marți, 4 octombrie 2016

A apus vremea Laurei Codruței Kovesi?

    DNA-ul o instituție de forță, de departe cea mai temută de către politicienii corupți, dar nu numai, chiar și politicienii incomozi sistemului trebuie, să se teamă, niciodată nu se poate ști, de unde sare iepurele, a se citi reclamația. Odată reclamația ajunsă la DNA, procurorul de caz cheamă pe cel reclamat la audieri, dar pentru a intra pe umilitoarea ușă a instituției, trebuie să treacă printre oștenii televiziunilor, care nu sunt puțini. Nici nu mai contează ce se întâmplă în timpul audierilor, știrea a fost preluată de mass-media și transmisă în eter, lumea întreagă află că politicianul X a fost chemat la DNA, de aici încep supozițiile, analizele, datul cu părerea, scormonesc în viața politicianului, se caută noduri, când a avut pojar, când a făcut roșu în gât, când a zăcut de scarlatină și mai ales când și-a cumpărat ultima mașină. Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, transformată de americani în star în cadrul comunității anticorupție la nivel mondial, a extins aria cercetărilor penale de la anticorupție, la spălare de bani, sau omor din culpă în accident de circulație. Toate acestea sunt considerate abuzuri, dar ea și le-a permis, pentru că nu este nimeni, care să-i spună :”gata, până aici, ai trecut cu mult aria competenței!”
   Totuși, de unde mă așteptam mai puțin, de acolo vine semnalul clar, prin care se spune că, actualul șef și-a depășit statutul și rămânerea ei mai departe în fruntea instituției, ar putea duce la decredibilizarea ei.
Astfel Robert Carmona-Borjas în publicația The Hill face o radiografie a activității DNA, din care rezultă faptul că s-au comis multe abuzuri în timpul cercetărilor penale. Analistul dă și o serie întreagă de statistici : spre exemplu anul trecut au fost întocmite peste 10.000 de dosare, dar din acestea numai ceva mai mult de 900 s-au lăsat cu condamnări în instanță, restul de 90% ce s-a întâmplat cu ele? De asemeni se vorbește despre abuziva folosire a interceptărilor făcute de servicii, în special SRI, nu întodeauna legale. Aici dă exemplul Liei Olguța Vasilescu, căreia judecătorii i-au îndepărtat din dosar multe probe, considerate a fi fost obținute în mod abuziv.
Un alt exemplu a fost cel al lui G.Oprea anchetat de DNA pentru ucidere din culpă, deși DNA-ul nu se ocupă cu asemenea fapte.
Tot acum, ca un făcut, a apărut mai fervent și problema plagiatului tezei de doctorat. Televiziunile toacă pe toate posturile această știre.
    Însuși Președintele , la deschiderea anului universitar a participat la Universitatea de Vest Timișoara aici unde și-a dat doctoratul Koveși, în alocuțiunea rostită cu această ocazie, a adus în discuție problema plagiatelor din tezelele de doctorat. Domnia sa spunea clar și hotărât, că aceia care au plagiat tezele de doctorat trebuie să plece din sistem. Sigur că onor președintele nostru, ar fi tăcut chitic, dacă nu primea undă verde de la Washington, în sensul că vremea Laurei Codruței Koveși la conducerea DNA a apus.” Maurul și-a făcut datoria, maurul poate să plece”. Docilă, această Xena modernă, a acționat conform intereselor celor care, cu putere ne conduc din umbră. Cum funcțiile sunt vremelnice, dacă nu ești un Edgar Hoover, vine un moment în care trebuie să pleci, acest moment a sosit pentru șefa DNA, rămâne de văzut cum va pleca, prin demisie, sau prin demitere.
Sunt convins că s-au făcut lucruri bune în cadrul anchetelor DNA, deși nu s-a mers niciodată în profunzimea infracțiunii, a răului, ci s-a atins doar suprafața, de teama de a nu atinge anumite persoane intangibile, poate prin schimbarea șefului DNA se va face incizia profundă, curățind astfel răul. La fel de mult sunt convins că s-au făcut multe abuzuri, cazul Rarinca fiind de departe cel mai reprezentativ, apoi dosarele lui Adrian Năstase care a fost condamnat doar pentru a se da un semnal celor din vest, că aici se lucrează. Posibil ca Năstase să fie vinovat de multe fapte de corupție, dar în nici un caz nu a fost vinovat pentru faptele reținute în vinovăția sa și neprobate, condamnat doar pentru că era posibil, să fie corupt, nu pentru că s-a demonstrat acest lucru. Nici cazul Voiculescu nu mi se pare clar, ținând cont că instanța primă l-a considerat nevinovat, iar instanța de recurs , în urma unor presiuni clare exercitate de DNA, în numai 5 zile a condamnat întreg lotul la ani grei de pușcărie.
     În viață totul se plătește. E nevoie de o nouă conducere a DNA, de revigorare și de anchetare a celor cu adevărat vinovați. Când un om este chemat la DNA, deja să existe probe clare de învinuire a individului, nu să fie chemat pentru a fi compromis în fața opiniei publice.
     Nu iau apărarea politicienilor, trebuie să fie anchetați și judecați pentru toate fărădelegile comise în România în ultimii 27 de ani, dar asta nu înseamnă că îi putem lua cu grămada, băga la beci în ideea că de frică spun ei mai multe. Olguța Vasilescu este unul dintre acești politicieni care a fost încătușată, încarcerată, iar acum se pare că, dosarul e departe de a evidenția acuzația primă a procurorilor DNA. Și exemple sunt multe.
     Sunt dezamăgit de blândețea sentințelor date în cazul dosarului MICROSOFT, pentru zeci de milioane de euro furate, pedepse între 2 și 6 ani, mi se pare o invitație făcută hoților să continuie furtul, nici măcar sumele de bani ce urmează a fi confiscate nu sunt cele adevărate, ele find furate cu mult mai multe. Nu în acest fel se va opri vreodată hoția și corupția în Țară. Nu cu judecători care mângâie bandiții pe creștet.

Un comentariu:

  1. Numai un tribunal al poporului ar mai putea indrepta lucrurile in tara asta .Cu DNA-ul asta ( o cloaca de excroci ), cu PARLAMENTUL asta costisitor si inexistent si cu un rahat de presedinte nu pot fi rezolvate problemele grave ale romaniei .Asa ca ne zbatem ca pestele pe uscat , lucru care nu ne da nici macar spersnte .

    RăspundețiȘtergere

Vremuri de cumpănă

  În urmă cu 35 ani, oamenii, mai ales tineri, cădeau secerați de gloanțele unui regim tiranic. Sătui de frig și înfometare, cetățenii Român...