sâmbătă, 26 mai 2018

Ilie Năstase încătuşat


  Aseară am avut parte de puţin circ oferit pe de o parte de Ilie Năstase, iar pe de altă parte de poliţia rutieră a capitalei.  Un echipaj de poliţie, nu fac discuţie dacă era la pândă, dacă a simţit mirosul de alcool venind în faţa maşinii, cert este că a  a făcut semn unei maşini să oprească. Şoferul a oprit, apoi, din motive doar de el ştiute, a plecat, a fost blocat în trafic de agenţii de circulaţie. Eu cred că a oprit şoferul, altfel în 200 de metri era greu să-l oprească. Să mă explic: şoferul maşinii care a oprit, apoi a plecat, era la volan, agenţii erau în afara maşinii, acesta a plecat, poliţiştilor le-a luat timp să urce în maşini să pornească să-l prindă de la urmă apoi să-l blocheze. Nu cred că aveau legături cu Samanta.
Şoferul a suflat în etilotest după ce le confirmase poliţiştilor că băuse puţin. Conform etilotestului alcoolemia era de 0,55 g la mie. De curiozitate m-am uitat în lege, acolo se stipulează că limita de la care se întocmeşte dosar penal este de peste 0,8 la mie.
Apoi m-am uitat la felul în care sunt împărţite stările de ebrietate în funcţie de alcoolemii:
-între 0,5-1,5 la mie este considerată o stare de ebrietate uşoară
-între 1,5-2,5 o stare de ebrietate medie
-peste 2,5 o stare avansată de ebrietate.
Coma alcoolică este considerată de la 3-4 g la mie.
  Preşedintele federaţie sindicale a poliţiştilor Florin Vîlnea (Vîlnei) spunea că Ilie Năstase era aproape de comă alcoolică şi de aceia poliţiştii s-au purtat fără mănuşi cu Năstase. Domnul Vîlnea (Vîlnei) se înşeală în mod grosolan, eu spun în mod intenţionat, de la 0,55-3 -4 la mie cât ar fi trebuit să aibă pentru o comă alcoolică, este distanţă mare, uriaşă. Ilie Năstase era chiar sub pragul de 0,8 la mie de unde începe urmărirea penală pentru conducere în stare de ebrietate.
Acum, Ilie Năstase este oprit în trafic de nişte poliţişti. Foarte bine, este participant la trafic trebuie să se supună regulilor. Aici este buba. Năstase, o vedetă a anilor ’ 70, aşa a rămas toată viaţa. Este un noncomformist. Un copil bătrân, a spune de Năstase că are 70 de ani consideri că faci o greşeală. Năstase este un copil, unul răsfăţat al întregului mapamond. Asta este firea lui. Este opusul lui Ţiriac care este aşezat, inteligent, cu vorba cumpănită.
Eu cred că agenţii au avut un comportament obraznic. Mulţii îmi vor spune că şi Năstase este un cetăţean ca noi toţi şi eu cred la fel. O paranteză: patriarhii ortodoxi sunt egali între ei, doar patriarhul Constantinopolului este primul dintre egali. Aşa şi aici. Dacă poliţiştii ar fi zis: „a, domnu Năstase ce onoare, ce mai faceţi? Vă rog să suflaţi în etilotest, un control de rutină”. Nu cred că Năstase s-ar fi eschivat. Aici sunt două forţe. Una este Năstase cu capitalul său imagistic de 50 de ani, alta este echipa de poliţişti de la rutieră care pot da lovitura. Şi au dat-o, l-au provocat, el este coleric, a răspuns probabil murdar, aşa cum răspundea arbitrilor de scaun când juca tenis, poliţiştii l-au tras jos din maşină şi l-au încătuşat, apoi l-au transportat la secţia de poliţie.
De acum în colo poliţiştii din acest echipaj vor spune şoferilor şi mai târziu copiilor şi nepoţilor : „băi, voi ştiţi cine sunt eu? Sunt ăla care l-a pus în genunchi pe Ilie Năstase şi l-a încătuşat.”
Florin Vâlnei a făcut bine că şi-a apărat poliţiştii, nu a făcut bine când a minţit. „Vâlnei, de la 0,55 la mie  la 3-4 la mie cînd eşti considerat în comă alcoolică e lung drumul. Nu trebuia să minţi.”
Mi-a plăcut diplomaţia poliţiştilor, la mai mare.
Ilie Năstase a greşit, ca simbol trebuie să se poarte cu reţinere şi bun simţ.
O vedetă care se respectă nu îşi bate nevasta în drum, nu se ceartă cu poliţiştii în stradă. Altfel nu mai este vedetă, este un mitocan, indiferent de ceea ce a realizat în viaţă.
Cred că de aici ar trebui să înveţe şi poliţia şi Năstase. Legea trebuie respectată de toţi, nu abuzată. Poliţistul nu-i legea, este omul care apără legea, de aici trebuie plecat.


Un comentariu:

  1. De acord cu postarea Dumneavoastra . Vina se gaseste in ambele parti dar eu as spune ca politistilor le lipseste DIPLOMATIA . Cazul pute fi rezolvat fara a face atata valva . Da ,politistii puteau sa-i spuna lui Ilie Nastase : ati recunoscut ca ati consumat alcool ,va ducem noi acasa si maine discutam. Apoi raportau sefilor lor ,cele intamplate .Sigur ca Ilie Nastase inainte de a fi un SIMBOL, asa cum si Dumneavoastra ati spus,este cetatean si trebuie sa se supuna legii !

    RăspundețiȘtergere

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...