marți, 24 septembrie 2013

Putina Politica! 2


    Presiunile erau mari ptr. inscrierea in GAC, se mergea pana acolo incat cei care aveau serviciu, erau amenintati cu desfacerea contractului de munca. In final in toamna lui'61 ne-am inscris in GAC, mai ales ca noi nu aveam mult pamant si ar fi fost pacat ca tata sa-si piarda locul de munca. Inscrierea in GAC a facut cumplite victime, multi dintre ei au murit in clipa in care s-au vazut cu ograda goala  si fara pamant, altii au fost arestati, batuti, pana au fost determinati sa se inscrie. In targ(obor), daca vroiai sa cumperi un cal il puteai cumpara ptr. numai 5 lei, dar nu ajungeai cu el acasa, pe drum ti-l lua militia. Doamne, cati cai au fost omorati pe prundul Ialomitei sub motiv ca se va face agricultura mecanizata, se intampla in 1962! In fiecare comuna era un instructor de partid din partea comitetului raional de partid, care indruma si supraveghea locuitorii comunei impreuna cu activul local de partid si indeplineau directivele venite de la Comitetul Central al PMR.
Masinile negre ale securitatii isi faceau aparitia noaptea la adrese precis indicate de catre indrumatori de partid. "Discutiile" cu cei ce se impotriveau erau foarte brutale cu amenintari directe la adresa familiei.
In scoala ni se preda despre prosperitatea si multumirea celor din URSS care lucrau in colhozuri si solhozuri. Exemplul lor trebuia urmat de cei din Romania, iar noi, elevii, ca viitori beneficiari ai bunastarii tarii, trebuia sa ne convingem parintii  de binefacerile viitorului socialist al tarii. In biblioteci se gaseau numai carti din ed."Cartea Rusa",in care ne erau redate vitejiile soldatilor rosii in lupta lor impotriva alb-gardistilor din timpul razboiului civil din ani '20, ori despre luptele partizanilor in timpul celui de al 2-lea razboi mondial impotriva hitleristilor, ratacite prin biblioteca se mai gaseau carti scrise si de L.N.Tolstoi, Turgheniev etc. La scoala, la difuzor( la noi in sat electrificarea s-a facut abia in '64, se foloseau difuzoare, era de fapt o retransmisie de la o statie de radioficare dintr-o localitate electrificata), tot timpul se vorbea despre lupta de clasa, in care clasa muncitoare ca adevarat conducator, trebuia sa tina treaza constiinta taranimii muncitoare si a paturii intelectuale, in lupta impotriva imperialismului american si a elementelor reactionare din interior.
Cand ceas de ceas, zi de zi , luna de luna, an de an, ti se spune acelasi lucru, nu ai cum sa nu simti sa traiesti si sa doresti , sa se intample ceea ce ti se spune. Ziarele, revistele, emisiunile de la radio, incepeau invariabil cu documentele partidului care, de cele mai multe ori erau dezbatute in simpozioane, lectii politice si alte forme de indoctrinare.
Dupa 1962 cand a fost terminata colectivizarea, s-a trecut la ind. tarii. Mai ales dupa congresul al 9-lea al PCR, s-a produs un exod de la tara la oras. Dupa '65 blocurile au inceput sa rasara ca ciupercile dupa ploaie, ptr. a face fata cerintelor tot mai mari ale celor ce veneau sa lucreze pe santierele si in noile uzine ce se construiau. Cei care nu au plecat cu locuinta la oras, dar care lucrau acolo si faceau naveta, li se dadea posibilitatea sa-si faca o casa cu un imprumut pe 20 de ani cu dobanda mica(mai tarziu casa obligatoriu trebuia sa aiba etaj )Satele au inceput sa-si schimbe infatisarea, salariile erau bunicele, in magazine se gasea cam tot ce trebuia.Muncitorii plecau in vacante, fie la munte, fie la mare, sigur hotelurile nu erau de 5 stele, dar erau bune.

2 comentarii:

  1. Nu uita Ionel, ca acei cosilieri ai partidului si ministerelor aferente ale Comitetul Central al PMR, erau cosiliate de Tavarisii RUSI si ei dictau politica aceea de exterminare a cailor pe intregul teritoriu al RPRomania...

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu pot uita,am si mentionat ca erau acele societati sovieto romane,SOVROM.plus ca fiecare ministru important avea consilieri rusi,de fapt, consilierii erau ministrii,ei dictau,dar de fatada semnau ministrii romani.

    RăspundețiȘtergere

Vremuri de cumpănă

  În urmă cu 35 ani, oamenii, mai ales tineri, cădeau secerați de gloanțele unui regim tiranic. Sătui de frig și înfometare, cetățenii Român...