luni, 25 august 2014

Risipa banului public

         Mult tam-tam pe amnistierea datoriilor unor pensionari şi mame care au primit sume de bani în plus de la instituţiile statului, respectiv Casa de Pensii şi Asigurările Sociale.
În mod categoric beneficiarii acestor sume de bani nu au nici o vină, ei au primit nişte bani în plus fără să-i fi cerut, ori să fi întreprins vreun demers în acest sens. Vinovaţi pentru înstrăinarea acestor sume de bani, prin acordarea necuvenită de măriri unor beneficiari, se fac funcţionarii acestor instituţii. Faptul că beneficiarii acestor sume de bani au fost amnistiaţi de obligaţia de a returna sumele primite în plus, este aproape normală. Gradul de sărăcie în care se află,, face aproape imposibilă returnarea banilor de către pensionari, ori mame. Totuşi, aceşti bani trebuie recuperaţi de la cei ce s-au făcut vinovaţi de neglijenţă în serviciu. Nu mi se pare normal ca funcţionarii statului să-şi încaseze salariile, fără a avea şi obligaţii în cazul în care greşesc.
Prea mulţi greşesc şi prea puţini plătesc. Anual plătim sume uriaşe de bani în urma proceselor pierdute, de către Instanţele de Judecată, la CEDO. În loc ca statul să se îndrepte împotriva celor care greşesc, prin nerespectarea procedurilor în judecarea cauzelor şi să recupereze banii ce trebuie plătiţi persoanelor ce au câştigat procesele la CEDO, pur şi simplu iau de la bugetul statului şi despăgubesc persoanele respective. Fiecare, indiferent de funcţie, ori grad, atunci când greşeşte trebuie să plătească.
Aceeaşi situaţie este şi cu funcţionarii Casei de Pensii şi Asigurărilor Sociale, dacă sunt vinovaţi trebuie să plătească.
        România nu trebuie să mai fie o ţară care acoperă toate neglijenţele făcute de funcţionarii statului. În acelaşi timp nu trebuie să fie nici ţara care acoperă hoţii. Faptul că judecătorii e posibil să plătească în situaţia în care dau o sentinţă greşită, nu înseamnă că de acum încolo trebuie să achite pe toată lumea de frica unor eventuale sancţiuni pecuniare, trebuie numai să judece în litera şi spiritul legii. Acelaşi lucru este valabil pentru procurori, nu trebuie să se grăbească cu arestarea unor persoane până nu au probe indubitabile împotriva acelor persoane, altfel vor trebui să plătească.
          Dar cei mai mari beneficiari ai banului public sunt cei care se alimentează direct din bugetul statului prin diferite scheme.Una ar fi construirea unei bucăţele de autostradă care costă triplu decât în alte ţări, la noi se cheltuie mai mult pe km din cauza para îndărătului, adică o parte din sumă se întoarce la cel ce a înlesnit contractul. Aceştia sunt de fapt marii hoţi ai României, ai aceste ţări furate din toate părţile. La o privire mai atentă vom observa că prea puţini sunt în închisoare şi aceea deţinuţi politici, după spusele lor. Ceea ce înseamnă că, deşi e furată din toate părţile, România este curată, nu are hoţi.Altfel ar fi fost cazaţi acolo unde merită să stea, iar banii furaţi s-ar fi întors la bugetul statului. Cine să-i ancheteze, nu cumva există o legătură ombilicală între toate structurile statului? Şi dacă da, cine să desfacă legătura?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...