joi, 21 iunie 2018

Violenţa stradală tinde să escaladeze, dialogul a murit.


  S-a ajuns departe cu protestele. Astăzi a fost agresat un parlamentar, nu contează din ce partid face parte. Contează un singur lucru, faptul că protestele degenerează, devin violente. Au intervenit jandarmii pentru a-l apăra pe parlamentarul agresat. Nicolae Bacalbaşa, pentru că despre el este vorba are 74 de ani, nu este un tinerel care să se poată apăra. Dacă nu interveneau jandarmii ce s-ar fi întâmplat? L-ar fi linşat? Asta înseamnă democraţie? Poate nu ştiu eu. De ce nu se organizează o noapte a „Cuţitelor Lungi” pentru a fi eliminaţi toţi adversarii indezirabili?
Un anume ziarist Cristi Citre spune că parlamentari PSD au luat la bătaie jurnaliştii acreditaţi la Parlament. Asemenea acte huliganice nu au ce căuta în viaţa noastra. Nici dezinformările, aseară am urmărit special să văd dacă au fost agresaţi jurnaliştii, eu nu am văzut, nefiind acolo nu pot spune cu mâna pe inimă cine are dreptate.
Organele ministerului de interne care se ocupă cu ordinea publică par a fi devenit prietene cu manifestanţii. Asta nu ar fi un lucru tocmai rău dacă acţiunile lor, nu ar tinde să devină de o agresivitate feroce. Partidele din opoziţie par să fie complicii manifestanţilor, să susţină agresivitatea lor. Ăsta nu este cel mai bun semnal pe care îl pot da. Lupta parlamentară între putere şi opoziţie trebuie să fie dusă prin dialog, pe proiecte, pe idei, ideologii şi susţinute doctrinar. În Parlament nu are ce căuta violenţa fizică.
  Existenţa Parlamentului garantează democraţia. Distrugerea acestei instituţii înseamnă dictatură. Într-un stat de drept forţa dreptului trebuie să guverneze ţara. Dacă ajungem să fim guvernaţi de dreptul forţei, e grav. Poate protestatarii au dreptate, e bine să îşi strige nemulţumirile. Aici am o problemă de înţelegere, nu cred că doar acei câţiva mitingişti de profesie înţeleg mersul României. Asta este altă discuţie, nu le micşorează meritele, dacă le au. E foarte posibil să nu aibă niciun merit şi să nu fie altceva decât nişte mercenari plătiţi să destabilizeze România care în acest moment este împărţită în două tabere distincte şi destul de agresive. Forţele politice care ar trebui să dea semnale către populaţie de calm şi toleranţă, pentru că lucrurile se pot rezolva prin dialog interpartinic, ele însele incită la violenţă prin mesajele violente şi intolerante pe care le lansează în spaţiul public.
Opoziţia ar trebui să caute soluţii, idei, proiecte. Cu acestea să vină în faţa poporului, să le expună, să arate populaţiei ce vor să facă. Disputele pe contre din Parlament, sterile, golite de orice conţinut, nu vor avea priză la electoratul ţintă.
  PNL, a făcut cea mai mare greşeală politică când a fuzionat cu PDL. Singur PNL la această oră ar fi avut peste 22%, iar PDL-ul undeva la peste 15%, în alianţă adunau în jur de 35% din voturi. Prin fuziune a fost distrus şi PNL-ul, care de la plecarea lui Antonescu şi fuziunea cu PDL a intrat într-un picaj greu de stăpânit.
În general sunt partide de lider. PNL cu Orban, care vine după Ţurcan şi Gorghiu, nu poate face un partid liberal să renască. Singurul proiect viabil al PNL, USR, PMP, este: „jos Ponta, Dragnea, penalii...etc”. Cu asemenea lozinci partidele din opoziţie îşi pot face coliva de înmormântare. Din asemenea sloganuri şi asemenea comportament trăieşte USR-ul care şi-a asumat violenţa şi provocările ca ideologie de partid.
  Neaplicarea fermă a legii de către organele abilitate în gestionarea violenţelor şi a manifestaţiilor duce la escaladarea violenţei. Nu contest dreptul manifestanţilor de aş spune punctul de vedere, probabil ar trebui să aibă şi autorizaţie când manifestează, însă cui îi pasă?. Faptul că ei ţipă în stradă nu înseamnă neapărat că au dreptate, dar şi dacă ar avea dreptate şi Parlamentul ar fi plin cu 500 de infractori nimeni nu dă dreptul acestor mitingişti să agreseze parlamentarii. Nu numai parlamentarii, dar nici un cetăţean nu trebuie să fie agresat de nimeni. Cetăţenii care încalcă legea sunt sancţionţi de organele care au atribuţii în acest sens.
  Nici manifestanţii nu trebuie provocaţi şi agresaţi de jandarmi. Pacea stradală şi socială se realizează prin dialog şi toleranţă. Prin mesajele clare ale partidelor politice de rezolvarea a diferendumurilor politice, ideologice şi doctrinare prin proiecte care să reuşească să urnească bolovanul uriaş şi inert numit România. Prin violenţă, bolovanul o va lua la vale şi se va opri în prăpastia istoriei.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...