miercuri, 14 aprilie 2021

Alianța nu mai #rezistă.

 


Cîțu, probabil după ce l-a consultat pe Iohannis, a luat măsura corectă care trebuia luată de ceva vreme și anume demiterea lui Voiculescu, ministrul sănătății și a secretarei de stat din M.S Moldovan. Câțu a avut, în demersul lui, sprijinul PNL.

Cum era de așteptat măsura de demitere a lui Voiculescu a aprins focul în USR-Plus. Barna, în alocuțiunea sa, a cerut demiterea lui Câțu, citându-l pe premier că: „guvernarea nu stă într-un om”. Printre altele Cîțu a fost acuzat de infantilitate politică.

Adevărul este că toată toată șleahta aflată la guvernare este formată din oameni imaturi politic, asta pentru a fi elegant, altfel ar fi trebuit să spun că sunt rău intenționați, că lucrează împotriva intereselor României.

Chestiunea susținută de Barna, Președintele USR-Plus, în cea mai românească înjurătură de tipul „...ba pe-a mamă-ti”, a fost spusă cu frica că își va pierde scaunul de Președinte la următorul Congres al USR-Plus. Barna a cerut, în contrapartidă cu demiterea lui Voiculescu, retragerea sprijinului politic al lui Cîțu. Singurul mod în care se poate manifesta plenar această retragere a sprijinului politic este în Parlament unde nu va mai susține proiectele de lege emise de guvern.

Îmi amintesc în iarna lui 1999 când toată lumea, inclusiv Președintele de atunci Constantinescu, voia ca Radu Vasile să demisioneze din fruntea guvernului, insă acesta nu a vrut. Abia după multe discuții și intervenția energică a lui Constantinescu Radu Vasile, Dumnezeu să-l ierte!, a demisionat.

Un alt exemplu a fost premierul Grindeanu care la fel nu a vrut să demisioneze deși partidul îi retrăsese sprijinul politic. Atunci a fost nevoie ca PSD să introducă o Moțiune de Cenzură pentru aș demite propriul premier.

Cam despre asemenea situație discutăm și acum. Dacă Cîțu nu vrea să demisioneze, va trebui ca USR-Plus să introducă o Moțiune de Cenzură pentru a-l demite pe Cîțu. Însă, sunt sigur categoric, PSD și AUR nu vor vota o asemenea Moținune de Cenzură. Pe social democrați nu-i interesează schimbarea lui Cîțu cu altul, ci eliminarea de la guvernare a celor din actuala alianță guvernamentală.

Rămânerea în funcție a lui Cîțu va fi un eșec pentru Barna care în mod sigur va pierde alegerile de la viitorul Congres al USR-Plus.

Pentru Barna și USR nu există cale de întoarcere, fie demiterea lui Cîțu, prin orice mijloace, fie ieșirea din alianță.

Un rol important în actuala criză îl va avea, cum este de așteptat, Iohannis. Dacă Președintele nu va reuși să potolească furia USR-iștilor, atunci îl va obliga pe Cîțu să demisioneze, pentru a putea fi menținută actuala alianță. Pentru Iohannis ruperea alianței va însemna să apeleze la PeSeDe ceea ce nu cred că-i va pica bine la stomacul lui de sas îngîmfat. Sigur, contează mult cum va juca Orban și aripă sa care este destul de puternică acum. Este probabil ca și el să ceară demiterea lui Câțu pentru a reveni ca prim ministru ori pentru a fi numit premier o persoană aflată în apropierea și credincioasă lui.

Indiferent de modul în care se va juca această criză politică, alianța actuală rămâne la fel de toxică. Voiculescu era doar o mică rotiță din Malaxorul care macină resursele României și care prelungește o Pandemie mult peste puterea de rezistență a oamenilor. Este clar ca lumina zilei că în aceste zile nu se va vorbi despre OAMENI, despre sănătatea lor, despre sărăcia lor, despre nevoile lor ci doar despre acumularea de capital politic. Nimănui nu-i pasă de euro care a luat-o razna, nu-i pasă de oamenii care și-au pierdut locurile de muncă și sunt la limita subzistenței, niciunui politician din arcul guvernamental nu-i pasă de România și români, ci doar de buzunarul și viitorul lor politic.

Vor fi negocieri dure, calcule reci, înjurături, și tot arsenalul lichelelor politice. Indiferent de hotărârea care va fi luată, oamenii vor continua să moară din cauza lipsei de empatie a celor îndrituiți să aibă grijă de sănătatea lor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...