miercuri, 23 mai 2018

Avem cel mai slab Preşedinte.


  Preşedintele Iohannis spune, susţine cu tărie, că politica externă a României o face Preşedintele. Este exclusă o asemenea posibilitate. Nu poate fi lăsată politica unui stat pe mâna unui singur om, fie el şi Preşedintele României. Vreau să fac următoarea precizare : Preşedintele României este ales prin vot direct de către electorat. Nu a participat la vreun concurs de diplomaţie, de relaţii internaţionale sau de măsurare a IQ-ului. Prin urmare el, Preşedintele, poate fi un excelent diplomat, un bun diplomat, un diplomat mediocru sau chiar cel mai slab diplomat. Ţinând cont de aceste lucruri politica externă nu poate fi lăsată doar în mâna Preşedintelui. Politica externă este făcută de guvern prin ministerul de externe sub coordonarea Preşedintelui. Orice hotărâre luată trebuie să treacă prin Parlament pentru a fi votată . Este o greşeală care se tot continuă aceea prin care Preşedintele angajează România fără a avea un mandat expres din partea Parlamentului.
 Acum, Guvernul a PROPUS un memorandum pentru mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim, în principiu acest memorandum trebuie discutat cu factorii de decizie inclusiv cu Preşedintele. Nu este un act, doar o propunere.
Personal nu sunt de acord cu poziţionarea României alături de SUA. Politica noastră trebuie să fie una elastică, interesele noastre se pot intersecta cu interesele celorlalte ţări din UE, inclusiv cu Rusia.
Nu te poţi supăra cu vecinii, nu este indicat. Nu suntem o super putere, dar am putea avea un cuvânt de spus dacă nu am avea o politică anchilozată. Guvernul s-a poziţionat de partea SUA, susţinând măsurile luate de americani deşi unele dintre ele nu ne avantajează.
  Trump a anunţat că se retrage din acordul nuclear cu Iranul, deşi ţările semnatare din UE, Germania Franţa, Marea Britanie, apoi Rusia şi China au declarat că menţin acordul cu Iranul. Sigur că este o declaraţie de forţă a lui Trump, una să pună în umbră activitatea politică a lui Obama, dar să arate şi lumii cine-I şeful. Cartonaşul arătat de Trump Iranului, cu forţa unui bătăuş din Bronx, trebuie să fie văzut şi de Phenian. Sper ca Iranul să nu aibă soarta Siriei, nu de alta dar sunt prea multe state interesate. De aici ar putea să se aprindă scânteia unei noii conflagraţii. Israelul a salutat decizia SUA, astfel i se pune pumnul în bot unei ţări (Iranul) cu o mare influenţă în zonă. Nu trebuie să îmbrăţişăm neapărat poziţia lui Trump, noi suntem membrii NATO, dar trebuie să ne vedem şi propriile interese, aşa cum încearcă şi alte ţări din UE.
Din păcate noi, România, nu avem o politică externă eficientă, Iohannis ca Preşedinte al României trebuia să viziteze toate ţările europene şi nu numai, să aibă consultări diplomatice cu omologii lui externi. În loc de asta domnul Iohannis când nu se odihneşte, este în staţiuni, când este odihnit şi se întâmplă să meargă la serviciu se pierde în lupte sterile cu Dăncilă şi “penalii” Tăriceanu şi Dragnea.
Avem cel mai slab preşedinte al României de până acum. Păcat, este prezentabil, doar atât!
Iohannis este de partea Germaniei, nu neapărat de partea UE.
Este cea mai dezlânată politică externă văzută de mine vreodată. Dacă pe plan intern Preşedintele poate da la gioale premierului, fie el şi femeie, pe plan extern ar trebui să vorbească aceeaşi limbă cu guvernul. Mă tem că acest Înalt funcţionar al statului, de fapt cel mai înalt, a luat ţara pe persoană fizică, ţipă şi urlă fără noimă. Preşedintele are un singur discurs cu o singură ţintă, demisia lui Dăncilă.
  Preşedintele american din când în când dă raportul ţării. Arată ce a făcut, bun sau rău. Iohannis nu a prezentat niciun raport în faţa Parlamentului să vedem şi noi dudele pe care le-a produs până acum. Faptul că are o activitate de ţată nu satisface pe nimeni. Trebuie să găsească soluţii, să le propună spre dezbatere publică, să le dea ca temă Parlamentului. Să identifice cu omologii săi externi, după discuţii la nivel de miniştrii de externe, modalităţii de colaborare în toate domeniile. România suferă, are nevoie de relansare, asta poate face Preşedintele ţării. De înjurat guvernul mă ocup eu cu ceilalţi cetăţeni când simţim cuţitul la os, Preşedintele de aceea are atâtea avantaje, pentru a lucra pentru ţară. Nu ţara să muncească pentru întreţinerea lui.  
  Nici Băsescu nu era aşa de disperat în dărâmarea guvernului Ponta cum este Iohannis. Există o foame de putere dictatorială. Iohannis nu ştie să colaboreze, doar să dicteze, dar pentru asta trebuie să fii cu adevărat inteligent. Ăsta a fost şi motivul pentru care ţuţărul Orban a făcut plângere penală Vioricăi Dăncilă. Demisia ori demiterea lui Dăncilă nu rezolvă problema, PSD-ALDE va rămâne la guvernare, asta înţelege greu Iohannis.
  Iohannis cere să fie suspendat, cerşeşte această suspendare, este singura soluţie să fie resuscitat din nou pentru  un nou mandat de preşedinte. O dată suspendat ar îmbrăca geaca roşie şi s-ar poziţiona în fruntea tinerilor#.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...