vineri, 28 august 2020

Viitorul este al tinerilor, al celor ce cred în puterea lor.



    În anul 356 î Hr., regele Alexandru Macedon a câștigat prima sa victorie împotriva perșilor. Avea 22 de ani. La 33 de ani a murit, însă, până la acea vârstă a devenit stăpânul lumii cunoscute de atunci.
    Revoluția franceză dintre anii, mai 1789-noiembrie 1799, a fost făcută de oameni tineri, foarte tineri, devotați unei cauze în care credeau. În ciuda opoziției nobililor, bătrânilor conservatori, cantonați în privilegiile lor de ordin feudal și având curajul de a dărâma o dinastie monarhică, au pus bazele unei noi societăți, a unei noi orânduiri.
    Revoluțiile de la 1848 din Țările Române au fost făcute de oameni tineri, Bălcescu, Alexandri, Negri, Kogălniceanu, frații Golescu, frații Brătianu, etc. Cel mai bătrân dintre ei era I.H. Rădulescu, avea vârsta de 46 de ani. Exemplele pot continua.
    Singurii în măsură să aducă un suflu nou României sunt tinerii. Doar ei înțeleg perfect realitatea românească și ce doresc să facă pe mai departe. Doar ei și copiii, copiilor lor vor fi beneficiarii a ceea ce vor face acum. Niciodată, de-a lungul istoriei, tinerii nu s-au înțeles cu părinții lor. Întotdeauna au existat diferențe de opinii. Cei în vârstă sunt tentați să se cantoneze în trecutul lor având o teamă firească față nou, față de schimbările pe care, probabil, nu le vor înțelege.
    Nu trebuie să ne fie teamă de tineri, trebuie să-i încurajăm, să-i determinăm să-și ia soarta în propriile mâini. Poate vor greși, atunci vor deveni înțelepți și nu vor repeta o greșeală odată făcută. Se vor război între ei pe ideologi, pe doctrine, pe fel de a vedea și pune în practică asemenea măsuri. Nu avem dreptul moral și legal de a tăia avântul tinerilor. Vor exista frământări, ciocniri, unele mai dure, altele doar de la tribune, însă asta nu trebuie să-i facă să dezarmeze. Trebuie să devină ostași credincioși patriei lor, asta care mai este.
    Din când în când pădurea este igienizată.   Anumiți copaci bătrâni, umbroși și cu coroană bogată, care pun în pericol existența celor tineri, trebuie îndepărtați. Asta nu este o crimă, este o metodă chirurgicală de a menține pădurea sănătoasă.
    Aud de mult timp faptul că tinerii noștri sunt vânduți, că sunt superficiali, că nu vor binele țării. Poate că lucrurile stau așa. Însă cine sunt acești tineri? Sunt copiii noștri, nepoții noștri. Dacă ei au clacat înseamnă că noi nu ne-am făcut datoria față de ei. Când spun noi, mă refer la Instituțiile Statului și la Familie.
    Ne lăudăm cu marile noastre construcții din vremea socialistă. De la revoluție au trecut 30 de ani. Chiar și revoluția din 1989 care a făcut posibile aceste schimbări radicale în societatea noastră a fost făcută de tineri. Tinerii născuți la revoluția din 1989, au astăzi vârsta marilor înantași de la revoluția din 1848. Ei nu au apucat să vadă grandioasele realizări din vremea socialistă. Nu le-am dat voie, noi, ăștia care, acum, ne batem cu cărămida în piept spunând peste tot ce eroi am fost când am construit industria în România. Drept este, pe atunci România se bătea pe burtă cu marile puteri ale lumii, pot da exemple însă nu este cazul. În schimb am fost niște canibali, noi am făcut industria, noi am distrus-o. Noi am făcut ca România să aibă una dintre cele mai puternice flote comerciale și de pescuit. Noi am făcut multe pentru Țară, însă tot noi am vândut flota, am distrus economia. Însă, spre rușinea noastră, tot noi am distrus tot ce s-a făcut atunci.   Trebuia să înlocuim o orânduire cu alta, fără să distrugem industria, comerțul, Țara.
    Când spun noi, mă refer la Instituțiile statului, la aleșii noștri, poate aici, noi, electoratul, putem fi culpabilizați. Poporul a ales în dese rânduri să schimbe puterea de pe o mână pe alta. Să aducă la cârma țării de fiecare dată alt partid, altă alianță. Zadarnic, timp de treizeci de ani toți aleșii, toți funcționarii și Înalții funcționari ai statului au fost cantonați în rele, toți au pus umărul la distrugerea țării, la furtul economic, la despuierea ei, la deznaționalizarea Țării. S-a mers până acolo încât ni s-au tăgăduit înaintașii, reperele istorice și culturale, ne-a fost smulsă din suflet ideea de patrie, de popor, de națiune.
    Mă întreb acum: cu ce venim noi în fața tinerilor? Ce le arătăm? Ruinele pe unde cândva erau combinate, uzine, bănci, agricultură irigată? Asta văd ei... doar ruine, unde mai sunt, în cele mai multe locuri s-au construit Mall-uri, SuperMarket-uri, mari Complexe Comerciale, sigur nu au capital românesc, au capital străin. Suntem robi în propria țară.   Doar tinerii pot decide ce vor face, noi am decis cândva, a ieșit prost. E vremea lor.
    Nu putem merge cu România mai departe avându-l ca port drapel pe Traian Băsescu, unul dintre oamenii care au făcut cel mai mult rău României. La lada de gunoi a istorie trebuie alungat și Isărescu, prietenii știu de ce. Deasemenea tineretul nu poate merge mai departe cu Orban Ludovic, îmbătrânit în politică, un arivist și un fripturist, lângă el îl așez pe Tăriceanu, Iohannis, V. Paul Dobre, Stolojan, Petre Roman și mulți alții al căror nume nu-mi scapă, însă nu vreau să enumer mai departe.
    Tinerii trebuie să se organizeze, să-și facă partid, să aibă un parcurs clar, să cunoască, să învețe noii pașii de dans. Nu vor câștiga din prima, poate nici din a doua încercare, însă vor câștiga în final. Vor trebui să facă o politică clară, să aibă un program clar. Politica de Gică Contra nu este constructivă, oamenii nu vor știi ce doriți voi, tinerii, de la ei și mai ales ce vreți voi.
    De bătrâni să aveți grijă, sunt părinții voștri, bunicii voștri. Iar cum vă veți purta voi cu ei, așa se vor purta copiii și nepoții nostri cu voi.
    Poveste: Un tânăr și-a băgat tatăl în sac și a pornit cu el să-l înece în apa curgătoare ce trecea prin apropierea casei. Ajuns pe marginea apei, în momentul în care tânărul a vrut să împingă sacul în apă, tată-su, care a văzut din sac printr-o mică găurică în ce loc al apei se aflau, a prins a grăi:„rogu-te, copilul meu, îneacă-mă mai la vale, aici l-am înecat eu pe tata, bunicul tău”.
    Istoria se repetă, important este să avem puterea de a învăța din ea.


miercuri, 12 august 2020

Copiii Țării sunt cea mai bună investiție


    Am ascultat puțin, aș fi vrut să ascult tot discursul din Parlament al lui Orban, mi-a fost imposibil să ascult tot speech-ul. Urmăresc viața politică din România de 30 de ani, însă, niciodată, poate în guvernarea lui Boc să mai fi fost, nu am ascultat atâtea inepții.
Spunea domnul premier, că nu poate dubla alocațiile copiilor, că nu poate mări pensiile conform legii, dintr-un motiv simplu, nu sunt bani. Banii trebuie folosiți în investiții. Frumos spus, chiar bine.
Mai spunea că România este singura țară din UE care mărește alocațiile și pensiile. Nici o altă țară din Uniune nu face ce face guvernul Orban.
Un copil are o alocație de ceva mai mult de 1 euro pe zi. Copiii din UE au cu mult mai mult decât copiii noștri. Pensiile medii în UE sunt peste 1500 de euro. Pensiile medii în România sunt de 300-400 de euro. Cum dracu ne putem compara cu UE? Cum poți să spui Orbane că nu poți mări alocațiile copiilor? Până la urmă cea mai mare, mai trainică și mai aducătoare de venit este investiția în copii. Însă cum să știți voi așa ceva, când cel care vă conduce a preferat să investească în case și nu în copii? Prin urmare domnul Președinte-premier nu știe cât costă pamperșii, cărțile și caietele, hainele, etc. pentru un copil. Sigur că pentru domnia sa este o crimă să investești în copiii care sunt viitorul țării, mai bine să susținem companiile străine producătoare de venit pentru alte state.
   Pentru ce construim autostrăzi dacă nu vom avea copii care să circule pe ele?
Cum dracu ai putut să spui domnule Orban într-un mesaj televizat, în an electoral că : „lupți cu toate armele ca dublarea alocațiilor și mărirea pensiilor să nu aibă loc?” Atât dublarea alocațiilor cât și mărirea pensiilor trebuie să fie făcute acum. Copiii vor crește, bătrânii vor merge la odihna veșnică, nu au timp să aștepte o mărire făcută cândva în viitor.
Aveți bani pentru toate prostiile, Curtea de Conturi a descoperit nereguli de miliarde de euro, bani arhisuficienți pentru cele două măriri.
  Cum puteți fi insensibili, să nu spun de-a dreptul nesimțiți, când, cocoțați pe niște salarii uriașe, îi spuneți bătrânului că nu sunt bani să-i măriți pensia, când el, cu mâna tremurândă își înnumără banii , în timp ce merge la farmacie și se roagă la Dumnezeu să nu se fii scumpit medicamentele, fiindcă va fi nevoit să renunțe la o parte din ele, chit că va fi posibil să-i bată moartea în ușă. Dacă nu le ajung banii din pensii, spuneți voi în subsidiar, nu au decât să moară! Voi sunteți liberali, nu aveți patrie, nu aveți popor. Poate aveți dreptate. Ați fost puși cu japca, voi niște străini, să conduceți România. Ce drag de poporul român să aibă Iohannis Klaus Werner, el este neamț. Ce drag de poporul român să aibă Orban Ludovic, că doar numai român nu este. Ce drag de poporul român să aibă Ben Oni Ardelean, că doar român nu este. Ce drag de poporul român să aibă Eduard Hellvig. Și enumerarea poate continua. În România chiar nu mai sunt români? Dacă nu mai avem români neaoși, atunci ne merităm soarta.
  Domnule Orban, vorbești despre școala on-line, cu ce va plăti copilul tableta? Cumpără guvernul? Să fim serioși, guvernul nu a fost în stare să cumpere măști pentru cei mai sărmani cetățeni ai țării. Niște banale măști, dar tablete? Asta este o glumă proastă.
Spunea bine domnul Iohannis, în seara aceasta la o conferință de presă,  despre un primar al unei comune, care declarase că: „el nu poate asigura condiții bune elevilor pentru a putea învăța în deplină siguranță a sănătății”, despre el domnul Președinte a spus, citez:„ trebuie să plece și mai ales să nu mai candideze dacă nu poate asigura condiții elevilor”. Extrapolând, spun și eu despre premierul Orban: dacă nu poate mări conform legii alocațiile și pensiile trebuie să plece. Până la urmă guvernul este o primărie mai mare.
  În această seară, în aceeași conferință de presă, domnul Iohannis a spus că PESEDE este vinovat pentru că este virusul în țară. Întrebat despre Moțiunea de Cenzură pe care o va depune PSD în 17 august, Președintele a răspuns: „știu că nu va fi guvern PESEDE”. Asta înseamnă că Iohannis va intra la rupere, va forța Constituția și îi va provoca pe PSD-iști fie să se dea cu fundul de pământ, fie să-l suspende. Cum această toamnă are destule evenimente electorale plus pandemia, Președintele este sigur că nu va fi suspendat, de aceea va faulta în toate direcțiile inclusiv în careu. Cred că acela care încalcă Constituția ar trebui deferit justiție, este și mai simplu și mai ieftin. În acest fel Președinții ar fi mult mai ponderați în a juca tontoroiul pe Legea Supremă.
  Să spună la televizor și în toată media că nu are guvernul bani, o poate face oricine. Atât de indolent a fost Orban încât nu s-a interesat nici măcar să facă majorități pe proiecte punctuale. Alții de la guvernare, cu responasabilitate, ar fi spus: Mulțumesc PESEDE! Mi-ai trecut toate proiectele de lege mâzgălite de noi în bătaie de joc. Asta nu este dictatură, nu este democrație, este o încălecare a instituțiilor statului. Ehei, cred că Băsescu a fost mic copil pe lângă ăștia.

luni, 10 august 2020

Mai bine interlop decât om cuminte


    De multe ori am scris că România nu este o Țară normală. Sincer să fiu, de fiecare dată, undeva în subconștientul, mereu îmi făceam mustrări, consideram că am fost prea dur cu Instituțiile statului, cu România în general. Însă, ultimele evenimente la care am fost părtaș prin intermediul agresiv al televiziunilor, m-au pus pe gânduri.
    Am aflat cu stupoare că oamenii nu-și pot îngropa morții din cauza faptului că aparținătorii sunt în carantină, iar instituțiile statului, cele plătite CU MULȚI BANI DIN BUZUNARUL POPORULUI, nu ridică un deget pentru a ajuta acești oameni aflați în durere și nevoi.
     Mi-am îngropat un unchi, un om de mare vază în localitate care făcuse mult bine locuitorilor, nu am putut merge în biserică decât 9 persoane, deși sute ar fi fost dornice să-l însoțească pe ultimul drum. Însă, unde-i lege, nu-i tocmeală.
     Din cauza stării de urgență, eram țintuiți în casă. Un cetățean a fost amendat că nu avea o nenorocită de hârtie în care trebuia să fie scris că el merge la farmacie, altfel moare dracului în casă din cauza bolii. Organele nu au înțeles durerea omului, nu i-a impresionat nici punga colectoare de urină pe care o avea la cingătoare, omul avea o drenă permanentă. Organul a aplicat legea, l-a amendat. Organul a fost vigilent. Cu organul nu te joci, el aplică legea.
     La fel de vigilent a fost organul, organele (polițiști, jandarmi, agenți de la protecția consumatorului, de la DSP) și când a avut nuntă o verișoară a Simonei Halep. Când erau 48 de persoane pe terasa restaurantului, unde urma să aibă loc petrecerea, au tăbărât organele și au oprit nunta. Erau așteptați cca 220 de invitați la o capacitate a terasei de 600 de locuri. Organul a fost ferm. Legea spune 50 și gata. Așa vă vreau băieți, băgați frica în oameni, dă-i dracului, după ce că abia au învățat să se spele pe mâini mai fac și nunți? Unde se trezesc nenorociții ăștia? În vreo ședință de guvern unde este un fel de cu„mască și fără mască”? La ziua lui Orban?
    Dacă s-ar fi numit Emi Pian, altfel ar fi stat lucrurile. Atunci organul devenea docil, înțelegător, amabil, slugarnic, supus, gata să închidă ochii la ce se întâmpla în curtea și în casa decedatului Duduianu. Drept este că și fumul de la proțapul unde se frigeau berbecuții și purcelușii intra în ochii organului, iar mirosul, aromele îi ploua în gură de nu mai putea să le spună rudelor îndurerate și cântăreților aflați pe post de bocitoare să păstreze distanța și să pună masca.
    Era multă jale, mult fum, multă lume, toți plângeau, toți urlau, toți se jeleau. Întreaga mulțime și erau destul de mulți, în mod ostentativ nu purtau mască, voiau să ia covidul să meargă lângă Emi Pian. Organul a înțeles durerea rudelor, nu s-au amestecat, i-au lăsat să se îmbrățișeze și să-și aline durerea.
    Mai mult decât atât, au făcut de gardă la catafalcul lui Duduianu jandarmii și poliția, dar și un detașament din forțele speciale, nu mai spun că erau și avioane care survolau. Merita acest om să aibă toate onorurile, făcuse mult pentru țară. M-am bucurat că l-au însoțit câteva sute de persoane pe ultimul drum, nu ca la unchiul meu unde au urmat dricul doar 9 oameni și cu popa 10. Pe unchiu îl chema Popa, bine, îl chema și popa în cimitir, însă el așa se numea: Popa Nicolae (Nicuță). Dacă unchiu ar fi fost un interlop în loc să fi fost un veterinar care să salveze animalele sătenilor de la moarte și el ar fi avut parte de înmormântare cu onoruri și avioane care să survoleze comuna. Unde nu este noroc, nu este.
Nu-i reproșez nimic lui Emi Pian, el a fost cuminte, a mers la locul lui, poate prea devreme, însă asta i-a fost soarta. Nu a cerut el excorte, nici poliție. Nici rudele lui Emi Pian nu au cerut. Nu. Organul s-a băgat în sufletul lor, i-a mirosit a friptură proaspătă. Ăsta când simte miros de carne friptă și de bani, cică banii nu au miros, poate, însă organul miroase banul de la distanță, nu se poate abține, vine peste tine și neinvitat.
    Uite cum unii români, care nu sunt interlopi, stau cu morții în casă pentru că DSP-ul are treabă, ori nu-și pot înmormânta rudele pentru că sunt în carantină, iar când este vorba de un băiat de frunte din clanul Duduienilor organul i-a poziția de drepți și umil așteaptă ordinele pe care binevoiesc a le da „băieții deștepții.”
Mai bine interlop decât om cinstit, mai bine ticălos decât om cuminte, poate așa îmi merge mai bine.
    Acest articol este un pamflet, sau aproape un pamflet.


duminică, 9 august 2020

Interviu cu Președintele în timpul pandemiei


     Trimisesem de mult o cerere, la Palatul Cotroceni, prin care solicitam să-mi acorde un interviu. Nu, nu Palatul trebuia să-mi dea interviul, deși poate ar fi fost mai vorbăreț, ci Președintele.
     Am ajuns la poarta Palatului, m-am recomandat cine sunt, jăndarul din post mi-a cerut să-mi pun masca, mi-a zis așa mai încet că: „în Palat toți poartă o mască”. M-am conformat, mi-am pus masca până sub ochi, să-mi ascundă toate grimasele, apoi m-am dezinfectat și, însoțit de însoțitorul meu, care era o însoțitoare am fost introdus în lungul cabinet pătrat după ce mai înainte mă mai dezinfectasem de câteva ori. Fătuca mi-a șoptit că ordinul șefului este să mă dezinfectez cu clor de mai multe ori fiindcă a auzit el că aș fi dintre aceia care circulă pe stânga. Am asigurat-o că este adevărat, fiind pieton merg pe partea stângă a drumului.
     Am fost așezat la o masă lungă cât o zi de post din săptămâna mare. Am fost lăsat să aștept. Am așteptat, altceva tot nu aveam ce face. Am tot așteptat și am așteptat până când, după vreo două ore, s-a deschis ușa. M-am ridicat fain frumos în picioare crezând că a intrat prezidentul, nu a fost el, era o subretă, nostimă, cu rochița scurtă  și șorțuleț cu volănașe care m-a întrebat cu o voce fermecătoare dacă mai aștept ori plec. I-am răspuns că nu mă dau dus din Palat până ce nu-i iau un interviu. Ea a zis bine și dusă a fost. Apoi eu am așteptat, iar s-a deschis ușa, eu m-am ridicat în picioare, era aceeași subretă care m-a privit neutră, a ieșit, ușa s-a închis. Eu am așteptat, ușa s-a deschis, nu m-am ridicat în picioare, nici nu am privit spre ușă, nu voiam să văd din nou acea salariată care mă împingea cu privirea afară din birou.
     -Bună ziua, domnule! Am auzit un glas cu vorbire lentă și sacadată. De ce nu vă ridicați în picioare când eu intru în birou?
     -Domnule Prezident, sincer, nu mă așteptam să mai veniți. Mă ridic acum. Mulțumesc lui Dumnezeu că în sfârșit ați catadixit să veniți.
     -Dumnezeu nu are nici o legătură cu asta, eu am hotărât, dacă mă lăsam în voia Domnului nu veneam nici acum. Președintele era calm, îmi vorbea din înălțimea funcției sale unde se simțea destul de confortabil, după spusele sale.
      -Domnule Președinte, dat fiind faptul că între noi este o distanță uriașă,  ne aflăm într-o încăpere unde suntem singuri, evident în afara celor care sunt prin diferite colțuri și nișe pentru a vă asigura protecția, eu zic : jos masca, domnule prezident!
      -Nu, un politician trebuie să poarte tot timpul masca, altfel se vede ipocrizia, sigur eu pot să-mi dau masca jos, nefiind ipocrit. De când am venit la Cotroceni nu am făcut nici o greșeală, dovadă este faptul că nu mi-am dat niciodată demisia. Cei vinovați au demisionat, mă refer la Ponta, Grindeanu, Tudose, pe Dăncilă am dat-o noi jos.
      -Ce vreți să spuneți prin „noi” domnule Președinte? Am făcut pe niznaiul, să-l fac, să fie mai exact.
      -Cum care noi? Noi PNL-ul...
      -Dumneavoastră nu mai sunteți membru PNL, ați demisionat din funcție. Acum sunteți Președintele tuturor românilor.
      -Măi tu ești prost? Cum să fiu eu președinte pesediștilor? Eu sunt președintele liberalilor. Nu carnetul de partid îmi dă calitatea de liberal, ci doctrina pe care o am în suflet.
      -De aici vi s-a tras și faptul că ați dobândit o grămadă de case?
      -Da, le-am cumpărat din activități liberale, mai o meditație, mai făcând pe șoferul, iar soția pe translatorul unor canadieni care cumpărau, drace, înfiau copii din România. Recunosc, m-au plătit bine. Au mai fost și case pe care le-am dobândit forțând un pic legea.
     -Să ne oprim aici, ați pierdut în instanță casa din Sibiu închiriată băncii Reiffeisen, din câte știu dumneavoastră trebuia să returnați statului român chiria obținută în mod ilegal din închirierea acelui imobil pierdut în instanță. Ați plătit banii? Era o sumă frumușică.
     -Da de unde, uite aici, Președintele se apleacă, ridică o geantă tip „Diplomat” așa cum vedem prin filmele cu mafioți și mi-o arată. E plină cu bani, am vrut să-i returnez, statul nu-i vrea. Am încercat să îi dau, asta îmi este sfânta cruce. Președintele a bătut trei cruci mari ortodoxe pe pieptul lui lat de sas îmbuibat.
      -Domnule Președinte, dumneavoastră  faceți parte din Biserica reformată, vă închinați ca ortodocșii?
      -Dragul meu, nu știi proverbul: „te faci frate cu dracu, până treci puntea?” Ce contează cum te închini și apăi îți mai spun un secret, Dragnea e de vină că am ajuns să mă închin. Am dat acatiste la toate bisericile, de toate riturile, doar, doar am să scap de Dragnea. Până la urmă m-am închinat DNA-ului, ăștia cu o moliftă bine țintită l-au trimis pe Dragnea să facă penitențe la Rahova. Îmi mai rămăsese Dăncilă. Băi băiete, nu te supăra că îți spun așa, însă eu sunt cogeamite Președintele, așa că nu te supăra...
       -Nu mă supăr, aveți dreptate, sunteți cogeamite omu*...
       -Lasă bă chestiile astea de detaliu, cum îți spuneam, mai rămăsese Dăncilă. Era bună administrator, mai făcea greșeli de exprimare, aici am taxat-o. Mi se făcuse frică, asta să nu scrii că te belesc, chiar guverna bine. Mă gândeam cu groază că va veni anul 2020 cu alegerile și proasta asta, cum îmi plăcea mie să zic despre ea, mărea pensiile cu 40% și PESEDEU câștigă iar alegerile, asta nu mai puteam suporta. Am aranjat cu Tăriceanu să rupă alianța cu Dăncilă, apoi am atacat-o, a mers, am trimis-o la plimbare, așa am ajuns noi la guvernare.
        -Vi se pare că merge bine guvernarea? Se descurcă băieții lui Orban? Încerc o întrebare capcană.
       -Ești naiv, să nu spun că ești prost dea binelea. Cum să nu meargă? Guvernul în ansamblul lui e catastrofal, însă am doi acari pe care pot arunca vină: pandemia, domle, asta a fost mană cerească și PESEDEU. Ăștia sunt vinovații de serviciu. Spuneam că pandemia e mană cerească, păi cine poate controla tot ce se face în timpul unei asemenea nebunii?
       -O întrebare puțin mai delicată: cazurile de îmbolnăvire sunt reale?
       -Da, în parte da...
      - Dar decesele din cauza Coronavirusului? Sunt reale, adică, toți decedații raportați au plecat în loc cu verdeață din cauza Covid-ului?
       -Măi băiete, dacă tot e mort, ce mai contează din ce cauză a murit? Îl mai înviază cineva? Lasă-i dracu, Doamne iartă-mă că era să-i și drăcui, să fie mulți fiindcă nu le iese numărul de morți la ăia de la OMS și mai ales celor din spatele ălora de la OMS. De acum încolo, ordinul e clar, suntem nevoiți să-i declarăm morți din cauza Covid-ului și pe cei care sunt accidentați de mașină, călcați de tren, de avion, spânzurați și alți suicizi. Ne facem de rușine. Gripa spaniolă într-un an de zile a omorât între 50 și 100 de milioane de oameni între 1918-1919 la o populație de 1,7 miliarde de locuitori pe tera, iar acum, la o populație de 7.5 miliarde de locuitori, abia avem aproape  jumătate de milion de decese, mai mare rușinea. Nici pandemia nu mai este ce era odată. Acum întinde-o, ți-am spus destule, vezi perie și tu spusele mele, nu le publica așa că o încurci. La bună vedere!
        Acest articol este un pamflet.


vineri, 7 august 2020

Mă numesc Ionel Cârstea.


       numesc Cârstea Ion (Ionel) m-am născut în anul 1951, apr, 29.
     În anul în care m-am născut, primăvara a venit dintr-o dată, era într-o vineri pe la unu fără un sfert, tata împreună cu mama îşi minţeau foamea cu puţine prune afumate gătite cu câteva boabe de orez. Mâncau tăcuţi, doar mamei, din când în când, i se lumina faţa de bucurie când mă simţea cum o lovesc cu picioarele în burta ei.
-„Bărbate, ăsta micu vrea să vină mai repede pe lume”. În acel moment, ca semn divin, soarele a intrat pe fereastră, razele lui au încălzit sufletelor celor doi tineri săraci.
Tata a împins ceaunul, cu restul de prune, în faţa mamei:
„-Mănâncă tu, femeie, de acum nu vom muri de foame, a venit primăvara!
Mama a fost o femeie dură, însă dreaptă, înţeleaptă şi caldă. De la ea am moştenit dragostea de carte.
     De mic am cochetat cu scrisul, însă cu adevărat am început să scriu abia după ce am ieşit la pensie, atunci când  un laptop m-a lăsat să-mi aştern gândurile pe blog.
Timid am început să scriu articole de analiză politică care, încet , încet, au început să prindă. Reviste online ca :Justiţiarul, Facla au început să-mi preia articolele.
      La recomandarea unei prietene am început să scriu în revista online „Confluenţe literare” aici am scris ciclul „Confesiuni” dintre care amintesc câteva: „Prima iubire, O zi în comunism, O zi la munte”. Câteva mininuvele au fost găzduite de aceaşi revistă. „Dracu’ nu este aşa de negru, Călătorie neterminată, Doi buni prieteni, Mihai şi Gilă”. O parte dintre aceste lucrări au fost publicate în cartea „Călătorie neterminată” apărută la editura Grafix- Craiova în februarie 2017. Cea de-a doua carte „Istoria aşa cum a fost”, a fost tipărită la aceeaşi editură în vara lui 2018. În 2019 am publicat cartea „Prizonierul”, iar în 2020 a văzut lumina cartea „Pe aripi de vis spre cerul deschis”.
      Restul materialelor scrise se află pe blogul meu : ionel.carsteablog spot .com.


Iubirea dintr-o primăvară fierbinte. Cap. XIV


            Gheorghe Lemnaru pusese un țol la umbra dudului bătrân aflat în fundul curții, pusese țolul aspru, din cânepă țesută în casă, peste pământul fierbinte, uscat și crăpat. Cu o mână așezată sub cap, privea,  prin pâcla vipiei, cerul ce se vedea de un senin tulbure, nespălat de strop de ploaie. Văzduhul văzut prin valurile de căldură toridă, părea un cuptor încins a cărui dogoare pârjolea totul. S-a ridicat în capul oaselor, și-a aprins o țigară, a stins cu grijă chibritul apoi a tras două fumuri să le simtă până în vârful degetelor de la picioare. Gânditor, a dat fumul afară din gură în mici rotocoale efemere, a privit fumul ce se disipa în natură, s-a gândit la el, parcă ieri era copil, apoi flăcău, tată pentru prima dată, iar acum este un bătrân care așteaptă să-l fericească și pe el copiii lui cu nepoți. I-a trecut viața ca o părere, s-a dus  precum fumul de țigară ce risipea în aer.

      Ieri era copil, își amintește și acum ziua în care plecase pentru prima dată la școală. Era mândru de el, nu toți copiii erau lăsați de părinții lor să învețe carte. Avusese noroc cu biată mamă-sa, o femeie destupată la cap pentru acele vremuri, chit că nu învățase nici o oră de școală. Știa multe povești, dacă cineva spunea o poezie, ori o strigătură nouă la horă, ea o băga mintenaș la cap. Tată-su fusese un om aprig la vorbă și la faptă, priceput în tot ce făcea, nici o meserie nu-i era străină. A fost suficient să urmărească meseriașul, care-l tocmise să meargă cu el salahor cu ziua, cum zidește o casă din paiantă cu temelia făcută din tălpi groase din stejar așezate direct pe fundația din piatră întărită cu var cald.  Într-o vară, cât a muncit cu bătrânul Ieremia, a învățat meseria de zidar și de dulgher. Mai apoi multe case zidise bătrânul Lemnaru. Se tocmea din vreme cu cel care voia să aibă o locuință nouă. Nu-l jecmănea de bani, nu-l presa să-i dea într-o anumită zi, însă să te fii păzit Dumnezeu să-ți fii trecut prin minte să-l păcălești. Devenea, din omul cumsecade știut de toată lumea, blestem pe capul mincinosului, de aceea datornicii stabileau cu el o zi precisă când își vor plăti datoriile, ziua era aleasă de cel care era dator. Când venea sorocul, trebuia ca la prima oră din zi, imediat după ce se răscăcăra de ziuă, să fie cu banii la poarta lui Eftene Lemnaru.

      Mamă-sa, Bălașa Lemnaru, insistase mult pe lângă încăpățânatul de Eftene să-l lase și pe Gheorghe la școală. Banul era scump, Eftene muncea mai mult pe produse. Nu duceau lipsă de nimic. Doar bani pentru cărți și caiete nu erau. Fiecare franc pe care puneau mâna îl țineau în dinți pentru gaz, chibrituri și la ocazii, mai ales de Paști și de Crăciun, pentru a cumpăra zahăr.

      Vrusese Dumnezeu ca într-o seară, când bătrânul Eftene tocmai gătase de construit o casă și se înturnase acasă aghesmuit bine și cu chef de harță, nevasta să-i ceară bani pentru ca Gheorghe să meargă la școală. Bătrânul se uitase la ea cu ură, apoi o lovise cu dosul palmei peste față. Bălașa, obișnuită cu ieșirile agresive ale bărbatului, s-a ridicat de jos, s-a uitat în ochii tulburi ai bărbatului, apoi a grăit:

      -„Să faci bine să-mi dai bani să-l trimit pe Gheorghe la școală, altfel cu mine vorbă de înțeles nu vei mai avea!”.  Bălașa, femeie aprigă și hotărâtă, când spunea o vorbă așa rămânea, nimeni nu o mai clintea din decizia ei, cuvântul rămânea bătut în cuie.

      Eftene, încolțit de hotărârea muierii, a scos banii și i-a pus în poală, apoi a ieșit din casă și s-a oprit sub dudul care acum îi oferea umbră lui Gheorghe, pe atunci era un puiandru.

      Îi făcuse mamă-sa o traistă cu baieri lungi pe care o petrecuse în curmeziș pe după umeri. Când mergea, tăblița din traistă îl bătea peste glezna piciorului. Îl incomoda la mers, însă asta nu-l făcea mai puțin mândru de faptul că este școlar. Desculț și cu capul descoperit, pășea cu tălpile goale prin glodul gros al drumului, în urma lui se ridica un norișor de praf. Îmbrăcat cu o cămașă largă, făcută de biată mamă-sa dintr-o cămașă ruptă de-a bătrânului Eftene și cu cioarecii rămași mici, abia ajungeau la jumătatea pulpei, mergea țanțoș, salutând oamenii întâlniți în cale.   

        Învățase 4 clase bune, adică știa taina socotelii și câte ceva despre lume. Fostul învățător, dus de mult dintre cei vii în loc cu verdeață, îl învățase mai mult decât scria în carte. Se întâmpla să-l mai cheme pe la el să-l ajute la treabă, după ce gătau ce trebuiau să facă, îl oprea să mai discute cu el multe și mărunte lucruri. Parcă și acum îl vede pe Isopescu, așa se numea învățătorul, cu litra de țuică în mână cum îl ajuta  să pătrundă tainele istoriei și geografiei. Mereu îi spunea: „Gheorghe, cine nu-și cunoaște istoria, cine nu-și știe rădăcinile, ăla este un rătăcit fără drag de pământul pe care calcă și care-l hrănește”.

      Din clasa a V-a nu a  mai fost lăsat la școală. Părinții l-au trimis să aibă grijă de animalele din gospodărie, ceilalți frați crescuseră și merseseră la casele lor, doar el, prâslea, venit pe lume într-o vreme când nu mai era așteptat, putea să aibă grijă de cele două vaci și de cei doi cai. Legau caii între ei, iar vacile le legau de cai, apoi tată-su îl urca pe cal și dus era până la islaz, acolo descăleca de pe cal și împiedica picioarele cailor. Vacile le împila, adică le lega de coarne și de piciorul din față, să nu poată alerga, doar să mănânce. Era mai rău seara până aduna animalele și le lega iar toate. Cu timpul a crescut și nu i s-a mai părut greu.

     Când a ajuns băietan de 14 ani, Eftene l-a luat cu el să-l ajute la construit de case, voia să-I învețe  meserie, apoi să continuie singur după ce el nu va mai fi. Gheorghe era priceput la treabă ca și bătrânul lui tata. A deprins repede meșteșugul dulgheriei și al zidăriei. Greu îi era iarna când trebuia să cioplească cu barda șindrilă din stejar pe care vara o vindeau celor de voiau să-și pună drept învelitoare caselor șița de el făurită.

      Într-o zi, pe negândite, mama-sa l-a întrebat, fără altă pregătire, de nu vrea să se însoare. În fapt, după cum vorbise Bălașa, nu-i lăsa loc de întors, vorba ei semăna a poruncă.

      Trecuseră câțiva ani de la zurba țăranilor din 1907. Lucrurile se așezaseră, însă țăranii rămăseseră tot fără pământ.

       Îi răspunsese bătrânei Bălașa că el se supune poruncii, doar să-i spună din timp cine îi este aleasa pentru ca el să aibă timp să o cunoască. Mamă-sa nu-i dezvăluise numele celei care urma să-i fie mireasă, îi spusese doar:„toate la timpul lor fiule, nu te grăbi, voi veghea ca totul să meargă după voia mea”. După voia ei, nu după cum își dorea el. Bălașa își căuta noră, nu nevastă pentru Gheorghe. Voia o fată care să nu-i iasă din cuvânt, să fie supusă, vrednică și pricepută. Nu se îngrijea să fie frumoasă. Considera că fata după ce naște se îngrașă, se deformează și se urâțește. Doar vrednicia, priceperea și docilitatea îi rămâneau.

      Într-una din zile, într-o iarnă blândă de februarie, Bălașa, de cum s-a trezit dimineața, i-a spus lui Gheorghe care încă nu se dăduse jos din pat:

      -„Băiete, astăzi, caută de te spală, te bărbierește, iar pe seară vom merge în pețit la Filofta lui Tudose, am aranjat totul cu părinții ei, diseară mergem să vă cunoașteți și să petrecem de bucurie că veți intra în rândul lumii. Bălașa îi vorbea în timp ce aranja patul unde dormise cu Eftene.

      -Mamă, abia de o cunosc, cum să mă însori fără să mă întrebi dacă îmi place fata? Nu vreau să devin ginerele lui Tudose, nu îmi este dragă fiică-sa. Nu o vreau. Mai bine rămân o viață întreagă singur, decât un ceas să stau cu sluta în casă. Cerul se va despica și din adâncul lui fulgerele mă vor despica dacă eu îmi trec peste voință. Gheorghe era revoltat, pentru prima data îi întorcea vorba mamei lui. Niciodată nu ridicase tonul în fața ei, indiferent dacă avea ori nu dreptate. S-a speriat când a realizat ce făcuse, însă și-a luat inima în dinți și nu a dat înapoi.

      -O cunosc eu, este suficient. Dragostea vine cu timpul, nu te speria că nu o iubești acum, îmi vei mulțumi mai târziu. Dragul mamei, Gheorghe a tresărit, niciodată mama lui nu-i vorbise atât de blând, iubirea trece, se duce pe vânt, pe apă și pe glodul drumului. Iubirea se topește în neajunsurile vieții, în țipătul pruncilor, în foamea ce ne tot urmărește. Iubirea este pentru ibovnică, nu pentru nevastă. Femeia trebuie să-ți fie sprijin precum aracul viței de vie. Să te poți bizui pe ea în cele mai grele momente ale vieții tale. Gheorghe, când vii de la pădure cu carul plin cu lemne, la urcarea dealului Măgura nevasta trebuie să tragă cu tine de căruță, să se opintească în genunchi să puteți, împreună cu caii, să urcați dealul.

      Așa este și în viață, a continuat bătrâna, fiecare familie are de urcat un Deal al Golgotei, dacă nu trageți amândoi soții deodată, nu veți reuși să ajungeți pe culmea dealului. Ai încredere în mine, Filofta va fi o femeie și jumătate, o nevastă de care vei fi tare mândru.

      Gheorghe nu a mai scos cuvânt de împotrivire. Seara s-au dus în pețit așa cum fusese rânduit, abia când a ajuns în casa lui Tudose și-a privit cu atenție viitoarea nevastă. Nu era nici urâtă nici frumoasă, nici grasă nici slabă. În schimb avea un hectar de pământ de luncă, bun pentru orice fel de cultură. Mai avea o văcuță și câteva oi. Zestre numai bună să-i dea oarece frumusețe fetei. Cei bătrâni au vorbit între ei, logodnicii, pentru ei, nu existau. Tot ce se întâmpla în acea seară în casa lui Tudose părea o tocmeală în târg când unul vinde vaca, iar altul vrea să o cumpere. Bălașa, care conducea discuția, a spus, de fapt mai mult a ordonat:

      „-Să ținem cont că războiul bate la ușă, nu se știe când feciorul nostru ar putea fi mobilizat, de aceea vă cer să ne dați fata încă din această seară, apoi vom face un pic de țâțâială după Paști, când vom duce tinerii la biserică pentru cununie”. În timp ce vorbea femeia privea insistent pe Eftene ca și cum iar fi cerut ajutorul.

      Petrecerea s-a întins până noaptea târziu. Tudose nu era un om sărac, era unul dintre cei care aveau oricând o țuică în casă, pe care o făcea din niște corcoduși aflați în fundul grădinii și o bucată de brânză de la vacile și oile din curte. Frații lui Gheorghe băuseră în tăcere fără să îndrăznească să scoată vreun cuvânt care putea să o mânie pe Bălașa.

      Târziu au ajuns acasă, Filofta, cu o mica boccea făcută dintr-o broboadă în care își pusese strictul necesar, a pășit pragul casei neîmbiată de nimeni. Din urmă o mâna cea care îi devenise soacră:

      -„Intră în cameră, de acuma aici vei locui cu bărbatul tău. Să-l respecți și să nu-i ieși din cuvânt. Dimineață, când zorii vor da să intre pe geam, tu să fii în picioare, să mergem să dăm animalelor să mănânce și să facem focul în cele două odăi. În toată ziua vei asculta doar de cuvântul meu, să faci bine să urmezi porunca și ție îți va fi bine, altfel, trăznetul cerului va fi mai blând decât urgia mea. Mergeți la voi în camera, căutați de vă cunoașteți. Tu, Gheorghe, nu fii de mămăligă, vreau ca până dimineață ea să fie femeie, să poți să-mi arăți cămașa pătată, să văd dacă a fost fecioară, că doară nu iei muierea altuia. Când vă veți trezi, să-i dai două perechi de palme, să știe că de acu este muiere măritată și are un bărbat de stăpân. Mergeți la culcare!” Bălașa i-a împins de la urmă în cealaltă camera care era despărțită de prima printr-o sală numită tindă.

       Rămași singuri în cameră au realizat că sunt doi străini. Erau stingheriți, nu știau ce să-și spună. Nu discutaseră niciodată amândoi. Nu aveau capăt de vorbă. S-au așezat pe marginea patului, unul lângă altul, cu picioarele atârnânde. Gheorghe, într-un acces de îndrăzneală, dată și de ceștile de țuică băute, i-a cuprins mâna după care a început să vorbească, la început timid, apoi cu mai mult curaj:

      „-Filofta, nu te iubesc, nu îmi ești dragă, de fapt, nu te cunosc, însă, dacă părinții noștri au hotărât ca noi să trăim împreună, apăi, așa vom face. Unde nu vom ști cum să procedăm ne vom sfătui amândoi fără să ridicăm tonul, fără să țipăm și să ne înjurăm. E mult până când te voi înjura o dată, până îți voi scăpa prima palmă, apoi va deveni obișnuință, ori eu nu vreau asta. O furtună o data pornită nu știm câte ravagii va face. Vreau să ne înțelegem amândoi și de va fi să ne  îndrăgim unul pe celălalt, va fi și mai bine. Pentru început avem să trăim ca într-o învoială. De va fi nevoie, sprijin unul altuia avem să fim. Promit, dacă vei face cum îți spun, să te apăr de gura soacră-ti. Este tare aprigă și amarnică, încearcă să nu-i intri în mâini. Ferește-te de ea! Eu te asigur că m-am înțărcat de la sânul ei de mamă,  vreau să ajung la sânul tău de viitoare mamă. Acu să ne culcăm, mintenaș se face ziuă și mama Bălașa nu ține cont că asta a fost noaptea nunții noastre. Pentru ea trebuie să te scoli din pat înainte ca zorile să pătrundă în sat.”

      -Ne vom culca, însă înainte trebuie să-mi iei fetia, căci, de nu va vedea soacră-mea cămașa pătată de sânge,  va spune că am fost muiere și voi fi de râsul satului. Iar dimineață să nu uiți cele două perechi de palme pe care ți-a ordonat să mi le dai. Împlinește cuvântul ei să pot trăi bine. Filofta, ușor îmbujorată la față de rușinea pe care o avea fiindcă luase o inițiativă ce nu se cuvenea unei fete abia intrată în casa bărbatului, vorbea cu liniște, erau fapte ce musai trebuiau să se întâmple. Plecase din casa părinților ei hotărâtă să-și facă propria familie. Nu trebuia să mai aibă rușine de cel care avea să-i fie, cu voia Domnului, bărbat pe tot restul zilelor”.

      Anii au trecut, Filofta se dovedise a fi femeie cu judecată. S-au înțeles bine, niciodată nu sărea cu gura când îl vedea supărat, îl lăsa în plata Domnului. Doar când fața lui era liniștită ca oglinda iazului când nu adie vântul, atunci îi spunea tot ce avea ea strâns la inimă, își descărca sufletul în fața lui, iar el o privea cu ochii  senini, curioși să afle tot ce voia femeia să-I spună.  Filofta vorbea repede, parcă voia să spună totul dintr-o suflare. Gheorghe o asculta liniștit până ce termina tot ce avea de spus. Uitându-se în ochii ei frumoși o întreba de fiecare data:„cum vrei să faci?” Filofta se pornea din nou pe turuit, vorba îi era sacadată ca melița, voia ca fiecare cuvânt să-i intre în cap bărbatului. Abia după ce femeia răsturna toți sacii plini cu vorbe, Gheorghe, liniștit, se ridica în picioare dădea din cap și pleca în treaba lui. Nu o aproba, nu o contrazicea, însă întotdeauna ținea cont de părerea ei. Filofta se dovedise a fi femeie înțeleaptă.

      Gheorghe a oftat, a privit în zare valurile jucăușe de dogore ce pluteau deasupra pământului. Era o liniște desăvârșită, nu cânta nici o pasăre în pomii din grădină, nu țărâia niciun greier, doar o furnică rătăcită se plimba agitată pe mâna lui. Îi este sete, gândea bărbatul, caută apă la fel ca brotacul care striga disperat să dea Domnul ploaie. Nu picase de mult nicio picătură de apă, porumbul rămăsese mic, iar frunza se răsucise. Era al doilea an în care seceta pârjolea totul.

      Se gândea cu îngrijorare la nunta lui Lixandru cu Smărăndița pe care o programaseră în octombrie. De nu va ploua, nici mămăligă, pentru meseni în ziua nunții, nu are din ce să facă. Regreta că nu făcuse amândouă nunțile în aceeași zi. Se mai întâmplase asemenea evenimente, nu strica el rânduială. Ciovlică și Titirez fuseseră de acord să nuntească deodată, doar Filofta și Frusina se contraseră, aduseseră ca argument faptul că nu le-ar merge bine în viață tinerilor, ba Frusina susținea sus și tare că este chiar rău de moarte pentru miri.

      Vasile și Didina se cununaseră religios a doua duminică după Paști. Fusese o zi frumoasă, dimineața plouase cât să ude praful gros, apoi soarele ieșise din nori pe un cer senin și curat și așa se păstrase până seara când apusese cu regretul de a nu putea fi părtaș la strigarea darului.

      Doisprezece cai înhămați, la șase căruțe, cu zurgălăi și funde viu colorate legate la căpestre au pornit spre casa lui Gheorghe Lemnaru. Fiecare căruță avea câte trei leagăne peste care fuseseră așternute cele mai frumoase macaturi din casa lui Anghel și din casele celor care veniseră în nuntă cu căruțele. Pe fiecare leagăn erau câte trei nuntași cu sticle cu băutură în mâini, veseli și porniți pe distracție. În zurgălăii cailor și chiotele muierilor alaiul a trecut pe la casa nunilor mari pe care i-au luat în căruța din frunte, acolo unde era ginerele. Tropăitul cailor, chiuitul muierilor și strigăturile bărbaților scoteau sătenii la porți să vadă ginerele cum merge cu alai să ia mireasa din casa lemnarilor. Ajunși în poarta lui Gheorghe, au coborât din căruțe, socrul mic împreună cu soacra mica, cu ploștile în mâini i-au întâmpinat pe oaspeții.

      -Doar ginerele să intre în curte să caute mireasa, de o va găsi să vină împreună să ureze bun venit nașilor și celorlalți nuntași, iar de nu o va găsi, să faceți bine să vă înturnați de unde ați venit, înseamnă că nu va mai fi nicio nuntă. Gheorghe vorbea serios, doar în ochii lui apoși jucau steluțe de bucurie.

      Vasile aflase din timp, de la Didina, unde se va piti, s-a prefăcut că o caută puțin prin curte apoi a mers direct la locul unde Didina se pitise pentru a fi găsită. Împreună au venit la poartă, au urat bun venit nunilor și rudelor lui Titirez  și, în acordul unui marș cântat de lăutari, au fost poftiți să intre la mese.

      Au fost serviți de către neamurile lui Lemnaru cu ciorbă de pasăre, cozonac și mere. Ca băutură au avut țuică și vin din belșug de care au profitat din plin verii lui Anghel toți cu poftă de mâncare, dar mai ales de băutură de care nu se mai atinseseră de mult timp din lipsă de bani.

       Cununia religioasă a avut un șarm aparte. Preotul, din cauza paharelor cu vin pe care le băuse la parastasul lui Gheorghieș ce fusese înmormântat înainte de a sosi mirii pentru cununie, a lălăit „Isaia dănțuiește” după câtecul „bun îi vinul ghiurghiuliu” al Mariei Tănase. După cununie au mers cu toții la salon acolo unde a fost pusă masa și unde lăutarii au cântat până dinspre ziuă.

       După ce ultimul mesean a dat darul constând în patru gâște și o dublă de porumb, în salon s-a produs rumoare, femeile au început să țipe, s-a auzit un foc de armă:

       -Ce credeați mă nenorociților, mă vânduților lui Anticrist, că veți scăpa cu viață? V-ați înșelat amarnic, cumetre Haralamb am prins toți porcii, să avem grijă să nu ne scape. Dumitru Belciug, proaspăt eliberat din arest, făcuse câteva luni de pușcărie din cauza legăturilor cu banda lui Bercovici, era cu arma în mână, alături de Haralamb și ginerele lui, toți înarmați.

 

       -Dați-vă în dreapta toți mesenii, mai puțin familia lui Gheorghe Lemnaru, a lui Titirez, instructorul roșu și Lazăr la Samfirei, tu, Ciovlică, mergi la grămadă, ești prea sărac și prea prost să te omorâm noi. Mișcați-vă mai repede, altfel încep să trag la nimereală. Și ca să-i impulsioneze mai abitir a tras un foc de armă, din tavan a căzut mortal în capul mesenilor.

      S-a produs o vânzoleală și mai mare, mesenii de rând, aceia care nu aveau legătură de rudenie cu Lemnarii, căutau să meargă în partea în care li se ceruse. Se împiedicau unii de ceilalți, înjurau, loveau fără să se uite în cine dau. Băutura și frica îi determinau să acționeze instinctual.

      Instructorul de partid s-a apropiat ușor de Lixandru:

      - Lixandre, am pistolul la mine, ce părere ai, să facem uz de armă? Furtună nu era speriat, trecuse prin multe încercări în viața lui.

      -Nu, nu vom folosi arma, asta ar însemna să moară mulți oameni nevinovați. Vom încerca să-i anihilăm folosind șiretlicuri. Ce dracu sunt doi babalâci burtoși și un idiot, nu trebuie să ne speriem. Încearcă dumneata tovarășe Furtună să-i ții de vorbă, întreabă-i ce vor și dacă s-au gândit la consecințe.

      Instructorul a ieșit în față, era într-o formă bună, nu se știe din ce motiv nu băuse, desi era un tovarăș loial al lui Bachus. Era îmbrăcat elegant, cu cravată și costum, cămașă alba, iar pe cap avea o pălărie din cele la modă, pentru nuntă lăsase tradiționala lui șapcă.

      -Domnule Belciug, vă înțeleg supărarea, nu este ușor ca unicul copil să fie închis pe viață pentru acte de răzvrătire antisocială, reacționare. Știu că în ultimul moment l-a trădat pe Bercovici, însă nu pentru a veni alături de noi, ci pentru a răzbuna rușinea făcută familiei de acel nenorocit legionar. Nu v-a fost ușor să suportați mitocănia, perversitatea și agresiunea lui Bercovici. Trebuia ca atunci să veniți la noi, să ne dați toate datele pentru ca împreună să anihilăm banda de nemernici a lui Bercovici.

      -Dacă nu taci îți zbor creierii, înțelesu-m-ai? Treci alături de ceilalți porci cu care ești tovarăș. Mișcă-te! Belciug turba, simțea că pierde controlul.

      -Întâi îți voi spune tot, apoi poți să faci ce vrei. Știi de ce nu ai venit la noi? În ciuda faptului că Bercovici îți siluia femeia, drept este că începuse să-i placă și ei, într-un fel vă plătea polița Iosif Abraham, ai sperat că mâna aia de bandiți va da guvernul Grozea peste cap și veți veni la putere voi cu Maniu vostru. Ți-ai sacrificat și copilul și nevasta pentru o himeră. Iată că l-am prins pe bandit împreună cu toată banda lui. Tu ai scăpat ieftin, puteai să putrezești în închisoare, însă regimul nostru democratic a ținut cont de faptul că ai fost forțat, amenințat și șantajat cu moartea copilului și de aceea nu ai divulgat legătura dumitale cu Bercovici. Furtună blufa, știa că Belciug fusese eliberat și pus sub urmărire pentru a aduna toate elementele reacționare din împrejurimi. Liniștit, cu brațele încrucișate pe piept, Furtună se uita într-un fel disprețuitor la Belciug, intenționat nu le dădea atenție lui Haralamb și ginerelui său, îi considera ca fiind neînsemnați.

      Haralamb s-a apropiat și mai mult de Belciug, se vedea îngrijorarea pe fața lui, transpira abundent, începea să regrete că l-a însoțit pe Belciug. Simțea pământul cum se scufundă de sub picioarele lui, se vedea căzând într-un hău de unde nu avea nici o ieșire.

      -Eu plec Dumitre, îl iau și pe nevolnicul de ginere, aici nu-i de glumă, eu moarte de om nu vreau să fac, ori dacă mai stau așa se va întâmpla. M-ai amețit cu țuica și cu vorba, nu este deloc simplu. Nu avem cum să scăpăm de aici. Haralamb s-a depărtat de Belciug, l-a luat de mână pe ginerele lui și împreună au pornit spre ușă.

      -Tu ce mai aștepți, de ce nu pleci? Tovarășii tăi mai deștepți decât tine au tăiat-o, ia-o după ei, nu îngroșa gluma. Între timp de Furtună se apropiase Vasile, mirele din acea nuntă, și Lixandru, cumnatul său și primarul comunei.

      Fără a scoate vreun cuvânt de amenințare Belciug a dus pușca la ochi și a tras. Nemernicul glonț a nimerit pieptul lui Vasile:

     -Mori scârbă, din cauza ta copilul meu este în pușcărie pe viață. După ce a tras, pușca i-a căzut din mâna devenită neputincioasă. Focul de armă tras asupra unui om îl trezise la realitate. Belciug nu era un criminal, era un om îmbogățit, pe care averea, îmbuibarea îl făcuse să fie obraznic, paranoic și pervertit. Focul de armă tras asupra lui Vasile îl trezise la realitate, văzuse viața cum i  se prăbușise încă o dată.

      -Dobitocule, ai omorât un om, ce crezi că ai reușit cu asta? Ești un laș nenorocit, ai venit cu arma să împuști un tânăr în cea mai fericită zi a lui. Sunt sigur că se va vindeca, nu poate să moară din pricina unui dezaxat, a unuia care care și-a întemeiat averea pe nefericirea arendașului Iosif Abraham căruia i-ai luat nu doar averea, ci și nevasta. Prostule, ai crezut că Aritina, trădându-l pe Iosif, te va iubi pe tine? Te-ai înșelat amarnic. Când Bercovici, tânăr și cu tupeu s-a agățat de nevastă-ta, ea nu și-a mai dat cracii jos de pe umerii legionarului. Ai îmbătrânit Dumitre, nu te mai vrea femeia, vrea altul tânăr și puternic. Vei înfunda pușcăria pentru tot restul zilelor tale. Spirache este închis pe viață. Aritina este liberă și bogată, gata să se arunce în brațele altuia, chiar dacă nu mai este așa de tânără și frumoasă, are destui bani să plătească tineri care să-i potolească fierbințeala sângelui năvalnic al femeii aflate pe ultima sută de metri.

      -Ai trait urât, a continuat vorba Lixandru, vei muri urât, departe de familie, fără să-ți aprindă cineva o lumânare în ceasul cel de pe urmă, fără să ai un mormânt pe care să fie scris numele tău spurcat, vei avea la cap un lemn pe care va fi scrijelit un număr. Legați-l băieți, a ordonat unor flăcăi ce erau în apropierea lui. Jandarmii vor merge și după Haralamb și ginerele lui. Să stârpim odată pentru totdeauna toată șleahta de chiaburi și îmbuibați

      Focul de armă a produs o adevărată isterie, femeile țipau, bărbații, în marea lor majoritate, erau beți, alergau bezmetici de colo colo, mai mult încurcând pe cei care voiau să facă un pic de ordine.

      Vasile a căzut în genunchi, imediat neamurile îngrijorate au venit asupra lui. Didina a leșinat, Filofta a luat o cană cu apă și i-a udat fața, fata a început să-și revină.

      -Lixandru a plecat la moașa din sat să o aducă aici, apoi el va înhăma caii le căruță să îl ducă pe Vasile la spital, încă nu știm cât gravă este rana, să sperăm că va scăpa cu bine. Pe Belciug l-au legat, așteaptă jandarmii să vină să-l ridice. Off maică ce nenorocire v-a fost dat să pățiți în ziua nunții voastre.

      În salon se auzea un jalet puternic, deznădăjduit, era Frusina care-și plângea băiatul ajuns victima unui nenorocit. Glonțul însângerase rochia alba de mireasă, distrusese o fericire aflată în primăvara vieții.

     Va urma

     

 

 

 

duminică, 2 august 2020

Trăim vremuri nebune


     Trăim vremuri nebune. Suntem într-o avalanșă de minciuni. Manipularea este tot mai agresivă. Societatea este împărțită, după simpatii, în grupuri talibanice. Iohannis, ca Președinte al României, a devenit partizanul PNL-ului, nu este nimic rău, doar că nu mai poate fi arbitru al societății românești. Nu mai poate fi un garant al bunului mers al societății românești și al respectării Constituției, nu mai poate fi Președintele României.
Spunea domnul, sună ciudat să scriu domnul Iohanns, însă este Președinte, Iohannis în urmă cu un an, doi, cinci că PSD-ul e vinovat de toate relele, mai ales Dragnea. Era în stare să spună că nu plouă din cauza lui Liviu Dragnea, ori bate vântul din cauza lui Dragnea, nu are el, Președintele, poftă de mâncare din cauza lui Dragnea, totul era din vina PSD și a lui Dragnea ca Președinte al PSD. Am înțeles atunci că PSD-ul fiind la guvernare, iar Dragnea liderul partidului, aveau atâta putere încât puteau schimba și clima.
     Ce nu înțeleg acum, domnule Președinte, este că, deși sunteți la guvernare, pentru că asta faceți împreună cu Orban Ludovic de șapte luni, guvernați, mă rog, asta ar trebui să faceți, însă vă jucați, vă bateți joc de toți și de toate, iar vinovat pentru impotența voastră politică este vinovat, nu-i așa, PSD-ul. PSD-ul este în opoziție de 7 luni, sau cel puțin așa ar trebui să fie, doar că lucrurile nu stau așa. PSD-ul v-a votat toate inepțiile numite pompos proiecte de legi.
Să spui că vinovat de răspândirea virusului și de decesele din cauza Coronavirusului  este PSD-ul, asta este o mare ticăloșie și mă duce cu gândul la altă mare ticăloșie comisă de același Președinte al României în 2015 când a spus citez: „ a trebuit să moară oameni, la Colectiv, pentru ca Ponta să demisioneze”.
Legea cu purtarea măștii în locurile aglomerate este o mare prostie. Pe căldura asta masca se umezește și devine un focar de infecție, nu mai spun că mulți vor leșina din cauza faptului că nu vor putea respira.
     Nu legile coercitive vor alunga virusul. Ci conștiința oamenilor. Nu vânarea celor fără mască va eradica virusul, ci propriul exemplu al factorilor decidenți. Oamenii se simt umiliți și debusolați. Nu înțeleg ce trebuie să facă. Pe facebook sunt bombardați cu fel de fel de materiale, unele pro Coronavirus, altele, din contră, care spun că nu există un asemenea virus, ori că nu este mai periculos decât o gripă sezonieră. Românii sunt derutați, nu înțeleg cum dracu pe ei îi așteaptă virusul la colț de stradă, îi pândesc  pe terase dacă întârzie peste ora 23, iar pe guvernanți îi ocolesc? Se uitau și ei, românii, ca proștii la TV acolo unde liderii europeni discutau având măștile pe figură, doar liderul român se plimba ca vodă prin lobodă fără mască și fără distanțarea fizică. Oare de ce? La fel de dezorientați au fost și când Rareș Bogdan împreună cu 100 de invitați își sărbătorea fiica într-un restaurant din Cluj, evident că nu era nicio distanțare fizică și nu aveau nici măști. La fel prin Palatul Victoria, ședințele de guvern erau ținute cu miniștrii care nu aveau mască și nici distanțarea fizică. Nu mai vorbesc de celebra poză în care Orban( o fi român?) și alți membrii marcanți și marcați ai guvernului erau la un pahar de whisky și o țigară fără a purta mască și fără a avea o distanțare fizică. Sigur au mai fost surprinși și alți politicieni, însă fiind de la opoziție se poate spune că erau pe post de Gică Contra.
        În aceaste situații oamenii sunt luați de proști. Nu amenzile lui Arafat (domnule Raed, Iohannis vă mănâncă postul și pe dvs. odată cu el) și legile lui Orban îi vor disciplina pe români, ci propria lor teamă. Însă și aici sunt multe discuții de făcut. Testele sunt prost interpretate, prin urmare numărul de infectați nu este cel anunțat, el poate fi mai mare, ori mai mic, doar Dumnezeu știe realitatea. Nici numărul deceselor de Covid 19 nu este sigur, acolo fiind un cumul de boli cronice. Nu avem date despre decesele din cauza gripei sezoniere și din alte cauze.
        Atâta timp cât autoritățile ca persoane fizice tratează propriile legi cu lehamite și sictir, la fel vor proceda și cetățenii.
      În concluzie, masca trebuie purtată acolo unde individul consideră că este în pericol să se contamineze. Nu toți românii sunt „eroi” precum Cataramă, ei știu foarte bine ce trebuie să facă.
      Am să vă spun o mică poveste. Un tâlhar a intrat în casă peste o pereche de tineri proaspăt căsătoriți. Văzând tâlharul cât de frumoasă este femeia, s-a gândit să o violeze. A tras cu creta un cerc pe pământ, iar bărbatului i-a ordonat să stea într-un picior în mijlocul cercului cât timp el se va ocupa de femeie. Să nu cumva să pună un picior în afara cercului fiindcă îl va omorî. După ce tâlharul și-a potolit pofta carnală a plecat în treaba lui. Femeia i-a reproșat bărbatului:„bine mă prostule, ai stat și te-ai uitat la ăla când își bătea joc de mine și nu ai făcut nimic? Ba să avem pardon, a răspuns bărbatul, l-am păcălit de l-am rupt, știi tu de câte ori am pus piciorul în afara cercului și el nici nu m-a văzut?”
       Oamenii, ca demni moștenitori ai Evei, sunt tentați să facă invers decât li se ordonă, însă vor face exact ce văd că fac autoritățile. Așa sunt oamenii, niște copii mai mari.

Vremuri de cumpănă

  În urmă cu 35 ani, oamenii, mai ales tineri, cădeau secerați de gloanțele unui regim tiranic. Sătui de frig și înfometare, cetățenii Român...