el.
Nici un politician nu vrea un popor instruit, pentru că dacă ar fi educat, ar știi, cum să își ceară drepturile.
Întunericul și punga cu mălai asigura imunitatea bandiților prin alegerea lor în Parlament, Consilii locale și județene, Primării etc. Sărăcia este la limită, nu știu cât vor mai putea rezista, poate vor muri de foame în tăcere, sau din contră, se vor răscula și atunci lucrurile pot lua întorsături imprevizibile.
Înainte de a condamna poporul român de lașitate, tu, cel care te crezi erou, ajută-l să înțeleagă ce este cu el și încotro se îndreaptă. Cineva spunea că poporul român are un handicap, da are, se numește incultura. De aici trebuie pornit.
     Televiziunile și celelalte mijloace media au rolul de crea și mai mare confuzie, de a diviza și mai mult poporul acesta oropsit de oamenii și vremuri. Mijloacele media sunt instrumentele perfecte pentru manipularea maselor. Singura instituție care poate educa poporul, este școala prin diversele ei trepte de învățământ. Aici guvernanții, au avut grijă, să distrugă încrederea în școală și în cadrele ei didactice.  Salariile proaste ale celor puși să facă educație viitorilor cetățenii maturii ai Țării și desele reforme ale învâțămîntului, au distrus școala românească. Nimeni, dintre cei de la putere, nu doresc deșteptarea poporului. Un popor conștient de puterea lui, ar trece ca un tăvălug, peste toți acești îmbuibați din avuția Țării.
     Un popor în întuneric, lasă liberă jefuirea în continuarea a bogățiilor Țării,lasă liberă justiția să se joace de-a condamnările, iar procuratura poate face tele arestări și tele dosare cu iz de anecdotică.

2 comentarii:

  1. a revenirea în Moldova, Moțoc îi spune lui Alexandrul Lăpușneanu : ” nu te vrea Țara Doamne”, vodă răspunde :” nu mă vrea Țara? Dar cine o întreabă pe ea?”. În această situație suntem, cine întreabă poporul? Nimeni. Nici nu vor. Dar poporul știe că trebuie întrebat? Nu știe, nimeni nu i-a spus poporului cum să se comporte, ce drepturi are și cum să și le manifeste. Tot timpul poporul a fost plătit să tacă. Muncitorii au fost izgoniți din locurile lor de muncă, iar pentru a nu se revolta au fost plătiți în avans pentru doi ani. Guvernanții, jefuitorii, aveau nevoie de liniște socială, pentru a

    RăspundețiȘtergere
  2. Aceasta ar trebui sa fie vocea,a cel putin 60-65%,dintre romani.Mi se apre insa,ca glasul dumneavoastra se aseamana,cu al unui alt Ion numit BOTEZATORUL,ca fiind
    "Glasul celui care striga in pustie".
    Bine punctat dialogul dintre Motoc si Alexandru Lapusneanu.Felicitari.

    RăspundețiȘtergere

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...