luni, 25 noiembrie 2013

Padurea fara copaci



            “Romania te iubesc”, o emisiune a televiziunii PRO TV, mi-a aratat  o situatie din sectorul forestier ce greu credeam ca este posibil sa fie, muntii intregi din Maramures, defrisati de catre cei pusi sa pazeasca  fondul forestier al tarii. Pana acum  imi placea sa cred ca salariatii Romsilva sunt corecti si depasiti de hoti. Reporterul PRO TV a pus o intrebare de bun simt: “cine a taiat padurile la ras de pe mai multi munti”, raspunsul a fost promt si fara echivoc :” Noi, am defrisat padurile” a raspuns un sef de Ocol, “bine, dar sunt padurile statului”, “este adevarat si noi suntem salariatii statului,  am taiat padurile pentru a da salariile oamenilor , altfel, nu aveam de unde-i plati”.
            Acum dupa ce sute de hectare de padure a fost rasa de pe munti, padurarii ce mai pazesc? Ceea ce au facut in Maramures hotii de lemn impreuna cu reprezentantii Romsilva si reprezentantii proprietarilor privati este crima. Ma intreb daca procurorii au terminat de numarat votantii de la referendumul din 2012, daca da, sa mearga in Maramures, Covasna si celelalte zone unde padurile au fost defrisate, iar lemnul brut a luat calea exportului. Inca nu am vazut anchete si trimiteri in judecata a vreunui mare hot de lemn. As vrea sa atentionez acesti oameni fara scrupule ca, moartea lor nu inseamna neaparat moartea viitorului, dupa noi vor ramane copiii nostrii, copiii, copiilor nostrii, in veacul vecilor. Ce lasam mostenire daca, padurile le taiem, aurul ce-l mai avem il extragem, petrolul si gazele naturale le secatuim, apa potabila o contaminam, chiar condamnat generatiile viitoare la moarte? Din tinerete  s-a spus ca suntem o generatie de sacrificiu, dupa’90 a fost alta generatie de sacrificiu, viitorul il sacrificam noi. Romania  trebuie sacrificata pentru ca nu avem politie, procuratura, justitie, organe de control si in general nu avem nimic, desi platim salarii exorbitante unor organe care vad numai ce ii arata anumiti oameni politici.
            PRO TV-ul si alte televiziuni, de multi ani fac fel de fel de anchete jurnalistice, aratand de fiecare data cu probe indubitabile nereguli crase, rare au fost cazurile in care Procuratura s-a autosezizat, din acest motiv hotii isi continua nestingheriti activitatea, semnalul dat de organele de ancheta este unul prost pentru banul public, permisiv pentru delicventi. Bine ar fi ca noul Prim Ministru (ma refer la Basescu pe care l-am vazut aseara facand bugetul tarii intr-o conferinta de presa, destept baiat), sa cheme la ordin pe cei din Procuratura si sa ii puna la treaba, asta intr-adevar ar fi un lucru bun si un semnal dat celor ce incalca legea.
            Cum dracu sa vinzi padurea ca sa platesti salariile, nu puteau face igienizari, curatari, sa tai padurea “la ras”e prea mult. Ce s-ar intampla daca doctorii ar vinde paturile, aparatura medicala si ce mai au prin spitale pentru a plati salarii, ori profesorii ar vinde bancile, materialele didactice etc. Nefericita rezolvare si totusi padurarii o duc destul de bine.
Mulţumesc pentru poză sursazilei.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...