vineri, 1 noiembrie 2019

Istoria se repetă? Liberalii aduc recesiunea?


Istoria se repetă. Îmi amintesc de anul 2010, primul după realegerea lui Băsescu ca Președinte al României. Dintr-o dată România a intrat în criză. Conform declarațiilor lui Boc, un premier de tristă amintire, România avea creștere economică negativă. Drace! Mi-am zis, cum o fi asta? Simplu, economia României nu mai creștea cu 1, 2, 5%, ci cu -1, -2,-7 %. Adică, economia României nu mai avea o evoluție ci o involuție. În luna mai a fatidicului an 2010, Președintele Băsescu, mare ”bărbat” de stat, a ieșit pe posturile de TV, în locul fricosului și incompetentului Boc, și cu rânjetul mefistofelnic a anuțat Țara, neamul, că România este în criză și că tot poporul trebuie să ajute Țara să supraviețuiască pentru a nu intra în colaps economic. Pentru aceasta, ne spunea atunci Băsescu, trebuie ca poporul să facă sacrificii. Bugetarilor urma să li se taie 25% din salariu, alți bugetari urmau să fie dați afară. Pensionarilor trebuia să li se taie 15% din pensie, noroc cu CCR care a spus că nu se poate aiasta, pensia este un drept câștigat în baza contribuției salariatului de-a lungul întregii activități. Însă, au găsit o altă chichiță. Pensionarilor cu o pensie mai mare de 760 de lei să li se oprească 5,5% din întreaga pensie contribuție la sistemul de sănătate, fără să se scadă cei 760 de lei care erau scutiți de această contribuție. Tot atunci au fost desființate spitale, altele comasate, au desființat școli, au comasat posturi de poliție. Mulți doctori, asistente, infirmiere, etc. au rămas fără slujbe. Pacienții mureau în poarta spitalelor închise. Posturile de poliție desființându-se, hoții au început să danseze de bucurie, în timp ce polițiștii își pierdeau slujbele.
Că nu a fost criză și că salariile nu trebuiau tăiate am înțeles după 2014, când au început să fie anchetate matrapazlâcurile din timpul guvernului Boc. Miliardele de euro furate prin ANRP, ministerul Turismului, ministerul dezvoltării rurale. Sigur că anchetele nu au fost duse la capăt, nu s-a mers în mijlocul cangrenei, au fost luați la întâmplare câțiva miniștrii, primari, oameni de afaceri, pe care judecătorii, cu milă de la Dumnezeu, i-a mângâiat pe cap, după care i-au băgat în pușcărie pe o ușă și i-au scos  pe cealaltă ușă lăsându-i liberi să se bucure de averile strânse în timpul crizei.
Nici până în ziua de astăzi Boc și Băsescu nu ne-au spus ce au făcut cu cei 20 de miliarde de euro împrumutați de la FMI. Tabloul a fost mult mai sumbru și dureros, decât l-am creionat eu.
După 2012, când s-a instalat guvernul Ponta cu sprijinul USL, lucrurile au mers bine, România a intrat pe creștere economică, a mers pe creștere chiar și după februarie 2014 când PNL-ul a ieșit de la guvernare și USL-ul s-a desființat.
2019. Octombrie. Guvernul Dăncilă a căzut prin Moțiune de Cenzură. Ăsta este jocul democratic. Până aici nimic anormal. Anormalul a început de a doua zi de după moțiune. Liberalii s-au trezit cu un cartof fierbinte în mână. Încă nu știu ce să facă cu el. Nu aveau program de guvernare, au încropit unul la repezeală și la plezneală. Programul nu convinge niciun partid din cele care au susținut PNL-ul în votarea Moțiunii de Cenzură. Luni urmează votul în plen pentru validarea guvernului, este posibil să nu fie nici cvorum, dar să mai aibă și voturile necesare înscăunării cabinetului Orban, Ludovic, nu Victor. Mare e grădina lui Dumnezeu! Mai repede credeam că este român Victor Orban, decât Ludovic, însă cine se mai miră de asemenea detalii când șeful SRI este Helving, Președintele Iohannes, ce mai contează un Ludovic premier?
Spuneam că istoria se repetă. Deja presa de dreapta, politicienii liberali, mai ales aceia veniți din fostul PDL, au început să lanseze ideea recesiunii economice, adică vezi Doamne, nu va mai fi creștere economică, ci comprimare. Adică o creștere pe minus, vorba lui Boc. Cu alte cuvinte, liberalii și cozile de topor de prin Banca Națională ne previn că la anul nu vor mai fi bani pentru creșteri salariale și ale pensiilor. Mulți mă vor contrazice , îmi vor spune că liberalii, cu Orban în frunte, Ludovic, nu Victor, garantează că nu vor fi tăiate pensiile și nici salariile, chiar promit, cu jumătate de gură, că vor mări salariile și pensiile. Iar mă refer la Băsescu când spunea în campania din 2008 că salariile profesorilor vor fi mărite cu 50%. Nu numai că nu le-au mărit, le-au mai tăiat 25% și din ce aveau.
Să dea Dumnezeu, în el ne este speranța, ca eu să fiu un profet mincinos, iar după instalarea guvernului liberal lucrurile să meargă în direcția bună.
Va fi greu să guvernezi având cinci partide în spate. Și mai greu neavând în guvern oameni competenți.
România, după 6 ani de guvernare social-democrată, în care a existat creștere economică an de an, este și acum pe creștere economică. Nu știu cum naiba se face că, doar social democrații au bani pentru măriri de salarii și pensii, ăia de dreapta știu doar să taie. Cârcotașii îmi vor zice că Tăriceanu în 2008 a mărit pensiile, da așa este, însă avea în spate înfiptă sula PSD. Guvernul Tăriceanu cu 20% cât aveau, nu puteau guverna fără sprijinul parlamentar al PSD.
PNL-ul este un partid. Guvenul Orban, Ludovic, nu Victor, este un guvern politic, dacă ei știau că vine recesiunea de ce dracu s-au băgat să se sinucidă politic? Se sacrifică pentru popor? Să fim serioși, ultimul om-martir care a murit pentru un ideal, nu discut acum dacă a fost bun sau rău, a fost Nicolae Ceaușescu.
Politicienii din ziua de astăzi sunt din categoria celor care promit iluzii și mint de îngheață apele, sunt din categoria celor care împart acadele copiilor în campania electorală, iar după campanie, pe lângă acadeau din gură le fură și cornul cu lapte cu tot.
De aceea nu cred în martiri-politici. Mai repede cred că această perdea de fum, numită recesiune, este aruncată pe piață să acopere viitoarele furăciuni și incompetența guvernanților.
Oricum va fi greu pentru liberali, ținând cont că la anul sunt două runde de alegeri, locale și parlamentare. Însă foamea de a ajunge mai repede la ciolan, expresia le aparține, i-a făcut să acționeze orbește.
Dumnezeu să ne apere de guvernarea liberală avându-l la Cotroceni pe Iohannis, vom ajunge să-i regretăm pe Băsescu și Boc.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...