duminică, 22 septembrie 2013

Putina istorie! 1



Sunt din aceiasi generatie cu Nastase, Basescu, Oprescu, Dinescu ptr. a enumera numai cativa. M-am nascut la inceputul dec.6 (1951) cand Stalin inca mai era stapan in estul Europei. Pe teritoriul Romaniei erau trupe sovietice care ne supravegheau indeaproape. Pacea incheiata dupa al 2-lea razboi mondial hotarase sa platim despagubiri de razboi URSS . Despagubirile constau in petrol si in ramanerea pe o perioada de 20 de ani a Basarabiei in administrarea URSS.(cei 20 de ani au trecut, iar Basarabia nu a mai revenit Romaniei). In tara functionau societati mixte sovieto-romane(SOVROM), care dirijau de fapt economia. In anul 1957 la insistentele lui Dej trupele sovietice parasesc Romania. In acelasi an am mers la scoala, imi cumparase mama un ghiozdan de carton ce se lega cu 2 sireturi pe dupa umeri. Eram tare mandru de ghiozdanul meu, putini copii aveau asa ceva, cei mai multi aveau traisti tesute in casa. In ghiozdan aveam carti si caiete cumparate de parinti, pe atunci nu erau gratuite (cred ca din 1960 invatamantul a devenit obligatoriu 7 clase si gratuit).
Mergeam spre scoala , pe ulita prafuita cu importanta copilului de 6 ani(la scoala se mergea la 7 ani, nu au fost suficienti copii atunci si multi am mers de 6 ani), ce merge prima zi la scoala. Vedeam cu alti ochi casele in paianta, ori in lati cu pamant batut intre ei, invelite cu sindrila la cei cu ceva bani, ori cu paie la cei saraci. Pe drum intalneam cate o caruta, de masina nu se discuta, imi amintesc ca a trecut odata o "Pobeda", tot satul a iesit sa o vada.
Ajunsi la scoala, dupa o introducere sumara facuta de directorul scoli,am fost repartizati la clase. Ca scolar in clasa 1 eram imbracat in uniforma care consta dintr-o rochie pipita cu buzunare, in care tineam calimara si eventual batista, cine avea, in picioare aveam tenesi, pe care dealtfel aveam sa-i incalt numai atunci, in prima zi de scoala, apoi aveam sa merg descult. Dusumeaua din clasa fusese spalata cu motorina si raspandea un miros puternic. Cel mai mult ma impresionat portretele frumos aliniate, ale unor barbati, ce tronau pe unul din pereti. Mai tarziu aveam sa aflu ca erau: Karl Marx, Frederich Engels, V.I.Lenin, Gh.Gh.-Dej si Petru Groza(Din '60 ii va lua locul Chivu Stoica).
Invatatoarea s-a straduit sa ne invete tot ce se cerea la acea vreme(nu mersesem la gradinita)ca materie scolara, nu facea rabat de la nimic cand era vorba de invatatura. Era renumita ptr. modul in care manuia nuiaua de corn, ori sanger, ptr. a ajuta pe cate un elev sa-si aminteasca sa scrie, ori sa invete lectia. Recunosc ca de multe ori am fost printre cei pedepsiti,  ca pedeapsa suplimentara atunci cand nu imi faceam temele date spre rezolvare acasa, eram oprit dupa terminarea orelor de curs, pana ce reuseam sa scru, ori sa invăţ tema data. In sat nu aveam curent electric, cei care invatam dupa amiaza, mai ales in serile de iarna, la scoala invatam la lumina unor lampi cu petrol(gaz lampant).
Eram pregatiti sa devenim pionieri, ca o incununare a rezultatelor la invatatura si disciplina(ptr.a deveni pionier trebuia sa ai 9 ani si rezultate bune la invatatura). Munca de indoctriare a noastra pe linia Partidului Muncitoresc Roman(PMR)(dupa congresul al 9-lea va deveni Partidul Comunist Roman, PCR) era asidua, ni se explica de ce noi pionierii trebuia sa-i convingem pe parinti nostri sa se inscrie in Gospodaria Agricola Colectiva (GAC)(mai tarziu se va transforma in Cooperativa Agricola de Productie (CAP), cu tot pamantul, animalele de povara, uneltele agricole si forta de munca.Va urma.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vremuri de cumpănă

  În urmă cu 35 ani, oamenii, mai ales tineri, cădeau secerați de gloanțele unui regim tiranic. Sătui de frig și înfometare, cetățenii Român...