miercuri, 21 aprilie 2021

Ucraina nu ne este o țară prietenă

 


În apropierea graniței noastre este pe cale să izbucnească un conflict armat. Mă refer la disputa dintre Ucraina și Rusia. Sigur, ca vecin trebuie să privim cu îngrijorare orice conflict armat care se află în apropierea noastră. Mai mult, trebuie să ne îngrijoreze orice război între mai mulți beligeranți care se desfășoară oriunde pe globul pământesc, asta înseamnă că acolo, rațiunea a fost învinsă de imbecilitate și diferendumurile se rezolvă cu bâta(tancuri, rachete, tunuri, etc.) ca în vremurile primitive și nu la masa tratativelor prin dialog. Îndiferent unde este războiul mor oameni nevinovați. Până la urmă, militarii, acei oameni aflați sub arme, sunt mânați de la urmă de politicienii care hotărăsc războiul, dar care stau la adăpost și nu în bătaia focului.

Penisula Crimeea din 1774, în urma păcii încheate între Imperiul Otoman și Rusia, a intrat în componența Rusiei, nemaifiind vasală Turciei.

În 1954, Hrușciov care era ucrainian a cedat Crimeea RSS Ucrainiană componentă a URSS. Prin urmare Crimeea de drept a aparținut Rusiei, doar că, fostul secretar general al PCUS, N.S. Hrușciov a donat peninsula Ucrainei, chestiunea era formală doar, Ucraina făcea parte din marea Uniune Sovietică.

Ucrainina, ca stat, își apără provinciile, bine face. Pe fondul acestei lupte pentru apărarea teritoriului propriu, oare Ucraina de ce nu se gândește să cedeze Bucovina de nord și Ținutul Herța României, iar R. Moldova partea de sud unde se află Bugeacul?

Noi, românii, prin reprezentanții noștri legali, ne-am angajat să apărăm Ucraina și integritatea ei teritorială, recunoscând dreptul Ucrainei de a cere reîntoarcerea Crimeei la Ucraina.

Nu știu dacă suntem sănătoși la cap. Am auzit că s-a aprobat să cumpărăm arme pentru a ne apăra de o eventuală agresiune a Rusiei asupra noastră. Acum, când lupta cu pandemia este imperios necesară și alocarea de noi fonduri Ministerului sănătății este vitală, noi cumpărăm arme să ne apărăm de ruși?

Credem noi că dacă este să ne atace Rusia ne vom putea apăra cu armata pe care o avem și cu muniția pe care eventual o vom cumpăra? Să fim serioși! Rusia, cu tot armamentul nostru, inclusiv cu prăștiile cumpărate cu bani mulți din America, ne vor ocupa în câteva ore, nu vom face față unei agresiuni armate rusești.

Poate crede Radu Tudor că noi am face față unui atac rusesc, însă românii cu scaun la cap în nici un caz nu vor crede așa o idioțenie.

Să vedem de ce ne-ar putea ataca Rusia? Doar pentru faptul că tot băgăm bățul prin gardul din partea Ucrainei, altfel, nu au motive, noi nu avem diferendumuri teritoriale cu Rusia.

Altă nebunie ar fi aceea să credem că NATO, mai ales SUA, vor interveni deschis într-un eventual conflict ruso-român. Nici vorbă, ne vor lăsa în bătaia puștii soldatului rus. Un conflict direct ruso-american nu este posibil. Se vor lupta, sper, doar la nivelul declarațiilor mai mult sau mai puțin belicoase.

În vremea socialistă blocul militar estic era Tratatul de la Varșovia. În cadrul acestui Tratat România a fost copilul rebel, de ce dracu acum am devenit așa de docili încât nu ne cunoaștem propriile interese? Urmăm orbește un partener stategic de la care nu câștigăm nimic, ci doar cheltuim cu înarmarea pentru a participa în diferite teatre de război, străine nouă, și, încă ceva, soldați români morți departe de țară în războaie care nu sunt ale noastre.

Cine dracu ne-a chemat pe noi să ducem stindardul democrației în Irak, Afganistan și prin alte colțuri ale lumii? Suntem precum acel grup de pionierii care au trecut o bătrână cu forța strada, deși ea săraca voia să meargă în altă parte.

M-am întrebat de multe ori, chiar au fost eroii României soldații morți prin diferite teatre de război?

Suntem noi în război cu Afganistanul? Ne-au atacat afganii și noi ne apărăm? Ne-au invadat irakienii și noi am mers cu războiul asupra lor? Ce am câștigat noi din toate aceste pierderi materiale și de vieți omenești? Nimic. Mai mult, am pierdut și datoria pe care Irakul trebuia să ne-o plătească, și nu era mică, era de vreo 2,5 miliarde de dolari. Din câte îmi amintesc SUA hotărâse ca Irakul să ne returneze  vreo 900 milioane de dolari în rate foarte mici.

Nu mai avem mândrie, unde ordonă Marele Licurici să mergem, acolo mergem fără să ținem cont de interesul nostru național și de costuri. Ce ne ordonă UE cu Angela Merkel aia facem, chiar dacă acel ordin nu se pliază pe nevoile noastre naționale. Nu mai avem verticalitate, suntem niște târâtoare  gata să sărim la gâtul oricui ne ordonă Unchiul Sam și Marea Frau Angela.

Nu avem ce căuta în conflictul ruso-ucrainian, noi avem multe neînțelegeri cu Ucraina din cauza unor teritorii românești care încă sunt încorporate Ucrainei. Nu suntem în situația de a ne alătura uneia ori alteia dintre taberele beligerante. Suntem o țară mică, fără resurse economice, fără armată puternică și, în general, suntem un popor pașnic, să ne vedem de sărăcia noastră și să lăsăm munții să se bată cap în cap, nu avem ce căuta între ei, riscăm să fim striviți.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...