joi, 7 noiembrie 2013

Impozit pe averile bisericesti



            Impozitam tot ce se poate impozita, fumaritul a mai ramas si ajungeam undeva in evul mediu in ce priveste birurile. Avem doua institutii in care romanii au cea mai mare incredere : armata si biserica. Daca armata este impozitata si trecuta intr-un regim tip bugetar, cultele in general si BORomana in special se bucura de privilegii speciale, au monopol pe vanzarea lumanarilor, tamaiei si probabil si altele pe care nu le cunosc. Daca un doctor care vindeca trupul a suferit o taiere din salariu pe vremea guvernului, de trista amintire, Boc, preotii care vindeca sufletul, nu au suferit nici un fel de ciuntire din venituri.
            O sursa de bani pentru bugetul statului poate fi impozitul pe veniturile biseicesti care, nu sunt mici si nici de neglijat. Slujbasii bisericilor, indiferent cum se numesc,  propavaduiesc ca omul sa se ingrijeasca mai mult de suflet, decat de trup, bogatia fiind desertaciune, la moartea sa omul nu ia  nimic cu el. Si totusi, strangerea de averi este tinta de capatai atat a laicilor cat si a celor ce slujesc pe D-zeu in diferite forme si functii.
            Mitropolitii, arhiepiscopii, episcopii si chiar preotii se pot lauda cu acumularea unor averi considerabile, in conditiile in care, enoriasii ce dau un banut pentru biserica sunt din ce in ce mai saraci. Cum poate un mare ierarh bisericesc sa ceara oamenilor sa se ingrijeasca mai mult de suflet de cat de poftele trupului, cand el insusi, se afla pe locul 8 intre cei mai bogati oameni din tara. Cum poate el, de la inaltimea averii lui, sa ceara preotilor din subordinea sa (functia acestui ierarh este de Mitropolit), sa determine enoriasii din parohia lor sa doneze bani pentru terminarea construirii  Catedralei Mantuirii Neamului, cand el sta pe saci de bani, adunati, in numele cui? Aceasta avere nu trebuie impozitata, daca nu, de ce?.Oamenii ar trebui sa inteleaga ca D-zeu nu poate fi intr-o constructie in care principalul scop, este strangerea de averi.
            Din studiile religioase si invatamintele bisericii stim ca D-zeu si Necuratul sunt in noi si numai de noi depinde pe cine activam, de vrem sa facem o fapta buna ne vom ruga si ne vom concentra pe drumul pe care ne va indruma D-zeu sa mergem, altfel ne vom lasa purtati de invidie, orgoliu, ura, dispret s.a.m.d.si diavolul va lua initiativa in dirijarea noastra.
            Nu este posibil ca intr-o localitate unde se gasesc oameni de toata mana, atunci cand exista o nunta, inmormantare, ori un botez si  protagonistii sunt oameni saraci, Biserica sa nu acopere cheltuielie datorate cu aceste evenimente. Mai mult decat atat, as vrea sa vad cum slujbasii Bisericii se implica in acte de caritate, cum viziteaza oamenii la spital mai ales pe cei ce nu au pe nimeni. Implicarea accentuata a Bisericii in problemele sociale, asa cum este propavaduit si scris in cartile sfinte, ar fi facut ca acest art. sa fi avut un alt continut, din pacate slujbasii bisericii nu fac altceva decat sa jupoaie enoriasii, de multe ori, mai mult decat statul, fara sa faca nimic pentru binele comunitatii.
            Ma intreb si intreb, atunci pentru ce trebuie ca Biserica sa fie scutita de taxe si sa mai aiba si suventii de la stat? Inaltii ierarhi trebuie sa circule numai cu masini de sute de mii de euro? Nu zic sa mearga cu bicicleta, dar un “Logan” ar fi bun.
           

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Femeia pierdută. Cap X

  -Să revenim la Năuc, stai să gust din ceașca cu țuică și să rup din foaia asta de varză, Năuc a stat tot timpul în cârciumă ori a mai fost...