luni, 30 septembrie 2013

Vine sfarsitul lumii ?



            Vine cometa, asa se spunea la inceputul sec XX, lumea isi ingropa agoniseala se aprovizionau cu ce puteau, cei mai multi se spovedeau si se impartaseau pregatindu-se pentru intalnirea cu Domnul. Cometa a trecut, nu s-a intamplat nimic deosebit. Au trecut anii, au mai fost predictii despre sfarsitul lumii, toate au trecut, lucrurile au intrat in normal, sigur au castigat cei care construiesc buncare, si au construit destule, la preturi destul de piperate.
            Mai nou, se vorbeste iar despre sfarsitul lumii, SUA si Rusia au facut provizii serioase de apa plata si alimente care rezista mai mult timp. Bun, vine sfarsitul lumii, americanii si rusii vor scapa pentru ca au rezerve de alimente si apa, pentru ca au buncare si pentru ca si-au luat toate masurile de precautie. Sa nu creada cineva ca toti americanii, ori toti rusii au buncare, nu, au numai cei ce si-au permis si care au crezut in necesitatea acestor masuri de siguranta.
            Ce se va intampla dupa ce se termina rezervele ? Alti oameni vor mai fi pe planeta? Pamantul mai poate sa ofere hrana, industria mai este si daca da, cine va mai lucra? Ce vor manca? Se vor putea intelege cei ramasi, fara sa se omoare intre ei, ori se vor manca intre ei mai rau decat hienele. Pentru inceput vor trebui sa inventarieze ce au si ce le trebuie. Importanta este si clima, va fi suportabila, ori nu va mai fi suportabila si atunci  proviziile facute, nu vor face altceva decat sa prelungeasca agonia.
            Nimeni nu stie cand va fi sfarsitul lumii, dar aceste zvonuri  ajuta anumite societati commerciale si fac uriase deservicii celor care nu au puterea de asi construi buncare si stoca alimente. Poate asta a fost si motivul pentru care Obama a luat legatura dupa 34 de ani cu Presedintele Iranului, daca tot vine sfarsitul lumii, cel putin sa se impace cu toata lumea. Auzi domn Basescu, hai sa facem pace toti si sa lasam rautatile, sa ne cerem iertare unul de la altul, mai ales dvs. de la romani pentru tot raul facut in timpul guvernarii Boc, dar si pentru flota care nu a mai acostat in porturile romanesti sub pavilion romanesc.  Poate cineva lamureste si locuitorii din Izvoarele jud. Galati, ce se intampla la ei, oamenii sunt speriati, debusolati, casele se fisureaza, pamantul se framanta, incearca sa spuna ceva, nimeni nu intelege ce. Specialistii in miscare seismica nu gasesc o explicatie logica, nu linisteste nimeni acei oameni, a le spune ca totul este sub control, nu ii linistiti. Sa stam linistiti, va trece si aceasta cometa, asa cum au trecut si altele, in urma zvonului negustorii vor fi ceva mai bogati, iar constructorii de buncare isi vor fi burdusit conturile cu banii din constructia fortaretelor.



Spaga, mita, bacsis...



         Spaga, mita, bacsis, ciubuc, pesches, multe cuvinte, acelasi inteles.
Aud tot mai des ca mita este o mostenire a epocii comuniste, este adevarat ca si in acea perioada se practica, dar sumele erau infime fata de acum, un pachet de tigari ‘Amiral”prin anii 70 rezolva multe si nu costa decat 6 lei, mai tarziu au aparut “Kent-ul”, cafeaua, iar prin ’80 cand alimentele au inceput sa dispara, se mergea cu o ciozvarta de carne, o gaina din curtea taranului, o bucata de telemea.
Dupa ’89 lucrurile au scapat de sub control, indiferent de rangul functionarului de la ghiseu, de dreptul tau de a depune o cerere, de a primi o informatie, de ati plati darile catre stat, ori alte tipuri de afaceri, functionarul te va privi cu superioritate, te va umili, lasandu-te sa astepti, in timp ce el vorbeste cu nevasta la telefon, careia, ii explica ca in iuresul din noaptea trecuta nu stie ce a facut cu chilotii ei, ori inchizand geamul pentru a manca un sandvis, stiti am plecat in fuga, dar daca intinzi mana si ii oferi ceva, lucrurile se schimba si, el (functionarul), devine mai receptiv si atent la doleantele tale. Primarii, sefii de Consilii Judetene, acesti dumnezei ai judetului, ministrii ,abia asteapta sa aiba lucrari de asfaltare, de canalizare etc., se stie, cel care castiga licitatia pentru o anumita lucrare se tocmeste cu seful administratiei respective pe procentul de para-ndarat care va reveni Primarului, Presedintelui de Consiliu, ori ministrului
            La doctor lucrurile sunt si mai si. Aici esti taxat aproape dupa mercurial, platesti si lucrurile merg de la sine. Daca ai ghinionul sa mergi la un medic care nu iti va lua banii vei intra in panica, stie doctorul ceva, sunt incurabil, de aceea nu imi ia bani, nu te gandesti ca este posibil ca acel om sa fie corect, sa se multumeasca cu putinul pe care il da statul (am intalnit destui medici cinstiti exp. dr Popescu Ioana, dr Voicu Olga ambele de la Spitalul Judeţean Târgoviste); vreau sa fiu corect pana la capat, nu am gasit medici, care, sa respinga un pacient pe motiv ca nu a are bani pentru operatie. Sigur, el va incerca, dar daca nu are, asta este, va lua de la altul, iar pe om il va opera la fel ca si pe cel care a dat bani. Este foarte probabil sa fie si medici care externeaza un pacient daca nu are bani, ori tratamentul va fi superficial, sa le fie rusine, acei oameni chiar merita sa fie in puscarie, nu dr. Mocanu de la spitalul Militar, care , nu odata si-a aratat omenia in relatia cu pacientii. Am avut ocazia sa il cunosc si sa aflu multe de la pacientii pe care ii operase, toti aveau numai cuvinte de lauda.
            Un alt loc unde se dau atentii este politia, mai ales la circulatie, daca un sofer a gresit si nu poate scapa fara amenda, asta este, il amendezi si gata, a lua spaga de la contravenient nu este tocmai ortodox, acel om este posibil sa te aiba la mana, iar in viitor va incalca din nou regulile, stiind, ca va gasi un alt “Garcea” ce il va ierta contra unei “atentii”.
Acelasi lucru este valabil si in cazul unor furturi, ori in cazul unor dosare grele de coruptie, unde cei care acopera infractiunea, sunt politisti cu umerii incarcati de stele,  procurori, ori judecători.
            La scoala se dau atentii profesorilor, pentru ca profesorul sa-l  anunte pe copilul mituitorului premiantul clasei, pai daca merita e in regula, dar daca nu merita, pentru ce sa ne mintim, de ce trebuie sa avem absolventi pregatiti superficial, cine este in stare sa invete, bine, cine nu, nu. Spaga este foarte daunatoare si din acesti elevi premiati pe baza de “atentii” nu poate iesi ceva folositor societatii.
            Ciubucul, mostenire din cele mai vechi timpuri, practicat şi la curtea împăraţilor romani, dar şi  pe vremea cand eram o tara ocupata de turci, atunci  cand domnitorii nostri fugeau la Stambul pentru as plati domnia, in acest scop, dadeau peschesuri marelui vizir, pentru a i se pune o vorbă
 buna pe langa sultan. Atat de bine a prins, incat  marii dregatori ai tari au perpetuat-o pana in ziua de astazi si sunt semene ca nu vor sa o lase din mana niciodata. Pentru ca lucrurile sa intre pe un fagas normal, ar trebui sa fie indexate pensile si salariile cu un procent rezonabil, care va fi folosit de cetateni pentru mituirea celor pe care ii solicita in rezolvarea unor probleme.Sau, poate mai bine , îi duce pe ciubucari la un loc sigur, unde nu mai poate cere mită de la nimeni.
           


duminică, 29 septembrie 2013

O tara de vis !



            Suntem la 6 luni de la demisia guvernului  Ponta si a lui Basescu, noul guvern format, aplica hotarat programul de guvernare aprobat de Parlament, astfel a fost implementat un pachet de legi care a fost dezbatut  in  procedura de urgenta  de Parlament. Masurile luate au fost de cresterea salariului minim de la 800-la 1200 in prima faza urmand ca in urmatoarele 6 luni sa ajunga la 1500 de lei, cota unica a fost redusa la 10%, CAS-ul a fost redus cu 5 puncte procentuale, iar taxa pe valoarea adaugata la alimente a fost coborata de la 24% la 12%. In primele luni dupa ce au fost luate aceste masuri incasarile la buget au scazut ca valoare, ca in ultimele 2 luni incasarile sa creasca, economia subterana incepe sa iasa la suprafata, din ce in ce mai multe firme platesc impozit si CAS pe salarii. Consumul a crescut prin micsorarea TVA la alimente si cresterea salariului minim pe economie. Pentru RMGC, problema ramasa nerezolvata de la guvernul Ponta, noul guvern propune un referendum, pentru ca cetatenii sa spuna de vrea cianura, ori nu vrea cianura. Referendumul va fi folosit de acum incolo pentru orice problema de importanta vitala pentru societate, ori exploatarea de la Rosia Montana a polarizat societatea in doua mari tabere.
            Orice masura a fost luata, ori este in curs de a fi luata, a trecut, ori urmeaza sa treaca prin dezbatere publica, cetatenii au postat, ori urmeaza  sa posteze
 pe Sit-urile ministerelor parerile lor fata de proiectele de legi.
In fiecare zi intreprinderile angajeaza noi oameni cu carte de munca, datorita masurilor luate de guvern.
            In Parlament nu exista opozitie, ei sustin cu tarie acest guvern care a stiut sa dezghete economia si sa o faca sa functioneze. Si cei mai carcotasi din presa nu au ce sa reproseze acestor oameni care stiu cum sa administreze o tara.
Invitati la TV la o emisiune, Adrian Videanu si Gheorghe Falca de la Arad, au declarat cu lacrimi in ochi, ca sunt placut impresionati de masurile luate de noul guvern si cum ei cat au fost la putere nu au crezut ca este posibil acest lucru. D-l Videanu a mers pana acolo incat la un moment dat a declarat ca se gandeste in mod serios sa aduca din banii pe care ia “economisit”  pe perioada cat a fost ministru si sa ii depuna intr-un cont numit: Solidaritatea cu noul guvern”, ideea i s-a parut buna si lui Gh. Falca care a declarat ca sprijina initiative lui Videanu.
            Dana Grecu, nu mai face emisiuni politice pentru simplu motiv ca lucrurile merg bine si ea numai are la cine tipa. Turcescu are acum o emisiune in care pregateste tinere talente pentru a ajunge la Eurovision. Mircea Badea a montat o oglinda mare in fata masutei si se cearta cu el insusi 40 de minute in fiecare seara.
            Mogulii din presa sunt in greva si fac marsuri zilnice protestand impotriva guvernului, pe care il acuza de intelegere cu D-zeu in detrimental televiziunilor si in favoarea oamenilor. In loc sa se uite la televizor, oamenii se plimba pe strada, prin parcuri, socializeaza intre ei, se invita la o cafea, la o bere, joaca o partida de sah, ori de remi, numai la televizor nu se uita nimeni. Trebuie sa mentionez ca se poate circula pe strada in siguranta indiferent de ora, politia este intr-o continua patrulare, deasemeni cainii comunitari au fost adunati de prin orase si sate. Am o dilema astea se intampla, ori ar trebui sa se intample? Eu nu vreau sa ma trezesc, am prea multe datorii si in vis este prea frumos.

vineri, 27 septembrie 2013

Bratul prelungit al justitiei.



            Ura, a fost data lovitura de gratie coruptiei si coruptilor din Romania; justitia nu este  subordonata nimanui(sic), atata timp cat este condamnat un om al carui partid se afla in arcul guvernamental, iar el, este cel mai puternic mogul de presa din tara.
Condamnarea din prima instanta in Romania nu inseamna nimic, imi amintesc de alte procese in care prima instanta a constatat ca nu exista fapte care sa condamne invinuitul, iar in recurs a fost condamnat cu executare, vezi cazul Nastase, ori in prima instanta a fost condamnat, iar instanta de apel a pus in libertate condamnatul din lipsa de probe.
Sunt multi cei care abia astepta sa fie condamnat Voiculescu si eu sunt printre cei ce doresc sa fie adusi in fata instantei acei oameni care au incalcat legea, indiferent de sex, orientare sexuala, etnie, ori culoare politica; asta nu inseamna ca oamenii trebuie luati indiferent daca sunt, ori nu sunt vinovati, numai pentru ca au calcat pe bataturi pe cineva si bagati la inchisoare. In ’89 s-a murit si pentru dreptul la o justitie corecta, deaceea acum dupa 23 sa se vina cu dosare facute la comanda politica este strigator la cer. Nu stiu daca Voiculescu Dan este, sau nu este vinovat, nu este treaba mea, este treaba justitiei.
            Imi pun numai o intrebare de bun simt : cum este posibil ca o instanta sa-l absolve de o infractiune, iar instanta superioara sa-l condamne? Nu este cazul d-lui Voiculescu, dar sunt alte cazuri. Nefiind jurist imi este greu sa inteleg, ca nespecialist pot intelege, dar atunci babeasca mea nu da bine. Din toata aceasta ecuatie nu trebuie sa lipseasca Basescu care, a dat destule semnale spre justitie in legatura cu Voiculescu, in care cerea explicit condamnarea lui. Pot face legatura intre semnalele date de Basescu si hotararea instantei, dar consider ca avem o justitie, ce nu se lasa incalecata de o persoana politica, ce maine poimaine va deveni una particulara, iar ei magistratii ar ramane cu gustul amar al slugarniciei.
            Cred ca a venit timpul unor procese fara ranchiuna, unde judecatorul se afla in fata propriei constiinte cu legea in mana, nu-i  ramane decat sa faca interpretarea legii corect, in asa fel incat statul sa plateasca cat mai putin, ori nimic, in urma proceselor de la CEDO. Pentru mine ramane in continuare o enigma diferentele de sentinta intre prima instanta si instantele superioare.
            Am citit in presa despre pozitia luata de Monica Macovei in cazul sentintei date de instanta in cel priveste pe Dan Voiculescu. Atat de mult la aparat pe Basescu incat sunt convins de vinovatia lui, modul in care isi arata satisfactia vis-a –vis de condamnarea lui Voiculescu, ma ducea cu gandul la o femeie excitata in pragul orgasmului. Aici nu era vorba de satisfactia unui fost Ministru al Justitiei, care observa ca lucrurile incep sa se miste(dupa parerea lor) si vedeam un om ranchinos, dusmanos, plin de ura, care a transformat in dusmani de moarte pe toti aceia care au o alta opinie, ce nu corespunde cu a lor. Daca Voiculescu Dan se dovedeste a fi vinovat, personal ii multumesc pentru trustul INTACT, trust creeat de el, in rest multa sanatate, iar daca trebuie sa mearga la inchisoare, asta este, toti cei vinovati trebuie sa ajunga acolo.

Zgonea, cand taci, spui numai lucruri bune!



            Cel mai mare rau ce si-l poate face un partid, este acela de a pune in functii cheie oameni ce aduc deservicii partidului. Sunt un sustinator al USL la fel cum este orice actionar atunci cand cumpara  actiuni; prin votul meu am investit in aceasta  uniune si nu vreau ca in loc sa dea roade, sa intre in faliment. Vreau ca aceasta noua constructie politica ridicata pe valul de nemultumire impotriva regimului Basescu sa  faca macar o parte din ce si-a propus. Nu sunt fericit cand tot mai multe voci se ridica impotriva USL-ului, multi pe buna dreptate, altii din dorinta de a minimaliza totul, altii pentru ca fac parte din celelalte tabere. Atunci cand cei in care ai investit incredere si speranta te dezamagesc, se produce o lehamite pentru tot spectrul politic, mai ales ca dezamagirea nu ar fi pentru prima data, de 23 de ani se merge numai din dezamagire in dezamagire. Pana acum mai era loc, mai putea un guvern sa o dea pe alaturi, a venit timpul cand nu se mai poate; Romania  este la fundul sacului, guvernele de acum incolo va trebui sa fie foarte atente cu banul public, cu relatiile comerciale, cu cele cateva active cele mai are in administrare. Este foarte importanta si comunicarea, informarea cetatenilor despre ceea ce vrea puterea sa faca, pentru aceasta trebuie folositi oameni care stapanesc arta comunicarii. PSD-ul a promovat in functia de Presedinte al Camerei Deputatilor pe d-l Valeriu Zgonea, om tanar, cu  viitor politic, ar putea spune unii; acest domn ar trebui sa se multumeasca cu pozitia pe care o ocupa, iar de vorbit sa lase sa vorbeasca purtatorul de cuvant, ori el dupa ce s-a consultat cu consilierii, altfel risca sa spuna numai prostii si sa aduca deservicii PSD si implicit aliantei aflate la putere. D-l Presedinte al Camerei Deputatilor nu este constient de insemnatatea functiei ce o ocupa, altfel, atunci cand deschide gura ar fi mai atent la ceea ce spune, cuvintele spuse de cel de-al 3-lea om in stat, presupune ca sunt bine documentate si de multe ori angajatoare pentru alianta; daca nu, cadem in derizoriu cu tot ce se afirma de la inaltimea Camerei Deputatilor.
            Intr-o alianta cum este si USL-ul vorbele spuse de reprezentantul unui partid sunt privite cu suspiciune de ceilalti membrii ai aliantei (eu inteleg o alianta politica la fel cum este casatoria intre 2 persoane care au fiecare copii din alta casatorie, tot timpul se vor suspiciona ca alalalt piteste bani sa dea la copii lui)si este normal sa fie asa, de aceea este bine sa existe o mare atentie atunci cand se comunica ceva, pentru a nu se produce  iritari si frictiuni gratuite intre partide. Atunci cand unul ca Zgonea tranteste o piatra in bolboaca, trebuie sa se intalneasca conducerea USL pentru a lamuri ce a vrut de fapt sa spuna acest om. Intrebarea mea, fireasca de altfel, este urmatoarea : de ce il tineti in functie pe Zgonea care nu stapaneste arta comunicarii si il ia valul atunci cand se afla in fata unui microfon; este ceva ocult, ori are niste merite care mie imi scapa?
            Ca USL-ul vrea sa isi rupa gatul, este treaba lor, fiecare face ce vrea cu fiinta sa, personal sunt suparat pe ei pentru ca m-au mintit cu nerusinare, pentru ca sunt  tratat ca un handicapat mintal, pentru ca ma vad numai din 4 in 4 ani, in acest rastimp figurand numai in statistici, ori prognoze de sondaje. Mai sunt 3 ani pana cand vor veni cu caciula in mana sa ceara votul, ce vor mai mintii atunci? Sigur ca vor gasi scuze, vor arunca cu pietre in Basescu (nu ca nu le-ar merita), vor spune ca s-au pierdut 2 ani din cauza lui, pentru restul se vor gasi ale motivatii. Cred, ca nu au vrut sa-l dea jos pe Basescu, tocmai pentru a avea o scuza  a neputintei lor. Domnilor incepeti de diseara si guvernati bine, face-ti-ma mincinos prin faptele voastre!

miercuri, 25 septembrie 2013

O tara cu un Presedinte demis!



            Care este situatia in Romania in acest moment? Sa o luam cu inceputul, in 29 iulie 2012 a avut loc un referendum pentru  demiterea Presedintelui, la vot s-au prezentat 8,5 milioane de cetateni, din care 7,4 milioane au votat pentru demiterea Presedintelui, iar 1,1milioane au votat pentru ramanerea pe functie, In timpul campaniei pentru referendum la o emisiune prezentata de TVR1 T.Basescu a spus cu subiect si predicat ca nu vrea “sa castige la masa verde” (adica nu va indemna oamenii sa nu iasa la vot), s-a tinut de cuvant pana ce Antonescu a promulgat Legea referendumului, care cuprindea acel nenorocit de cvorum(prezenta mai mare de 50% plus 1 din numarul de persoane inscrise pe listele de vot), apoi, a cerut populatiei sa  nu iasa la vot. Acum stim cu exactitate ca prezenta la vot a fost mai mare de 50% plus unu din totalul numarului de alegatori inscrisi pe listele de votare (conform cu rezultatele recensamantului publicate de INS). Trecand peste aceste amanunte, sa analizam realitatea. In 2009 Basescu a fost ales cu 4,5 milioane de voturi, la referendum s-au pronuntat  pentru destituire 7,4 milioane de cetateni, observam ca pentru destituire s-au pronuntat cu 3,5 milioane de cetateni mai mult decat l-au ales.
Basescu se apara spunand ca 10 milioane de cetateni care au stat acasa si nu au votat, de fapt au fost impotriva demiterii, as putea fi deacord cu aceasta afirmatie,  daca imi arata vreun tur de scrutin cu prezenta de peste 70%  in ultimii 20 de ani, daca imi face aceasta dovada, sunt primul care voi sustine legitimitatea lui la Cotroceni. Din pacate, observ  ca sloganul lui Lapusneanu “daca voi nu ma vreti, eu va vreau “este de actualitate. La fel ca si Lapusneanu si Basescu ramane in scaunul de la Cotroceni cu ajutorul puterilor straine. D-le Basescu, aveti dreptate, “abdicarea”este un apanaj al regelui, asta nu inseamna, asa cum ati sustinut, ca sunteti “condamnat” sa va duceti mandatul pana la capat, romanii v-au gratiat  in 29 iulie de aceasta “condamnare” (de altele, sper sa nu va gratieze nimeni),  aveti la dispozitie “demisia” ca act individual de vointa, astfel ati ramane cu toate drepturile ce decurg din functia de Presedinte si in plus si cel mai important, in tara s-ar asterne linistea, daca DNA-ul isi va face datoria in ce va priveste, linistea ar putea fi si mai mare, timpul il va stabili justitia. Acum se spune ca nu ar fi liniste din cauza dvs.,plecati, lasa-tii pe astia in ofsaid, sa vedem pe cine mai arunca vina cand treburile merg prost in tara. Ganditi-va ca totusi 7,4 milioane de cetateni ai Romaniei (este vorba de poporul pe care l-ati invocat tot timpul) nu va mai vor, nu conteaza daca sunteti vinovat, ori nu, pana la urma poporul va pus in scaunul de la Cotroceni, tot el, poporul, va spune: plecati ! Chiar domnule Basescu, de ce nu plecati?

Putina istorie! 3



Dupa Congresul al 9-lea al PCR, Ceausescu ptr. as consolida pozitia a venit cu cateva idei bune.A incurajat arta, literatura universala se gasea in librarii la preturi foarte mici ptr. a putea beneficia si cei mai saraci oameni de posibilitatea de a citi. Noi, tinerii, cand ne intalneam discutam despre literatura, despre ce carti am mai citit, despre filme, despre piesele de teatru urmarite la TV  despre cercetarea stiintifica si sport. Televiziunea si radioul aveau programe bune. Sa ma intorc putin in urma .Spuneam la un moment dat ca in sat nu aveam curent electric, dar din '57 s-a facut ceea ce ei numeau radioficarea, de fapt era vorba de un centru de radioficare, ce se afla intr-o comuna electrificata aproape de noi si de aici se retransmitea intre orele 5 dimineata-24 noaptea programul de radio. Ptr. mine a fost decisiva intalnirea cu difuzorul. La indemnul mamei, care era o tesatoare renumita si timp de iarna tesea pana noaptea tarziu, am inceput sa ascult "Teatrul la microfon", asa se numea atunci, astfel m-am delectat cu "Rusalka, Zapada in toiul veri, Baltagul"si multe, multe altele. Abia in '64 am beneficiat de curent electric ( se numea atunci "lampa lui Ilici, prima hidrocentrala mare cea de la Bicaz se numea V.I.Lenin), cand am facut cunostinta cu televizorul. Imi amintesc ca la inmormantarea lui GH .GH. Dej casa mea era plina de oameni, acesti oameni chiar plangeau.(deja tarani incepusera sa traiasca mai bine, vorbesc de taranii saraci). Trebuie sa fim sinceri si sa recunoastem, agricultura si satul la inceputul dec. 6 erau in feudalism ca fel de a fi (totusi marile mosii fusesera impartite prin reforma agrara din 6 martie '45 a lui Petru Groza), daca nu recunoastem acest lucru plecam de la premize gresite. In scoli elevii traiau o viata semi cazona. Nu puteai pleca oricum si oriunde fara bilet de voie, uniforma era stricta, de asemeni numarul matricol. Dupa instalarea la putere, Ceausescu a avut o deschidere spre occident, mai ales dupa pozitia avuta in August '68 impotriva URSS, din cauza interventiei armate in Cehoslovacia.  Veneau in tara noastra presedintii SUA, ai Frantei si altor tari, el mergea in SUA, Franta, M.Britanie si pe tot globul, aceste vizite au fost bune ptr. deschiderea economica a Romaniei.
Asa cum incepusem sa spun mai sus Romania era pe un drum bun. Singura conditie era sa strigi de doua ori pe an(1Mai, 23 August)traiasca PCR, trăiască Ceauşescu si sa nu zici nimic impotriva partidului. Sigur, ca era posibil sa vina cineva la tine si sa te provoace sa vorbesti impotriva partidului, de pica-i in cursa, nu iti era tocmai bine. Inca odata vreau sa reamintesc, chiar daca viata era imbelsugata(cum s-a trait in Romania intre ani'70-'80 nu se traise pana atunci si nici de atunci incolo nu se va mai trai niciodata, vorbesc de cei multi) din toate punctele de vedere, dar propaganda nu ne slabea nici macar o zi. La radio si televizor emisiunile de stiri incepeau cu citate din cuvantarile tov.N.Ceausescu, al carui cabinet de lucru era "Tara". In tara toti oamenii apti de munca aveau un serviciu, exista chiar un decret(Decretul 153)care condamna vagabondajul, pe scurt, te intalneai cu un militian, acesta iti cerea buletinul de identitate si legitimatia de munca, in cazul in care nu puteai demonstra ca ai un loc de munca, erai condamnat de urgenta pana la 6 luni de inchisoare contraventionala, dupa eliberare ti se dedea un loc de munca. Atunci munceau si militarii si detinutii, tara era un imens santier. Lucrurile au luat-o cumva anapoda dupa '80 cand Ceausescu s-a hotarat sa plateasca datoria externa, atunci alimentele au disparut de pe piata.(Ceausescu a cerut productii tot mai mari in agricultura si industrie, cei de langa el in loc sa-i spuna ca nu se poate mai mult, de dragul scaunului, au plusat la ce a cerut el, atunci sa creeat o criza artificiala).Sigur nu murea nimeni de foame, se mergea ba colo, ba dincolo si se facea rost de alimente(asa a inceput sa intre congelatoarele in casele romanilor si aprovizionarea haotica). Frigul era la el acasa in propriele noastre case. Securitatea isi intensificase activitatea .
Cred ca singurul lucru pe care si-l dorea majoritatea cetatenilor era nu daramarea oranduirii(aici vorbesc de cei multi, nu de eletisti), ci indepartarea lui Ceausescu, sperand ca lucrurile o vor lua pe drumul cel bun, dar ce s-a intamplat am vazut cu totii. Cei din generatia mea aveam 39-40 de ani la revolutie, greu sa-ti mai schimbi optiunile politice din adancuri, decat numai asa de suprafata. De aceia, odata spun ca sunt de dreapta, o data ca sunt de stanga, ca sa fie din nou de dreapta, in functie de INTERES. Nu ma mira de loc, ptr. ca el in mod sigur este de STANGA, ptr. ca asa a fost crescut si invatat, nu este de vina. As putea face o paranteza aici, ptr. cei care au trait in familii puternice de liberali, taranisti, legionari, care au fost influientati de mediul familial si au putut avea alte convingeri. Imi place cand cei care aveau 40 de ani la revolutie, acum cand sunt taranisti, liberali, social-democrati, ori democrat-liberali isi striga unul altuia: "esti un comunist", de fapt toti au fost comunisti, nici nu aveau incotro asa se puteau mentine si avansa pe scara ierarhica. Au fost si cativa dizidenti, putini, foarte putini. De fapt, Romania suntem noi, nu trebuie sa fugim de adevar. Dumnezeu sa ne apere!
 
 

marți, 24 septembrie 2013

Politicienii si politicianismul!



            Urmaresc radiourile, televiziunile, internetul, peste tot este o lehamite de politica si politicieni. Au dreptate, din 4 in 4 ani politicienii, ca membrii ai unor partide politice, umbla din poarta in poarta, cu caciula in mana, cersind voturi de la bogat, ori sarac, promitand ca va ploua cu carnati si va ninge cu mititei, daca ii votam pe ei. De fiecare data,  manati de spiritul civic din noi, ne prezentam la urne si punem stampila pe cei care ne-au prostit mai mult, apoi linistiti mergem la casele noastre asteptand ca noii parlamentari sa aduca ploaia cu carnati (vorba lui Tanase). Si trece o zi, si trec vreo doua, si trec nouazecisinoua, de plouat tot numai ploua. Incep politicienii, noi alesi, sa vina la televiziuni sa explice cum sta treaba, “din pacate anul asta, seceta a fost in toi n-a plouat nici picatura”, un senator, bun de gura, incerca el sa ne spuna, ce masura a fost buna si cum crede guvernul ca va putea rezolva problemele ce apar in fiecare zi.
            Cei patru ani trec, singurii  beneficiari ai guvernarii sunt ministrii, ce arata mai rotunzi la fata si la buzunare. Opozitia a luat si ea, dar mai putin, firimiturile ce au cazut de la masa bogatilor (cei de la putere), flamanda si dornica de putere se arunca asupra celor ce au guvernat, aruncandu-le in fata toata nemultumirea maselor, ei fiind purtatorii de mesaje ai oamenilor necajiti. Din nou apare in sloganuri ploaia cu carnati, pensile mai mari ca in Germania, vom fi o tara fara someri, nivelul de trai va avea o crestere geometrica fata de pana acum, impozitele vor scadea, taxele vor fi reduse la jumatate, cu alte cuvinte pe langa ploaia cu carnati si zapada cu sarmale, saptamanal prin satele patriei si strazile oraselor vor circula masini frigorifice ce vor imparti oamenilor carne, in asa fel incat fiecare locuitor al tarii sa aiba duminica o bucata de carne in oala.
            Acesti domni ce promit de toate uita ca, pana in urma cu 4 ani, ei au fost la guvernare, pe vremea cand a fost taiat  din pensie cu 5,5%, iar din salariile bugetarilor cu 25%. Acum vin sa ne spuna ca vor da mult mai mult, de unde sa dea, s-a ajuns de mult la fundul sacului, ei (politicienii), stiu asta, dar le este teama sa spuna ca nu au de unde da.
            As vrea sa vina un partid politic (deocamdata nu este, ori eu nu-l vad), care sa spuna in campania electorala ceea ce auzim dupa alegeri, adica, tara este saraca si nu au de unde sa dea, trebuie pus osul la munca, indiferent de etnie, religie, sex, convingeri politice, numai asa reusim sa aducem din nou tara pe linie de plutire. Pentru a face acest lucru trebuie sa nu iti tremure vocea si sa fi pregatit  sa pierzi urmatoarele alegeri, sigur asta in masura in care reusesti sa convingi alegatorii sa te voteze prima data.
            Partea si mai proasta este ca au aparut ceva meteoriti gen: Neamtu, MRU, Papahagi, care sunt la fel de demagogi, ca si inaintasi lor.
            Oamenii de fapt asteapta un Mesia, o lovitura de stat care sa duca la instaurarea unei dictaturi, cred ca ar fi acceptata  de majoritatea populatiei cu drept de vot.
            Taranul vede ca numai poate cultiva pamantul, din cauza preturilor mari practicate de cei care se ocupa cu lucrarile agricole (acestia motiveaza ca a crescut pretul carburantilor si lubrifiantilor), putin il intereseaza pe taran de democratie, democratia pentru el este : “ce pun pe masa, ce imbraca copiii, pe ce cumpar rechizite si multe, multe altele”. Libertatea cuvantului, dreptul la opinie si celelalte, le lasa celor care au timp de ele.
            Jos politicienii, traiasca politicianismul!

Putina Politica! 2


    Presiunile erau mari ptr. inscrierea in GAC, se mergea pana acolo incat cei care aveau serviciu, erau amenintati cu desfacerea contractului de munca. In final in toamna lui'61 ne-am inscris in GAC, mai ales ca noi nu aveam mult pamant si ar fi fost pacat ca tata sa-si piarda locul de munca. Inscrierea in GAC a facut cumplite victime, multi dintre ei au murit in clipa in care s-au vazut cu ograda goala  si fara pamant, altii au fost arestati, batuti, pana au fost determinati sa se inscrie. In targ(obor), daca vroiai sa cumperi un cal il puteai cumpara ptr. numai 5 lei, dar nu ajungeai cu el acasa, pe drum ti-l lua militia. Doamne, cati cai au fost omorati pe prundul Ialomitei sub motiv ca se va face agricultura mecanizata, se intampla in 1962! In fiecare comuna era un instructor de partid din partea comitetului raional de partid, care indruma si supraveghea locuitorii comunei impreuna cu activul local de partid si indeplineau directivele venite de la Comitetul Central al PMR.
Masinile negre ale securitatii isi faceau aparitia noaptea la adrese precis indicate de catre indrumatori de partid. "Discutiile" cu cei ce se impotriveau erau foarte brutale cu amenintari directe la adresa familiei.
In scoala ni se preda despre prosperitatea si multumirea celor din URSS care lucrau in colhozuri si solhozuri. Exemplul lor trebuia urmat de cei din Romania, iar noi, elevii, ca viitori beneficiari ai bunastarii tarii, trebuia sa ne convingem parintii  de binefacerile viitorului socialist al tarii. In biblioteci se gaseau numai carti din ed."Cartea Rusa",in care ne erau redate vitejiile soldatilor rosii in lupta lor impotriva alb-gardistilor din timpul razboiului civil din ani '20, ori despre luptele partizanilor in timpul celui de al 2-lea razboi mondial impotriva hitleristilor, ratacite prin biblioteca se mai gaseau carti scrise si de L.N.Tolstoi, Turgheniev etc. La scoala, la difuzor( la noi in sat electrificarea s-a facut abia in '64, se foloseau difuzoare, era de fapt o retransmisie de la o statie de radioficare dintr-o localitate electrificata), tot timpul se vorbea despre lupta de clasa, in care clasa muncitoare ca adevarat conducator, trebuia sa tina treaza constiinta taranimii muncitoare si a paturii intelectuale, in lupta impotriva imperialismului american si a elementelor reactionare din interior.
Cand ceas de ceas, zi de zi , luna de luna, an de an, ti se spune acelasi lucru, nu ai cum sa nu simti sa traiesti si sa doresti , sa se intample ceea ce ti se spune. Ziarele, revistele, emisiunile de la radio, incepeau invariabil cu documentele partidului care, de cele mai multe ori erau dezbatute in simpozioane, lectii politice si alte forme de indoctrinare.
Dupa 1962 cand a fost terminata colectivizarea, s-a trecut la ind. tarii. Mai ales dupa congresul al 9-lea al PCR, s-a produs un exod de la tara la oras. Dupa '65 blocurile au inceput sa rasara ca ciupercile dupa ploaie, ptr. a face fata cerintelor tot mai mari ale celor ce veneau sa lucreze pe santierele si in noile uzine ce se construiau. Cei care nu au plecat cu locuinta la oras, dar care lucrau acolo si faceau naveta, li se dadea posibilitatea sa-si faca o casa cu un imprumut pe 20 de ani cu dobanda mica(mai tarziu casa obligatoriu trebuia sa aiba etaj )Satele au inceput sa-si schimbe infatisarea, salariile erau bunicele, in magazine se gasea cam tot ce trebuia.Muncitorii plecau in vacante, fie la munte, fie la mare, sigur hotelurile nu erau de 5 stele, dar erau bune.

luni, 23 septembrie 2013

Soldatii nostrii mor, intr-un razboi ce nu este al lor!



            Am invatat din cartea de istorie ca noi castigam bataliile pentru ca ne luptam pentru glia stramoseasca, fata de cei ce veneau peste noi si care luptau pentru ceva ce nu le apartinea. Inca doi tineri militari au murit intr-un razboi care nu este al nostru, pe un pamant ce nu era al lor. Decand suntem membrii NATO si participam la razboaiele ce nu sunt ale noastre, a contabilizat cineva cati tineri militari au murit si cati bani au fost cheltuiti? O sa-mi spune-ti ca suntem membrii NATO si trebuie sa participam la toate actiunile lor. Intrebare : Toate tarile membre NATO au soldati la ora aceasta in Afganistan? Nu cred ca este asa, aproape ca dorim o noua zona de conflict pentru a merge alaturi de Licuriciul cel Mare, desi, el fata de noi are multe avantaje. Sa luam de pilda Irakul, am participat cu trupe, discutia era ca la sfarsitul conflictului Romania sa fie cooptata pentru a participa la refacerea tarii dupa razboi. Nu, numai ca nu am fost invitati sa participam cu vreo societate de constructii, ori de alta natura, dar ne-au obligat sa renuntam si la cea mai mare parte din datoriile ce le avea Irakul fata de tara noastra inca din nainte de ’89, este vorba de o datorie de 2,5 miliarde dolari, din care ni s-a promis, daca retin bine, cca. 900 de milioane esalonati pe cativa ani.
            Afganistan, o tara ce a fost in conflict cu URSS-ul aproape 10 ani, in timpul acestui conflict SUA au pregatit tineri musulmani, asa zisii talibani, inclusiv pe Osama bin Laden, in tabere speciale de antrenament, ajutandu-i sa-si perfectioneze tehnica de lupta si  sa se familiarizeze cu armamentul de ultima ora al americanilor. Soldatii pregatiti in SUA s-au intors in Afganistan producand o revolta si rasturnand guvernul pro sovietic, la putere s-au instalat talibanii. Pe teritoriul Afgan teroristii Al Qaida pregateau in liniste loviturile ce urmau a fi date in diferite colturi ale lumi. Abia atentatul din 11 septembrie 2001 asupra turnurilor gemene si asupra Pentagonului, au facut pe americani sa realizeze ce mare gafa facusera cu antrenarea talibanilor.
            Dupa 11 septembrie au fost cautate motive pentru a ataca Irakul, au inventat motivele atat englezii cat si americanii, mai tarziu s-a demonstrat ca a fost o fictiune de-a lui Blair si Bush. Dupa un razboi de uzura care s-a sfarsit prin spanzurarea lui Sadam, trupele americane si aliate s-au retras, lasand tara inr-o continua lupta intre factiuni.
            Dupa un timp s-a intervenit in Afganistan, aici dureaza de ani de zile o continua lupta de hartuire cu un inamic aproape invizibil, guvernul actual va rezista cat timp sunt fortele NATO acolo, apoi vor fi la dispozitia talibanilor si membrilor Al Qaida.
            Cat timp domnilor mai trebuie sa pierdem soldati in aceasta zona de conflict, ori alta?Pe langa vietile omenesti, aici se cheltuie si sume mari de bani cu intretinerea trupei si a echipamentului militar. Domnule Presedinte Basescu, chiar trebuie aceste sacrificii?Condoleante familiei indoliate!

duminică, 22 septembrie 2013

Putina istorie! 1



Sunt din aceiasi generatie cu Nastase, Basescu, Oprescu, Dinescu ptr. a enumera numai cativa. M-am nascut la inceputul dec.6 (1951) cand Stalin inca mai era stapan in estul Europei. Pe teritoriul Romaniei erau trupe sovietice care ne supravegheau indeaproape. Pacea incheiata dupa al 2-lea razboi mondial hotarase sa platim despagubiri de razboi URSS . Despagubirile constau in petrol si in ramanerea pe o perioada de 20 de ani a Basarabiei in administrarea URSS.(cei 20 de ani au trecut, iar Basarabia nu a mai revenit Romaniei). In tara functionau societati mixte sovieto-romane(SOVROM), care dirijau de fapt economia. In anul 1957 la insistentele lui Dej trupele sovietice parasesc Romania. In acelasi an am mers la scoala, imi cumparase mama un ghiozdan de carton ce se lega cu 2 sireturi pe dupa umeri. Eram tare mandru de ghiozdanul meu, putini copii aveau asa ceva, cei mai multi aveau traisti tesute in casa. In ghiozdan aveam carti si caiete cumparate de parinti, pe atunci nu erau gratuite (cred ca din 1960 invatamantul a devenit obligatoriu 7 clase si gratuit).
Mergeam spre scoala , pe ulita prafuita cu importanta copilului de 6 ani(la scoala se mergea la 7 ani, nu au fost suficienti copii atunci si multi am mers de 6 ani), ce merge prima zi la scoala. Vedeam cu alti ochi casele in paianta, ori in lati cu pamant batut intre ei, invelite cu sindrila la cei cu ceva bani, ori cu paie la cei saraci. Pe drum intalneam cate o caruta, de masina nu se discuta, imi amintesc ca a trecut odata o "Pobeda", tot satul a iesit sa o vada.
Ajunsi la scoala, dupa o introducere sumara facuta de directorul scoli,am fost repartizati la clase. Ca scolar in clasa 1 eram imbracat in uniforma care consta dintr-o rochie pipita cu buzunare, in care tineam calimara si eventual batista, cine avea, in picioare aveam tenesi, pe care dealtfel aveam sa-i incalt numai atunci, in prima zi de scoala, apoi aveam sa merg descult. Dusumeaua din clasa fusese spalata cu motorina si raspandea un miros puternic. Cel mai mult ma impresionat portretele frumos aliniate, ale unor barbati, ce tronau pe unul din pereti. Mai tarziu aveam sa aflu ca erau: Karl Marx, Frederich Engels, V.I.Lenin, Gh.Gh.-Dej si Petru Groza(Din '60 ii va lua locul Chivu Stoica).
Invatatoarea s-a straduit sa ne invete tot ce se cerea la acea vreme(nu mersesem la gradinita)ca materie scolara, nu facea rabat de la nimic cand era vorba de invatatura. Era renumita ptr. modul in care manuia nuiaua de corn, ori sanger, ptr. a ajuta pe cate un elev sa-si aminteasca sa scrie, ori sa invete lectia. Recunosc ca de multe ori am fost printre cei pedepsiti,  ca pedeapsa suplimentara atunci cand nu imi faceam temele date spre rezolvare acasa, eram oprit dupa terminarea orelor de curs, pana ce reuseam sa scru, ori sa invăţ tema data. In sat nu aveam curent electric, cei care invatam dupa amiaza, mai ales in serile de iarna, la scoala invatam la lumina unor lampi cu petrol(gaz lampant).
Eram pregatiti sa devenim pionieri, ca o incununare a rezultatelor la invatatura si disciplina(ptr.a deveni pionier trebuia sa ai 9 ani si rezultate bune la invatatura). Munca de indoctriare a noastra pe linia Partidului Muncitoresc Roman(PMR)(dupa congresul al 9-lea va deveni Partidul Comunist Roman, PCR) era asidua, ni se explica de ce noi pionierii trebuia sa-i convingem pe parinti nostri sa se inscrie in Gospodaria Agricola Colectiva (GAC)(mai tarziu se va transforma in Cooperativa Agricola de Productie (CAP), cu tot pamantul, animalele de povara, uneltele agricole si forta de munca.Va urma.

Framantarile lui Basescu!



            Dupa serviciu, ajuns acasa Basescu se tranteste intr-un fotoliu isi toarna in pahar whisky cat sa acopere cele 4 cuburi de gheata, gusta din licoarea bahica, plescaie de placere, arunca ochii roata prin camera frumos mobilata si multumit de ce vede, se lasa in voia gandurilor, incearca sa si le ordoneze, s-a invatat din timpul croazierelor sa fie ordonat, sa nu lase sa-i scape nici un detaliu. Isi aminteste cu placere de porturile pe unde ancorase in anii pe care ia petrecut pe mare, de fetitele zglobii, gata sa se vand pe orice, numai sa traiasca, era totusi ofiter, nu mergea la un loc cu marinarii, avea gazdele lui unde gasea tot ce ii trebuia, inclusiv marfa de cotrabanda.
            Apoi dupa ce incendiase navele acelea, doamne ce tam tam a mai fost si atunci, noroc cu baietii cu ochi albastrii care l-au scapat, apoi l-au dus prin minister si in sfarsit a fost trimis la Anvers. Ei, ca mai trimitea o telegrama de felicitare lui Ceausescu, pana la urma toata lumea o facea, ca era nevoit sa trimita note serviciilor de securitate, era normal sa o faca, doar era un bun roman si contrabandist pe deasupra, altfel numai baga in tara nici un siret de pantofi, trebuia sa mai fie cu ochii si pe cei din misiunea comerciala si pe marinarii ce soseau in port, ca nu se stie cand le venea  ideea sa isi  vinda tara.
La inceput a regretat ca a venit revolutia, din doua motive : primul ca ii strica locul caldut si sigur pe care il avea si doi nu apucase sa intre si el in primele randuri, sa devina revolutionar. Norocul lui s-a numit Roman, care la cooptat in guvernul pe care il conducea, apoi  s-a descurcat, s-a ivit chestiunea cu reparatia navelor cu numai stiu ce, cand am realizat ca facusem ceva bani, iar flota comerciala era pe undeva ca nu o mai gasea nimeni, cel mai tare strigam eu, stiam ca strig degeaba.
            Prima lovitura de imagine am dat-o cand mi-am inaintat demisia din Camera Deputatilor pentru a ma pune la dispozitia Procuraturi in ancheta disparitiei flotei.
P. Roman era baiat destept, dar prea pedant, prea diplomat, stiam ca intr-o zi ii voi da lovitura de gratie, dar pana atunci eram cel mai disciplinat soldat al lui. In timpul guvernului Ciorbea, am putut sa-mi fac jocul cum am vrut, erau atatea culori de partide  de putea intrece un curcubeu, fiecare vroia ceva, toti conspirau, se suspectau unii pe altii, asa am reusit sa-l dau jos pe Ciorbea si sa fie pus R. Vasile, aici Basescu varsa o picatura de whisky in amintirea lui R Vasile de curand decedat, baiat bun, ne lasa pe noi, ministrii, sa facem ce vrem. Tot el m-a numit seful comisiei de negociere cu FMI si BM, atunci s-a stabilit ce intreprinderi, regii si alte fabrici urmau sa se inchida, ori sa se privatizeze.
            Apoi am ajuns Primarul capitalei, mare functie domle, mai mare decat asta de Presedinte, din toate punctele de vedere, mai ales ca bani, nu aveam ca acum serviciile si justitia, dar aveam banii, multi bani, foarte multi bani. Domn Primar vreau si eu…stiti sunt baiat bun si erau, toti erau, apoi casa din Mihaileanu, ei, ce, e de colea, au incercat astia de la antene si nu numai sa ma faca sa o dau inapoi, Tuca chiar imi smulsese o promisiune, a ramas cu ea. In sfarsit, decand sunt Presedinte am facut ce am vrut, toata chestia este sa nu te cramponezi de moralitate, domle, am zis asta si trebuie sa ma tin de cuvant, vax si ce daca ai zis, asa ai crezut atunci, lucrurile s-au schimbat, nu mai este valabil ce ai zis . Mai greu a fost cu aia de la CCR sa-i schimb, dar am reusit, acum decat asteapta un cuvant si stiu ce hotarare sa dea pe o anumita lege, e drept ca mai ies si eu inainte si dau semnale clare. Imi place cum l-am prostit pe Ponta, copil de buna credinta, s-a pus cu un lup de mare, un timp l-am mangaiat pe crestet, l-am laudat, aveam nevoie sa ma reabilitez cumva dupa prostiile facute cu Boc cand am taiat salariile si pensile, mare prostie a fost atunci, dar am testat si masele sa vad cat rezista si rezista nu se incurca, am gresit cu arabul ala de Arafat, nu m-am gandit ca tine lumea la el, apoi bine ca a cazut MRU, nu era ce sperasem. Numai prin venirea la putere a celor din USL ma puteam reabilita, acum sunt ca nou, treaba este ca nu gasesc un alt Basescu, Udrea e buna, dar nu de Presedinte, ceilalti sunt slabi, C. Diaconescu asta nu e bun de nimic, la o adica m-ar vinde mai rau decat l-am vandut eu pe Roman. Domle, trebuie sa fac ceva, caci acum plec acasa si ma inhata astia daca nu pregatesc bine terenul. Oricat zic unii ca e bine la puscarie, dar tot mai bine este cu nepotica in parc.

Spovedania lui Crin!



            Toata lumea ma intreaba de ce l-am iertat pe V. Ponta, pai cum sa nu il iert cand el este tovarasul meu de constructie a unei uniuni politice. Ponta este Presedintele unei jumatati dintr-un intreg, impreuna cu mine care sunt Presedintele celeilalte jumatati, am format o Uniune politica si vrem sa o ducem la capat din patru  motive : primul ar fi ca daca se rupe USL-ul guvernarea si majoritatea parlamentara ar lua sfarsit, al doilea motiv ar fi ca in cazul ruperii uniunii, parlamentarii nostrii imediat ar sari in barca lui Basescu, al treilea motiv foarte important este insusi votul dat de alegatori, este increderea lor in constructia noastra, nu vrem sa-i dezamagim mai mult decat am facut-o si in sfarsit al patrulea motiv, poate cu asta trebuia sa incep, m-as linge pe bot de a ajunge pe scaunul de la Cotroceni, fara votul PSD, e greu sa castigi.
            Diferenta dintre Ponta si mine este aceea ca el este Primul Ministru si implicit responsail pentru toate masurile care se iau in aceasta tara, este adevarat unele mai bune,altele mai putin bune, dar toate bine intentionate, fata de mine care nu sunt nevoit sa iau nici o hotarare. Ponta este precum gospodina care pregateste o mancare si isi da seama ca ii lipseste un ingredient, are doua posibilitati sa faca mancarea fara a anunta sotul si risca sa nu fie chiar pe placul lui, ori il anunta, stau in sedinte interminabile si cand au ajuns la un consens, constata ca ora mesei a trecut de foarte mult timp.
            Intr-o casnicie (pentru ca USL-ul poate fi privit ca un mariaj), chiar si acolo unde dragostea este foarte puternica, pot apare neintelegeri, chestiunea este ca sotii sa gasesca solutii de a depasi crizele fara  jigniri, fara injuraturi, fara batai. In conditiile in care s-ar ajunge la asemenea excaladari, chiar daca se impaca nu vor uita jignirile si celelalte afronturi.
Toata sarabanda declaratiilor au avut ca tinta o parte din membrii PNL care  sunt mai carcotasi de felul lor si imi reproseaza de fiecare data cand Ponta greseste ceva, de ce nu sar la gatul lui, de multe ori o fac ca si in cazul asta, de multe ori reactionez foarte tarziu, ori de loc. Daca dosarul RMGC ar fi ramas in sertar nu ar mai fi existat aceasta isterie pro si anti RMGC, Ponta a vrut si bine a facut, sa rezolve odata aceasta problema ce era pe masa prim ministrilor de mai mult de 15 ani.
Sigur oalele s-au spart in capul lui Ponta (ca el a avut doua pareri, este dreptul lui, ca nu se asemanau cu ale noastre asta este), a trimis proiectul de lege in Parlament, intr-un fel a procedat ca Pilat din Pont, adica s-a spalat pe maini, va face ce va dicta Parlamentul prin legea ce o va da.
            Basescu ne va astepta la cotitura, pentru asta va folosi CC, retrimiterea in Parlament, dar tot va trece, trebuie sa treaca.
            Daca nu as fi orgolios ar trebui sa cer iertare lui Victor, nu o voi face, ca ma va crede L.Orban,Ghise si ceilalti ca sunt slab, nu sunt, dar m-am atasat de Ponta.

sâmbătă, 21 septembrie 2013

La medic in zilele noastre!



            Intr-una din zile am mers la medic pentru un consult de specialitate, m-am inarmat cu un bilet de trimitere de la medicul de familie si am purces spre cabinetul medical. Un afis pus ostentativ pe usa cabinetului ma anunta ca nu are contract cu Casa Nationala de Asigurari, in concluzie trebuia sa platesc consultatia, mi-am asumat acest fapt si am intrat in cabinet. Am intrebat cat costa, raspunsul a fost: “50 de lei, dar mai da si mata acolo ceva, ca pe astia 50 ii ia statul. Asa ca am mai pus 10 lei si am inmanat 60 de lei asistentei care, nervoasa a aruncat banii intr-un sertar. Doctorul ma cosultat sumar, a zis: “gata poti sa te imbraci” si m-am imbracat. Mi-a inmanat o reteta pe care am luat-o, iar la iesirea mea pe usa a strigat : “mosule sa sti ca eu nu sunt cersetorul dumitale sa-mi dai 10 lei, alta data sa nu mai vi”. Medicul uitase ca nu a taiat chitanta pentru cei 50 de lei. Am hotarat sa nu mai merg la el, mai ales ca se alesese praful de consultul de specialitate, am ales sa merg in Policlinica de stat. Cu noaptea in cap am ajuns la policlinica pentru un bilet de ordine, am avut norocul sa gasesc bonul cu numarul 2. Fericit m-am asezat pe bancuta din fata cabinetului asteptand ora cand vine medicul. In sfarsit, vine medicul, incep consultatiile, credeam ca va fi introdus in cabinet cel cu numarul 1 cum ar fi fost firesc, numai ca asistenta venea la usa si lua selectiv pe cine vroia, am uitat sa spun ca era o adevarata inghesuiala pe coridorul stramt din fata usii, ploase cu pacienti, timpul trecea, cand nu chema asistenta pe cate cineva, se gasea cate o cuconita care discret ciocanea in usa si se strecura in cabinet.
            Dupa vreo ora si jumatate in sfarsit este strigat sa intre in cabinet pacientul cu numarul 1, bucuria mea, apoi urmam eu, numai ca lucrurile nu au stat de loc asa, parca se imbolnavise toate cunostintele doctorului si ale asistentei la un loc, dupa mult timp si multi nervi intinsi la maxim am fost strigat sa intru in cabinet, imediat am uitat de toate neplacerile indurate, consideram gestul lor ca pe un favor facut mie, ca in sfarsit voi ajunge acolo unde numai credeam ca voi ajunge, dupa intrebarile de rutina puse de medic cu o voce plictisita, dispretuitoare, si usor amenintatoare, am realizat ca nu am dat nimic. Asa ca am scos din buzunar 50 de lei si i-am intins medicului, acesta i-a luat s-a uitat la mine si a grait : “Hai mai pune, mai pune”, am mai scos cu mana tremuranda inca 50 de lei, doctorul i-a luat si-a destines fata, a devenit jovial, aproape bonom. Consultul a fost foarte minutios, facut cu foarte mult profesionalism, abia cand s-a edificat, a inceput sa-mi puna intrebari, pe langa recomandarile facute a scris o reteta si o scrisoare medicala catre medicul de familie.
            Nu vreau sa trag nici o concluzie, fiecare sa-si spuna parerea. Asta este sistemul, asta este tara, in care traim.

Stiri de ultima ora ! XXI



            Am primit un telefon prin care eram anunţat, de o agenţie de ştiri, despre o minune ce s-a întamplat la un tribunal din Budapesta. Pe scurt, un român pe nume Corbu Gheorghe a acţionat în judecata statul maghiar pentru punerea in posesie asupra întregii averi avute de regele Matiaş Corvin. Cererea este motivata de faptul că, este unicul mostenitor al regelui Matiaş al Ungariei. La primul termen s-a stabilit ca d-l Corbu să vină cu martori care, sa ateste ca el este intr-adevar mostenitorul lui Corvin. Dat fiind faptul că aceia care au fost contemporani cu regele Mateiaş se pare că numai sunt in viaţă, a cerut sa se faca o proba ADN. Avocatul statului ungar a sustinut că, nu mai poate fi pus in posesie, dat fiind faptul că pe acele terenuri sunt diferite constructii. D-l Corbu, foarte pragmatic, a cerut sa-i fie dată numai chiria pentru pamânt, nedorind sa darâme constructiile. Procesul continua, la urmatorul termen instanţa urmează sa se pronunte.
            Sunt convins că va studia si modul in care a fost judecată speta de la Tribunalul Arad când, un sat întreg a fost retrocedat  urmaşei unui grof ungur.
Porţile fiind deschise, nu este greu de crezut ca se vor face cereri de retrocedare aducand pretentii de la Burebista, Decebal, fereasca D-zeu sa nu vina si urmasii lui Traian (romanul, nu Băsescu, ai lui Băsescu deja au venit).
            Chestiunea cu retrocedarile  a iesit de sub control, fiecare a cerut ce a vrut, cât a vrut si unde a vrut, dacă cineva e curios să facă un total al suprafetelor revendicate, sunt sigur că depaseste suprafaţa ţării de câteva ori.
            Aproape că imi vine sa-mi bat singur obrazul, gandindu-ma ca si eu am cârtit împotriva lui Basescu atunci când şi-a atribuit singur casa din Mihaileanu. Adică cum, el, Primar, dă pământ la toţi care îi cer, iar noi am sărit ca cerberii pe el când si-a dat si lui o casă, o singura casă, o amarâtă de casă. Acum realizez înca odată faptul că, nu suntem de unire, când am rămas fără flota comercială, în loc să-l felicităm pe cel ce a avut ideea de a scuti statul de multe cheltuieli cu reparaţiile, combustibil întreţinerea navelor etc., noi l-am acţionat in judecată, iar poporul, cu mic, cu mare, la condamnat moral, alegandu-l de doua ori Presedinte al României, numai asa, sa nu aibă omul linişte, sa tină pe umerii săi soarta a milioane de oameni. Noroc cu D.Morar de la DNA (om de omenie), care a mai facut o expertiza si a vazut ca este total nevinovat. Bravo don (parca asa isi spun cei din mafia) Morar, mare om, mare caracter, sa ne traiesti.
Între timp lucrurile au evoluat, au început să iasă la suprafaţă "micile găinări" făcute de cei de la ANRP, că altfel nu pot spune unor mite cărate cu sacoşele în care se aflau milioane de euro, toate acestea pentru a înmuia sufletele negre ale funcţionarilor din această agenţie. Erau pe lista de aşteptare înregistraţi undeva spre coada listei oamenii care trebuiau să primească sute de milioane de euro despăgubire, dacă ar fi stat să le vină rândul ar fi trecut ani de zile, numai că ei erau bolnavi, cu cât suma de bani ce trebuia primită ca despăgubire era mai mare, cu atât erau mai bolnavi şi trebuiau despăgubiţi cu prioritate, înainte să o mierlească. Deşi bolnavi de hemoroizi în fază terminală, ei nu pregetau să care genţile cu bani celor de care depindeau despăgubirile lor.
Numai că acolo, în comisia de analiză a cererilor de despăgubire, erau oameni integrii, care nu se lăsau uşor păcăliţi de boli şi evaluări aiurea, de aceea "atenţia" trebuia să fie cu atât mai mare şi a fost, de ordinul a sute de milioane de euro şpagă dată membrilor comisiei ANRP, Alina Bica, Crinuţa Dumitrana etc.
Mai rău este acum, pentru o mică parte din ei, când se află după gratii, da ce să-i faci, totul are un preţ. Sper să vină toţi cei care au păgubit această ţară să înfunde puşcăria, iar averile să se întoarcă de unde au fost furate. Apropo don Băsescu, ai grijă de ginerică, ori mai bine intraţi amândoi la puşcărie, are şi familia voastră un rost când, vine la unul cu pachet, îi întinde mâna şi celuilalt cu ceva, aşa e în familie.
În ce priveşte pe moştenitoarea grofului căreia i s-a retrocedat un sat întreg, poate i se face ADN-ul penal.

Un Primar descurcaret!



            “Dom Primar, dom primar”,
“Cei ma, ce strigi asa?”,
“Haideti la birou c-a venit”,
“Cine-a venit ma si ce vrea?”
“A venit cine nu trebuia sa vina, a venit Curtea de Conturi”.
Inspectorii de la CC s-au prezentat intr-un control la o Primarie ce tocmai isi asfaltase drumurile comunale, curiosi din fire(meseria) au cerut actele si toate avizele si documentatia necesara asaltarii drumurilor, cum contabilii adusesera cu ei si un expert tehnic, acesta a inceput sa verifice documentatia tehnica, mai mult a facut si masuratori in teren fata de grosimea  covorului asfaltic si calitatea materialului folosit. Una scria pe hartie si alta era in teren. Diferentele  cantitative si calitative erau enorme, multi bani intrasera in buzunarele Primarului si al celor care facusera lucrarea. Seara dupa terminarea programului, mai marele comunei s-a oferit sa gazduiasca pe cei veniti in control, numai ca acestia au refuzat politicos, dar ferm, atunci Primarul s-a gandit sa le ofere bani, multi bani, inspectorii s-au tinut pe pozitie, refuzand banii, totodata anuntandu-l pe Edilul Sef ca isi vor face datoria pana la capat, iar daca ceva este in neregula asa cum se contureaza deja, vor anunta forurile superioare. Primarul nostru ia privit cu mila si le-a zis : “ce credeti ca faceti, mai bine luati banii aveti si voi familie si ei trebuie sa traiasca, daca vreti sa-mi faceti rau, gresiti, nu mie imi ve-ti face, ci voua”, apoi a plecat.
            A doua zi seful echipei de control a primit un SMS de la seful lui prin care era chemat impreuna cu toata echipa la Bucuresti pentru a primi noi instructiuni.
            In locul lor la Primaria noastra a fost trimisa alta echipa care a constatat ca lucrarile au fost executate  conform documentatiei, ba mai mult, Primarul insusi adusese bani de acasa pentru a se plati ultimele finisari, bineinteles ca nu a dorit sa-i fie returnati acei bani, ramanand ca o mica contributie a sa pentru binele comunei. Multumiti de modul in care au fost tratati pe perioada controlului inspectori s-au intors in Bucuresti radiosi si cu buzunarele umflate.
“Dom Primar, dom Primar”,
“Ce mai e ma, au venit aia iar?”,
“Nu domn primar, au venit aia de facu’ asfaltu’, cica vor sa va multumeasca, ca prea a iesit bine controlul”
           

joi, 19 septembrie 2013

Stiri de ultima ora ! XX.



            Ministerul Invatamantului ne informeaza ca, au fost luate toate masurile ca elevii sa invete in clase curate, reparate, cu apa curenta si grup sanitar in incinta, deasemeni  printr-o OU profesorilor le-au fost marite salariile. Comunicatul ne lamureste care au fost criteriile de care s-au tinut cont la marirea salariilor, acestea sunt : banii necesari pentru abonamente  la diferite reviste romanesti si straine care trateaza probleme din disciplina pe care o preda profesorul la clasa, bani pentru imbracaminte, astfel incat profesorii sa nu mai vina cu hainele carpite la scoala, bani pentru ca fiecare profesor sa aiba o Tableta, pentru a putea accesa in timp real orice informatie are nevoie pentru buna desfasurare a programului la clasa, deasemeni bani si garantii guvernamentale pentru achizitionarea de masini cu o clasa mai luxoase de cat Loganurile.
            Elevii, continua comunicatul, au avut surpriza ca fiecare la locul lui din banca sa gaseasca cartile si caietele de care au nevoie in anul scolar respectiv, alaturi de o felicitare cu urari de succes la invatatura si o floare.
            Seara la telejurnal am vazut o reportera cu un microfon in mana, ce se plimba printre bancile elevilor incercand sa le ia interviuri atat lor cat si profesorilor, numai ca toti erau atat emotionati incat cu greu isi puteau stapani lacrimile, totusi printre nodurile inghitite din cauza plansului  ridicau osanale si binecuvantau alianta social-liberala, unde, spuneau ei, grija fata de omul sarac si nevoia de indestulare a salariatului pentru a da tot ce are mai bun in el ,si-a dat mana. Au fost luate masuri ca, elevilor  dupa orele de program sa le fie servita o masa calda apoi sa ramana in continuare 3 ore pentru rezolvarea temelor pentru acasa sub indrumarea profesorilor de specialitate, in acest fel, spunea Ministrul Invatamantului, elevii ar putea asimila mult mai bine materia, plus ca elevii pot solicita si scoala este obligata sa puna la dispozitia elevilor, sali pentru diferite activitati in functie de aptitudinile fiecarui elev.
Acolo unde se va constata ca elevul nu a invatat lectia si profesorul, cu tot regretul, va fi nevoit sa-l noteze cu nota sub 5, va lua legatura cu parintii elevului expunandu-le situatia si cerandu-si scuze pentru faptul ca a fost nevoit sa-l noteze cu nota mica.
Elevii sunt obligati sa mearga la scoala imbracati numai cu uniformele aprobate de catre consiliul de parinti si  cel al scolii, nu au voie sa mearga la scoala cu telefoane mai scumpe decat ale profesorilor (de comun acord parintii si profesorii vor stabili plafonul), deasemeni masinile personale nu pot fi mai scumpe decat Dacia, sub diferitele denumiri.
            In timpul orelor de curs elevii nu au voie sa deranjeze profesorii si nici colegii, cei care se abat de la disciplina impusa va fi amendat, amenda urmand sa fie platita de parinti, sau vor fi nevoiti sa faca diferite activitati in folosul scolii, maturatul scolii, taiat lemne, facut partie, adunat hartiile de prin curtea scolii etc., in functie de varsta si gravitatea actului de indisciplina. Deasemeni in incinta scolii fumatul si consumul de bauturi alcoolice va fi interzis atat pentru elevi, cat si pentru profesori. In timpul orelor de clasa elevii nu au voie sa vorbeasca neintrebati, ei pastrand linistea pentru ca profesorul sa poata explica lectia si ei sa raspunda in cazul in care sunt solicitati. In sfarsit dupa mai bine de 40 de ani se face  dreptate in sistemul de invatamant, astfel incat si cel mai carcotas critic al sistemului sa nu aiba ce reprosa. Sper ca nimeni sa nu se supere pe mine pentru faptul ca mi-am permis sa scriu articolul despre deschiderea anului scolar 2042-2043 inca de pe acum, m-am gandit ca este foarte probabil ca acele vremuri sa nu le mai prind, asa ca mi le-am inchipuit cum ar fi.

Vremuri de cumpănă

  În urmă cu 35 ani, oamenii, mai ales tineri, cădeau secerați de gloanțele unui regim tiranic. Sătui de frig și înfometare, cetățenii Român...