joi, 7 iunie 2018

Kovesi victimă a sistemului


  În ţara asta munceşte cineva? Mai este guvernată? Ne informează şi pe noi, prostimea, ce măsuri ia guvernul? Ce planuri are pentru viitorul României?
  De dimineaţa până seara se discută de revocarea lui Kovesi. Dacă Iohannis o revocă ori ba. Ascult fel de fel de incapabili intelectual, de întorşi cu cheia precum roboţei care spun câteva cuvinte. Toţi spun tâmpenii, aberaţii. Nu vreau să mai privesc la canalele de ştiri. Mă uit pe sport, e reconfortant, mai ales că nu sunt fanul vreunei echipe.
Problema cu revocarea lui Kovesi este secundară. Aşteptam să cadă Băsescu, gata şi-a terminat mandatul de aproape patru ani, dar problemele încă sunt şi parcă şi mai urâte. Aşa şi aici, o revocă pe Kovesi, vine altul, poate mai bine intenţionat, poate mai rău. Ce facem, cerem revocarea?
  Problema este de lege, legile sunt făcute cu oarecare teamă şi cu oarecare destinaţie. Legile trebuie gândite profesionist, nu partinic. Nu trebuie întrebaţi nici procurorii, nici judecătorii când se face o lege. Aşa se pot răscula şi avocaţii că nu au fost întrebaţi, dar, de ce nu şi inculpaţii.
Proiectele de legii trebuie făcute împreună cu marii specialişti în drept ai Universităţilor din ţară, fără consultarea părţilor care vor fi implicate în aplicarea lor.
Sistemul în întregul lui trebuie cutremurat, dărâmat cărămidă cu cărămidă şi refăcut pe alte fundaţii.
  Au fost desecretizate protocoalele, ne-am crucit toţi, ne-am crucit şi când Livia Stanciu din calitatea ei de şef al ÎCCJ spunea, citez: „ÎCCJ este partenera DNA”. Cum dracu?  A spus cineva dacă protocoalele erau legale, ori ilegale? Dacă erau ilegale s-a pornit vreo cercetare penală împotriva celor care au iniţiat asemenea înţelegeri oculte? Nu, ne bucurăm ca nişte copii sărmani când ni se aruncă un covrig uscat să avem de glojdit. Până când nu începem să facem ordine, să avem legi clare după care să fie guvernată ţara, putem să o schimbăm pe Kovesi în fiecare zi că nu rezolvăm nimic.
Pot merge cu analiza până acolo încât să cred că LCK este ea însăşi o victimă a sistemului, nu ea a creat sistemul, sitemul a creat-o şi a menţinut-o în funcţie, i-a pus cătuşele în mâini şi ordinul pe cine să lege. A crede că ea a făcut singură totul, este o aberaţie. Cine îi sunt complicii? Ea este acarul Păun? A, mai este şi Udrea, poate şi Bica, dar restul unde sunt?
Care este pedeapsa pentru că ai mers cu bicicleta pe timp de noapte fără lumină? Amendă.
Care este pedeapsa pentru că se încalcă Constituţia? Încă un mandat la Cotroceni.
  Iohannis în actuala situaţie poate face ce vrea muşchii lui, nicio lege nu este clară, nu îl obligă cu subiect şi predicat să scrie decretul de revocare într-un interval de timp bine delimitat. Dealtfel domnul Preşedinte ne-a atenţionat că după ce CC va da motivarea domnia sa va studia ce scriu judecătorii Curţii în hotărâre şi când se va dumiri va emite decretul. Clar! Probabil la anul în iulie va înţelege ce este scris în motivare, atunci nu va mai fi nevoie să o revoce, ea ne mai fiind  la DNA ca şef, decât, poate, în altă postură.
Legile făcute de Parlament sunt nişte avortoni care trebuie ţinuţi în incubator, unii trăiesc, alţii mor, însă cei mai mulţi vor avea sechele. Puterea şi opoziţia ar trebui să se completeze, să arate: „uite putere, ai greşit, aşa trebuie făcut”. Cu cine să faci aşa ceva? Cu Ţurcan? Cu Chichirău? Asta se crede o vedetă ceva, face live-uri din Parlament. Treziţi-vă cu toţi! Lucraţi pentru ţară, conlucraţi cu specialişti, luaţi-i consilieri! Nu staţi ca nişte momâi şi apoi vă plângeţi că Parlamentul nu mai are credibilitate. Faceţi-l credibil! Ridicaţi-vă la rangul, dacă nu de mare politician, cel puţin de întreţinuţi ai statului. Mi-aş dori să trăiesc într-o ţară normală în care un funcţionar numit într-o funcţie să poată fi dat jos cu aceaşi uşurinţă cu care a fost numit. Şeful unei instituţii nu este instituţia. România până în fatidicul an ’ 89, a avut mari conducători, unii au murit, au venit alţii, România a mers înainte indiferent de numele celui care ne-a condus. Aşa şi aici, dacă nu mai este Iohannis Preşedinte, România nu se termină ca stat, poate chiar îşi revine. Dacă nu mai este Isărescu la BNR, banca nu se prăbuşeşte, e posibil chiar să meargă mai bine. Dacă Kovesi nu mai este la DNA, nu se întâmplă nimic rău, din contră e posibil ca Departamentul chiar să meargă mai bine. Revin, toate acestea sunt posibile dacă Parlamentul va face legii care cu adevărat vor putea să cureţe România. Cu legi de spoială putem să schimbăm în fiecare zi pe Kovesi.
  Aştept să mi se răspundă la aceste întrebări (acum să nu credeţi că se va osteni cineva să răspundă):
1)      În ce măsură protocoalele au fost legale şi dacă da, în baza căror legi au fost făcute?
2)      Dacă au fost ilegale şi au produs efecte juridice, care sunt măsurile care vor fi luate?
3)      Când se va începe anchetarea celor care au încheiat protocoalele?
4)      Dacă nu se poate face nimic, când le faceţi înmormântarea şi eventual parastasul de trei zile?

Un comentariu:

Vremuri de cumpănă

  În urmă cu 35 ani, oamenii, mai ales tineri, cădeau secerați de gloanțele unui regim tiranic. Sătui de frig și înfometare, cetățenii Român...