joi, 31 mai 2018

Strada despre CCR : DNA să vină să vă ia!


  Curtea Constituţională a admis că există un conflict constituţional între Preşedintele României şi Ministrul justiţiei cu privire la faptul că Preşedintele României a refuzat revocarea din funcţie a şefei DNA . Habar nu am dacă decizia este corectă constituţional sau nu. Ştiu atât! Curtea Constituţională verifică legile şi conflictele de constituţionalitate ivite între instituţii din punct de vedere constituţional. Mai ştiu că hotărârile acestei Curţi sunt executorii, fără a mai exista cale de atac împotriva hotărârilor adoptate de curte. Prin urmare, indiferent de decizia pe care o ia CCR, ea este obligatorie. Char dacă nu place tuturor. Nici nu cred că trebuie să placă. CC nu este o revistă de modă, ori un loc de can-can. Este locul în care se verifică modul în care Constituţia este respectată în adoptarea legilor şi a conflictelor între instituţii. Nu putem să aplaudăm când ne convine o decizie a CCR şi să huiduim când nu ne convine altă decizie.
În iulie 2012, spre exemplu, nu mi-a convenit decizia CCR prin care se aruncau la coş peste 7,4 milioane de voturi care îl trimiteau pe Băsescu la odihnă. Am tăcut, era o decizie inatacabilă. Nu am protestat, nu avea sens. Dacă vrem să avem instituţii care să funcţioneze într-un final trebuie să le acceptăm cum sunt. Funcţionarea mai bună a instituţiilor  trebuie făcută prin legi, legi care pot fi tot timpul completate în funcţie de carenţele care se dovedesc că le au.
  Manifestanţii, rezistenţii, au ieşit în stradă să protesteze împotriva Curţii Constituţionale, împotriva hotărârii luate de aceasta prin care îl obligă pe Iohannis să o revoce pe Kovesi. Nu le convine hotărârea, nici mie nu mi-au convenit alte hotărâri, dar trebuie să mă supun.
Rezistenţii strigă: „CCR vina voastră e! DNA să vină să vă ia”. Toţi plâng pe mormântul lui Kovesi.
Va pleca Koveşi. Unde este nenorocirea? Peste un an i se termină mandatul, oricum va pleca, nu va mai exista DNA fără Kovesi? Pleacă cu departament cu tot? Ea este DNA? Nu, ea este un slujbaş vremelnic. Nu este o instituţie. Este un om plătit cu mulţi bani din bugetul de stat. Cum a lucrat şi ce a făcut cu adevărat cât a fost în fruntea DNA? Vom vedea, abia după ce ea va pleca.
Strada este bine că se mişcă, manifestaţiile, protestele, demonstraţiile sunt apanajele democraţiei.
  Un manifestant a declarat că Dorneanu a fost la ruşii pentru a primi instrucţiuni cum să procedeze într-un asemenea conflict trimis spre soluţionare CCR. E părerea lui. Are omul o părere.
Eu nu întreb din ce trăiesc aceşti băieţi care manifestă zilnic pentru binele societăţii. Au o meserie, sunt mitingişti. Cred că se poate trăi din asta. DNA să vină să îi ia pe cei de la CC!
Manifestanţii din stradă au dreptul să-şi strige necazurile, dorinţele şi să ia poziţii faţă de adoptarea unor legi. Totuşi, mitingiştii trebuie să recunoască că nu sunt reprezentanţii legali ai poporului. Singurii reprezentanţi legali, fie că ne plac ori nu ne plac, sunt aleşii din Parlament. Faptul că rezistenţii nu au fost la vot, nu-i îndrituieşte acum să se considere reprezentanţii naţiei. Au votat în jur de 40% din numărul alegătorilor înscrişi în liste, restul au binevoit să stea acasă. Dacă se mobilizau în iarna lui 2016, altfel ar fi fost configurat Parlamentul. Nu s-a întâmplat aşa, au preferat să stea la căldurică. Acum să suporte lenea lor de atunci. Chiar dacă nu le convenea niciun partid, niciun candidat, ar fi fost 60% voturi anulate. Nu poţi să stai pasiv în fotoliu, aşteptând să voteze altul pentru tine. Apoi să spui că au votat pensionarii. Voi de ce dracu nu aţi ieşit masiv să vă exprimaţi dreptul legitim de a vota? Greu de răspuns la asemenea întrebare.
  În conformitate cu hotărârea CCR Preşedintele României trebuie să o revoce pe şefa DNA, asta este hotărârea, asta trebuie respectată, dacă vrem un stat de drept. Altfel va fi un stat de drepţi, unde va predomina dreptul forţei. Iohannis vrea suspendarea, nu o va revoca, se va pune în fruntea manifestanţilor şi va striga : „penalii au furat ţara!” Aşa va spera să câştige un alt mandat. Nimănui nu-i pasă de legi şi de Constituţie, toţi vor ciolanul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...