miercuri, 28 aprilie 2021

Politica de gâgă a românilor

  


    Rusia se plimbă cu armamentul de război prin propria țară, inclusiv în Crimeea care a revenit la patria mamă. NATO se plimbă cu armamentul de război pe la poarta rușilor. Țările membre NATO, o parte dintre ele, au devenit agitate din această cauză. Printre ele și România care, simțindu-se în vână, a arătat pumnișorul ei de copil subnutrit spre Marele Urs de la răsărit expulzând un diplomat rus din România. Gestul, nerecunoscut de partea română, pare a fi un atașament față de Cehia care a expulzat 18 diplomați ruși. Alte țări din fostul bloc socialist au expulzat diplomați ruși de pe teritoriul lor, mă refer la Țările Baltice, Polonia, Ungaria, Slovacia.

Ce nu înțeleg eu este următorul fapt: oare rușii spionau doar pe teritoriul nostru, al țărilor foste partenere cu Rusia în lagărul socialist? De ce doar la noi? M-aș fi așteptat ca rușii să spioneze țări cu capacitate militară puternică, aici mă refer la Germania, Marea Britanie, Franța, Italia,etc.

Nu cumva iar facem jocul murdar al Marelui Licurici? De ce dracu ne „băgăm capul în pozele” care nu sunt pentru noi? Ne lăsăm purtați ca niște cățeluși și asmuțiți pe cine vrea Unchiul Sam să deranjeze. Ar trebui să nu mai fim așa docili față de SUA, nu de alta dar, americanii în afara faptului că ne-au transformat în țintă militară pentru oponenții lor, altceva nu au făcut pentru noi. Dacă le suntem prieteni cu adevărat americanilor, de ce nu ridică vizele pentru români?

Suntem o țară independentă, încă mai sper că suntem, prin prizma acestui statut ar trebui să ne purtăm ca atare, nu ca niște colonizați care se târăsc la picioarele stăpânului.

Problema dintre Rusia și Ucraina să și-o rezolve singure aceste țări. Noi nu suntem în poziția de a lua apărarea vreuneia dintre ele. De altfel, în mod normal, nu putem apăra Ucraina. Noi și R. Moldova încă avem diferendumuri teritoriale cu Ucraina, mai clar spus provincii românești sunt încorporate statului ucrainian. Mai mult decât atât, românii din Bucovina de Nord nu au drepturi egale cu ucrainienii și totuși, noi le luăm apărarea ucrainienilor de parcă am avea vreun avantaj.

NATO nu va porni niciodată un război împotriva Rusiei. Evident, nici Rusia împotriva NATO, ori SUA. Aceste două mari forțe militare sunt precum câinii care se latră prin gard gata să se mănânce, însă dacă le deschizi poarta se vor linge unul pe celălalt.

Un război între aceste mari puteri, la care, probabil, se va atașa și China cu acoliții săi, va însemna distrugerea pământului. Să nu uităm că există un precedent în folosirea armelor de distrugere în masă, mă refer la acel blestemat august 1945 când Hiroșima și Nagasaki au fost distruse cu bombele atomice date de americani asupra japonezilor. Nu intru în amănunte, e mult de spus. Vorbesc doar de faptul că acum aproape 76 de ani s-a folosit pentru prima dată bomba atomică împotriva populației civile.

Astăzi, într-o asemenea conflagrație, când pământul geme de greutatea bomelor, rachetelor și a altor arme de distrugere în masă, în situații limită nu se va ezita să se tragă cu întreg arsenalul împotriva oamenilor care nu au altă vină decât aceea de a fi contemporani cu acești nebuni ai lumii.

Rolul de jandarm mondial asumat de SUA nu a dat roade pe nicăieri în lume. Degeaba au vrut să aducă democrația occidentală în state precum Irak, Afganistan, Libia, Egipt. Nu au avut rezultate. Doar petrolul care nu trebuia democratizat a pansat rănile soldaților americani. În rest țările susnumite sunt într-o situație mai grea decât înainte de venirea americanilor.

Era să uit Siria. Doamne, câți oameni nevinovați au murit!

Să nu uităm Serbia care a fost bombardată chiar și în ziua de sf. Paști.

România trebuie să aibă o politică alunecoasă, o politică abilă, o politică de bună înțelegere cu țările din jurul nostru. Trebuia să avem o politică de deschidere față de Rusia. Să nu uităm faptul că Rusia putea să fie o bună piață de desfacere pentru industria românească. La fel și China. Doar noi, românii, fugim de marile piețe comerciale și industriale. Un exemplu: 30% din datoria externă, uriașă, a SUA este către China. Asta ne poate spune multe. Din păcate nu avem oameni de stat cu dragoste de România. Avem în fruntea României și am avut și până acum, Președinți care au făcut politica externă stând în genunchi pe coji de nucă în fața occidentului, nelăsând deschise și alte portițe.

România la această oră nu are un plan „B”. Are doar un „plai cu Boi”.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...