marți, 20 ianuarie 2015

De ce nu-mi "place"să trăiesc în Suedia

    Am citit un articol, postat de prietenul Dem din România, despre cum se trăieşte în Suedia. După citirea articolului, am ajuns la concluzia că nu mi-aş dori să trăiesc în această ţară.
    Să o iau la întâmplare, merg cu maşina pe drum, mă opreşte poliţistul că am încălcat nu ştiu ce semn de circulaţie, fără să discute cu mine prea multe, îmi aduce la cunoştiinţă cu respect că trebuie să plătesc o amendă destul de piperată, pentru încercarea de negociere mai primesc una la fel de piperată, cum să vrei în Suedia în aceste condiţii? Dacă eram în Ţara noastră, mă oprea poliţistul îmi spunea ce reguli am încălcat, apoi privindu-mă direct în ochi spunea cuantumul amenzii, calm, îi puneam în mână un sfert din valoarea ei, apoi poliţistul băga banii în buzunar şi îmi dorea drum bun! Păi nu e mai bine la noi, chiar dacă aia a fost mită, am scăpat mult mai ieftin, asta contează. În Suedia mergi la spital, te internezi, ţi se fac analize, administrează tratament, nu te costă nici un ban. Medicul vine de două ori pe zi la patul tău, fără să primească vreun cadou, ori bani. Dacă ai fi în România şi nu te-ar costa nimic analizele, tratamentul, iar medicul nu ar vrea să primească niciun ban, pur şi simplu ai vorbi cu rudele să-ţi pregătească tot pentru înmormântare; asta ar fi explicaţia că doctorul refuză darul, eşti pe moarte.
   În Suedia consilierii locali sunt neremuneraţi, ei au servicii ca toată lumea, iar la şedinţe şi activităţile edilitare participă în mod voluntar. Cum adică, să fi consilier comunal, judeţean şi să nu fi părtaş la paraîndărăturile primarului şi preşedintelui de consiliu judeţean, să nu ai un salariu pe măsură? Păi atunci, pentru ce Dumnezeu ,te mai numeşti consilier?
   În Suedia, parlamentarii locuiesc în garsoniere de 40 de mp, proprietatea statului, nu au personal de serviciu, iar pentru a spăla lenjeria trebuie să se programeze la spălătoria existentă în blocul respectiv. Biroul unui parlamentar are 18 mp, fără secretară, consilieri, maşină cu şofer. Deplasarea parlamentarului se face ori cu un mijloc de transport în comun,ori cu maşina personală, iar salariul este dublul salariului net al unui profesor. Pentru ce să fiu parlamentar dacă, nu stau la un hotel luxos cu personal de serviciu, dacă nu am birou cu secretară şi consilier în teritoriu, dacă nu am maşină de serviciu cu şofer, dacă nu pot face diferite manevre din calitatea de parlamentar pentru eludarea legii, astfel încât să-mi rotunjesc veniturile?
Şi în general îmi place în România, nu o fi ea Suedia, dar nici oameni îmbogăţiţi rapid ca ai noştri nu au. Să se facă un top intercontinental în care să fie puse câteva „realizări” remarcabile ale unei părţi dintre români, astfel :
--În ce ţară mai sunt regii ai asfaltului, fără să toarne asfalt?
--Ce Ţară a reuşit să retrocedeze pământ în suprafaţă triplă faţă de suprafaţa sa, pentru cârcotaşi, multe retrocedări au fost făcute prin despăgubire în bani?
--Ce ţară din lumea asta a reuşit să vândă toată industria existentă în ianuarie '90, fără să pună altceva în loc.?
--Ce ţară din lumea asta s-a împrumutat 100 de miliarde de euro, numai pentru a fi furaţi?
--În ce ţară pacientul în spital îşi cumpără medicamentele?
--În ce ţară din lume, şeful cultului religios majoritar, are un salariu de două ori mai mare decât şeful statului?
--În ce ţară din lume într-un timp foarte scurt, s-a putut ajunge la un număr apreciabil de milionari în euro?
   Mă opresc aici, nu vreau să destăinui chiar toate „secretele” noastre. Când se va întocmi topul propus de mine sunt sigur că vom fi în primi 3, aşa, să moară suedezi de necaz.

Un comentariu:

  1. Dacă ai fi în România şi nu te-ar costa nimic analizele, tratamentul, iar medicul nu ar vrea să primească niciun ban, pur şi simplu ai vorbi cu rudele să-ţi pregătească tot pentru înmormântare, asta ar fi explicaţia că doctorul refuză darul, eşti pe moarte.

    RăspundețiȘtergere

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...