Guvernul Dăncilă, la propunerea ministrului justiţie, este pe cale să dea o ordonanţă de urgenţă care ar duce la rejudecarea a sute de procese. Este vorba de rejudecarea tuturor proceselor în care s-a pronunţat un complet de cinci judecători de la ÎCCJ. Acest lucru a devenit posibil după ce CCR a declarat neconstituţional (NELEGAL, ILEGAL)modul în care au fost constituite completurile de cinci judecători din 2014 şi până în 2018 la ÎCCJ. Faptul că acest guvern ia această măsură, mi se pare un lucru de bun simţ, de punere în aplicare a legii şi de a da o lovitură puternică caracatiţei din justiţie. Viorica Dăncilă dacă îşi asumă această ordonanţă va intra în istorie. Este posibil să plătească pentru curajul ei, însă asta trebuie să facă un adevărat lider politic şi, Dăncilă, a prins gustul de a fi un lider puternic. Nu ştiu dacă va scăpa Dragnea ori nu, probabil dacă este nevinovat va scăpa, iar dacă este vinovat va merge unde îi este locul. Pentru Dragnea nu trebuie oprită istoria.
Informaţiile, care vin din teritoriu, despre modul în care s-au făcut unele anchete la DNA şi celelalte structuri ale procuraturii, lasă să se înţeleagă că actul de urmărire penală a fost mult viciat şi contrafăcut. Este momentul să se restructureze toate unităţile de cercetare penală şi cercetaţi penal toţi procurorii care au încălcat legea.
Mi se pare o chestiune formidabilă ce vrea să facă ministrul Toader, însă eu , în locul ministrului de justiţie, mai aşteptam până când CCR motiva şi decizia prin care „protocoalele” fuseseră declarate ilegale şi veneam cu o ordonanţă pentru toate aceste ilegalităţi.
Nu înţeleg opoziţia de ce sare de fund în sus? De ce rezist protestează, nu se anulează sentinţele, doar se rejudecă de către judecătorii ÎCCJ, însă, constituiţi în completuri legale.
Toată această poveste nu trebuie să se încheie aici. Oamenii care au fost condamnaţi, probabil fără probe, alţii care au fost declaraţi nevinovaţi, deşi poate erau probe împotriva lor. Toţi vor suferi o nouă traumă.
Întreb pe ministrul justiţiei: cei care sunt vinovaţi de constituirea ilegală a completurilor de 5 judecători de la ÎCCJ vor rămâne nepedepsiţi? Nepedepsiţi nu trebuie să rămână nici judecători care au fost numiţi să facă parte din completuri, nefiind traşi la sorţi. Cer pedepsirea lor pentru că au acceptat să încalce legea. Erau oameni din interiorul justiţiei, judecători, nu asesori populari.
De asemenea vinovate se fac şi acele persoane din ÎCCJ, Procuratura Generală, Parchete, etc, care au făcut acele protocoale de colaborare, în afara legii, cu Serviciul Român de Informaţii.
Toate rejudecările costă mulţi bani, multe emoţii pentru cei condamnaţi, ori aflaţi în stare de judecată. Asemenea încălcări oribile ale legii nu pot rămâne nepedepsite, mai ales în condiţiile în care au fost făcute de cea mai înaltă înstanţă de judecată din România, de Dumnezeul justiţiei româneşti, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Nimeni nu trebuie să protesteze, nimeni nu trebuie să se opună înfăptuirii legii. Sigur că, după rejudecarea proceselor este posibil ca unii inculpaţi, declaraţi nevinovaţi să nu mai fie aşa de nevinovaţi, alţii încarceraţi să fie găsiţi nevinovaţi, iar alţii să rămână cu pedepsele aşa cum le au.
Nu plec, de la premiza greşită, potrivit căreia, toate sentinţele date de completurile de cinci judecători constituite ilegal sunt date cu dedicaţie, neţinând cont de probele din dosar, departe de mine asemenea ofensă, însă, pentru ca actul de justiţie să fie corect, este nevoie să fie respectată legea în litera şi spiritul ei.
Trebuie să se pornească o dată de la zero, se pare că a sosit momentul.
Ministrul de justiţie împreună cu premierul României pot da o lovitură serioasă caracatiţei din Justiţie şi procuratură.
Faptul că opoziţia şi alte #-taguri protestează, este un semnal că această ordonanţă loveşte în picioarele caracatiţei. Bine ar fi să se vadă care este situaţia şi în completurile de trei judecători de la ÎCCJ, trebuie ca Instanţele de Judecată să funcţioneze conform legii, nu conform unor dispoziţii date de şefii instituţiilor.
Mă gândesc cu groază câţi oameni este posibil să fii fost condamnaţi nevinovaţi, câţi vinovaţi să fii fost declaraţi nevinovaţi, câte matrapazlâcuri s-au putut produce în spatele unor ilegalităţi.
Livia Stanciu, Cristina Tarcea, LC Kovesi, Augustin Lazăr, e posibil să aibă mari emoţii, să nu aibă somn, nu pentru ilegalităţile comise, în sensul că au suferit oameni din această cauză, ci din cauza repercursiunilor pe care le pot avea ca urmare a încălcării flagrante a legii.
Nu mă aştept ca aceste fiinţe să aibă conştiinţă şi să se gândească la oameni ca Mariana Rarinca, Ruşanu Gutău, Mustaţă şi mulţi alţii care au suferit oprobriul legii. Mulţi şi-au pierdut viaţa din cauza nedreptăţilor suferite. Dacă există vinovaţi şi eu cred că sunt, însă nu sunt instanţă de judecată, să plătească pentru toată suferinţa provocată.
Nu trebuie să se ţină cont de părerea Preşedintelui României care se poartă ca un adolescent imberb, nici de protestele, tot mai rare şi mai izolate, ale unor oameni deveniţi profesionişti în a sta pe stradă, nici de acuzele, pe care le aduc ministrului justiţiei, procurorul general, ori Preşedinta ÎCCJ. Ministrul Toader trebuie să meară cu Constituţia în mână precum preotul cu Evanghelia. Nu trebuie să se teamă de nimeni şi de nimic, să facă doar lucrurile bine, să fie în spiritul şi litera legii, iar eventualele contestări la CCR, trebuie să ne bucure, chiar dacă se întârzie aplicarea legii, ea va ieşi cu avizul controlului de constituţionalitate. Nimic în lumea asta nu a fost simplu de făcut, toate schimbările au fost făcute cu sacrificii, am speranţa că guvernul actual al României va găsi resursele ca legea să fie aplicată, pentru ca românii să aibă din nou încredere în actul de justiţie. Să fie siguri că vor fi condamnaţi pentru greşelile făcute şi nu pentru că un procuror a intimidat judecătorul cu un posibil dosar penal pe numele acestuia. Să se termine cu domnia procurorilor. Procuratura să redevină instituţia care apară legea şi legalitatea, oferind cercetaţilor penal posibilitatea reală de a se apăra. Procurorii să devină ceea ce sunt de altfel, apărătorii legii, acuzatorii publici, pe treaptă de egalitate cu apărătorii persoanelor incriminate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu