miercuri, 25 septembrie 2013

Putina istorie! 3



Dupa Congresul al 9-lea al PCR, Ceausescu ptr. as consolida pozitia a venit cu cateva idei bune.A incurajat arta, literatura universala se gasea in librarii la preturi foarte mici ptr. a putea beneficia si cei mai saraci oameni de posibilitatea de a citi. Noi, tinerii, cand ne intalneam discutam despre literatura, despre ce carti am mai citit, despre filme, despre piesele de teatru urmarite la TV  despre cercetarea stiintifica si sport. Televiziunea si radioul aveau programe bune. Sa ma intorc putin in urma .Spuneam la un moment dat ca in sat nu aveam curent electric, dar din '57 s-a facut ceea ce ei numeau radioficarea, de fapt era vorba de un centru de radioficare, ce se afla intr-o comuna electrificata aproape de noi si de aici se retransmitea intre orele 5 dimineata-24 noaptea programul de radio. Ptr. mine a fost decisiva intalnirea cu difuzorul. La indemnul mamei, care era o tesatoare renumita si timp de iarna tesea pana noaptea tarziu, am inceput sa ascult "Teatrul la microfon", asa se numea atunci, astfel m-am delectat cu "Rusalka, Zapada in toiul veri, Baltagul"si multe, multe altele. Abia in '64 am beneficiat de curent electric ( se numea atunci "lampa lui Ilici, prima hidrocentrala mare cea de la Bicaz se numea V.I.Lenin), cand am facut cunostinta cu televizorul. Imi amintesc ca la inmormantarea lui GH .GH. Dej casa mea era plina de oameni, acesti oameni chiar plangeau.(deja tarani incepusera sa traiasca mai bine, vorbesc de taranii saraci). Trebuie sa fim sinceri si sa recunoastem, agricultura si satul la inceputul dec. 6 erau in feudalism ca fel de a fi (totusi marile mosii fusesera impartite prin reforma agrara din 6 martie '45 a lui Petru Groza), daca nu recunoastem acest lucru plecam de la premize gresite. In scoli elevii traiau o viata semi cazona. Nu puteai pleca oricum si oriunde fara bilet de voie, uniforma era stricta, de asemeni numarul matricol. Dupa instalarea la putere, Ceausescu a avut o deschidere spre occident, mai ales dupa pozitia avuta in August '68 impotriva URSS, din cauza interventiei armate in Cehoslovacia.  Veneau in tara noastra presedintii SUA, ai Frantei si altor tari, el mergea in SUA, Franta, M.Britanie si pe tot globul, aceste vizite au fost bune ptr. deschiderea economica a Romaniei.
Asa cum incepusem sa spun mai sus Romania era pe un drum bun. Singura conditie era sa strigi de doua ori pe an(1Mai, 23 August)traiasca PCR, trăiască Ceauşescu si sa nu zici nimic impotriva partidului. Sigur, ca era posibil sa vina cineva la tine si sa te provoace sa vorbesti impotriva partidului, de pica-i in cursa, nu iti era tocmai bine. Inca odata vreau sa reamintesc, chiar daca viata era imbelsugata(cum s-a trait in Romania intre ani'70-'80 nu se traise pana atunci si nici de atunci incolo nu se va mai trai niciodata, vorbesc de cei multi) din toate punctele de vedere, dar propaganda nu ne slabea nici macar o zi. La radio si televizor emisiunile de stiri incepeau cu citate din cuvantarile tov.N.Ceausescu, al carui cabinet de lucru era "Tara". In tara toti oamenii apti de munca aveau un serviciu, exista chiar un decret(Decretul 153)care condamna vagabondajul, pe scurt, te intalneai cu un militian, acesta iti cerea buletinul de identitate si legitimatia de munca, in cazul in care nu puteai demonstra ca ai un loc de munca, erai condamnat de urgenta pana la 6 luni de inchisoare contraventionala, dupa eliberare ti se dedea un loc de munca. Atunci munceau si militarii si detinutii, tara era un imens santier. Lucrurile au luat-o cumva anapoda dupa '80 cand Ceausescu s-a hotarat sa plateasca datoria externa, atunci alimentele au disparut de pe piata.(Ceausescu a cerut productii tot mai mari in agricultura si industrie, cei de langa el in loc sa-i spuna ca nu se poate mai mult, de dragul scaunului, au plusat la ce a cerut el, atunci sa creeat o criza artificiala).Sigur nu murea nimeni de foame, se mergea ba colo, ba dincolo si se facea rost de alimente(asa a inceput sa intre congelatoarele in casele romanilor si aprovizionarea haotica). Frigul era la el acasa in propriele noastre case. Securitatea isi intensificase activitatea .
Cred ca singurul lucru pe care si-l dorea majoritatea cetatenilor era nu daramarea oranduirii(aici vorbesc de cei multi, nu de eletisti), ci indepartarea lui Ceausescu, sperand ca lucrurile o vor lua pe drumul cel bun, dar ce s-a intamplat am vazut cu totii. Cei din generatia mea aveam 39-40 de ani la revolutie, greu sa-ti mai schimbi optiunile politice din adancuri, decat numai asa de suprafata. De aceia, odata spun ca sunt de dreapta, o data ca sunt de stanga, ca sa fie din nou de dreapta, in functie de INTERES. Nu ma mira de loc, ptr. ca el in mod sigur este de STANGA, ptr. ca asa a fost crescut si invatat, nu este de vina. As putea face o paranteza aici, ptr. cei care au trait in familii puternice de liberali, taranisti, legionari, care au fost influientati de mediul familial si au putut avea alte convingeri. Imi place cand cei care aveau 40 de ani la revolutie, acum cand sunt taranisti, liberali, social-democrati, ori democrat-liberali isi striga unul altuia: "esti un comunist", de fapt toti au fost comunisti, nici nu aveau incotro asa se puteau mentine si avansa pe scara ierarhica. Au fost si cativa dizidenti, putini, foarte putini. De fapt, Romania suntem noi, nu trebuie sa fugim de adevar. Dumnezeu sa ne apere!
 
 

2 comentarii:

Vremuri de cumpănă

  În urmă cu 35 ani, oamenii, mai ales tineri, cădeau secerați de gloanțele unui regim tiranic. Sătui de frig și înfometare, cetățenii Român...