joi, 6 iulie 2017

Kovesi e mai presus de lege



    De câțiva ani se vorbește  despre o eroină, pentru unii, bau- bau, pentru alții. Cert este că această vajnică apărătoare a legii, pentru că asta ar trebui să facă un procuror, să apere legea, vorbim despre zeița dreptății L.C. Kovesi,  nu întâmplător am spus zeiță, doar zeii sunt deasupra oamenilor și a legilor pământești , așa cum este și șefa DNA.
Doamna procuror șef DNA este NUMITĂ în  funcție, nu este aleasă de popor. Mai mult chiar, nu o recomanda nimic să ocupe o funcție atât de înaltă. Știu, îmi veți spune că a participat la un concurs în care au mai fost prezenți alții 100 de procurori și domnia sa a luat nota cea mai mare, INEXACT. CSM-ul chiar a dat aviz negativ pentru ca d-na Kovesi să ocupe funcția de Procuror General al României. Doar decizia președintelui Băsescu, de tristă amintire, a hotărât ca domnia sa să ajungă procuror  general.
Prin urmare, nu are postul de procuror șef DNA moștenit ereditar. A ajuns în înalta funcție de procuror general, apoi de procuror șef DNA pentru că așa au vrut unii care ocupau niște funcții în fruntea statului  și o puteau cocoța în vârful Procuraturii. Ciudat este că, acum o contestă tocmai aceea care au înălțat-o în vârful ierarhiei procuraturii.
Pe președintele României, dacă vrea Parlamentul, îl poate suspenda. El, președintele, vine în plenul Parlamentului și se apără sau acuză jocul politic.
Pe primul ministru și guvernul lui îl poate demite Parlamentul prin moțiune de cenzură. Președinții celor două camere ale Parlamentului pot fi demiși și trași la răspundere de Parlament.
Singura persoană care este deasupra oricăror legi din România, deși Curtea Constituțională a explicat că orice înalt funcționar trebuie să se prezinte în fața comisiilor de anchetă ale Parlamentului, este doamna Procuror Șef al DNA. De ce sfidează Parlamentul? Pentru că poate. Pentru că parlamentarilor le tremură izmenele în fund de frica lui Koveși. Pentru că doamna Kovesi este însăși DNA-ul. Pentru că doamna Koveși are cătușele. Pentru că domnia sa a arestat pe cine a vrut și l-a ținut arestat cât a vrut. Pentru că deși mulți oameni au fost anchetați ani întregi, afectându-le sănătatea, moralul, imaginea,personalitatea, apoi le-au fost clasate dosarele, nu a fost nici un procuror tras la răspundere. Sau alții au fost trimiși în judecată și după mulți ani s-a constatat că sunt nevinovați. Cine le plătește nervii consumați, terfelirea imaginii, dar mai ales cine le dă înapoi zilele petrecute după gratii?
Dacă erau doctori și le mureau pacienții, plăteau cu închisoarea. Aici nu am auzit că s-a întocmit un dosar penal vreunui procuror care a ținut în arest un cetățean pe care ulterior instanța l-a găsit nevinovat. Veți spune, că nu este procurorul de vină, pentru faptul că a fost ținut în arest un om, ci judecătorul care a emis mandatul. Așa este, aveți dreptate! Dar ce ne facem când judecătorii sunt șantajați de procurori?
Revin de doamna Kovesi, se roagă o Comisie parlamentară, prin membrii ei evident, să se prezinte pentru a răspunde la o întrebare simplă: „A fost în sufrageria lui Oprea în 6 dec. 2009 ?”, domnia sa refuză cu obstinație să onoreze citația și totuși nu i se întâmplă nimic. De câteva zile un tânăr inimos și solitar , senator al României, protestează în fața sediului DNA pentru a  o sensibiliza pe Codruța să vină la Comisie. Ceilalți membrii ai comisiei am înțeles că merg la slujbe la biserică să înmoaie sufletul împietrit al doamnei de la DNA și astfel să se prezinte în fața comisiei.
De ce acest comportament de babe al membrilor comisiei în fața refuzului unui funcționar al statului, plătit din bani publici, nu privați, cel puțin nu la vedere, de a se prezenta la audieri?
Nu există lege?  Am înțeles că există lege, atunci de ce nu se aplică?
Există o teamă colectivă de acest om. Această teamă se datorează faptului că a stat prea mult în asemenea funcție și a ajuns să se identifice cu instituția? Nu cumva ar trebui revăzută legea care dă posibilitatea ca un procuror să ocupe mai mult timp funcția de șef?
Toți se așteaptă la o implozie în interiorul DNA. Nu cred că va fi nimic spectaculos.Doi procurori răzvrătiți. Să ne înțelegem, acești procurori nu s-au ridicat împotriva unor abuzuri făcute de șefa DNA față de oameni nevinovați. Nu s-au răzvrătit fiincă s-ar fi făcut anchete abuzive, sau s-ar fi măsluit probe.Nu s-au ridicat nici împotriva unor rețineri abuzive, ci pur și simplu erau din altă gașcă și mai marele de la DNA a vrut să scape de ei. Nu s-au răzvrătit nici împotriva procurorului Portocală, nici a lui Uncheșelu care a anchetat un prim ministru timp de doi ani, ca mai apoi la presiunea instanței de judecată să recunoască printr-o adresă trimisă cercetatului că și-a bătut joc de el și că nu era vinovat de nici un capăt de infracțiune. De ce l-a anchetat Uncheșelu pe primul ministru? Pentru că un procuror DNA poate face ce vrea, așa le-a spus șefa lor.
Dacă nu se ajunge în situația normală a oricărui stat democratic  în care doamna Koveși să fie nevoită să se prezinte în fața unei comisii parlamentare, indiferent care este aceea, putem să emigrăm, eu rămân ultimul să sting lumina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vremuri de cumpănă

  În urmă cu 35 ani, oamenii, mai ales tineri, cădeau secerați de gloanțele unui regim tiranic. Sătui de frig și înfometare, cetățenii Român...