miercuri, 10 decembrie 2014

Cangrena sistemului politic

         Ştirea din această dimineaţă prin care suntem anunţaţi că se fac percheziţii la Consiliul Judeţean Timiş, la Apele Române şi un sfert dintre primarii judeţului sunt urmăriţi penal ,m-a bulversat.
Ne aflăm într-o situaţie fără precedent, clasa politică în totalitatea ei, poate cu infime excepţii, este coruptă, cei care nu sunt încă urmăriţi penal, nu înseamnă că sunt curaţi, înseamnă că nu a ajuns încă ancheta la persoana lor. Corupţia, acest flagel al vremurilor noastre, este transpartinică, nu are culoare politică, mai bine zis, are toate culorile politice, nu putem spune că sunt numai din PSD, ori numai din PDL, ori PNL, ori din alte partiduleţe mai mici, este boala tuturor politicienilor, indiferent de partid.
       Sigur, fenomenul corupţiei nu îl găsim numai în partidele politice, îl găsim şi în societatea civilă, începând cu funcţionarul de la cel mai neînsemnat ghişeu şi până la ministru, trecând prin toate instituţiile, învăţământ, sănătate, armată, poliţie, procuratură, instanţe de judecată etc.
Sistemul, ca organ funcţional al statului este putred, pe lângă legile prost făcute şi cu largi posibilităţi de interpretare, avem magistraţi răi intenţionaţi, organe de anchetă implicate politic în întocmirea unor dosare penale. Sistemul, în întregul lui, este o rană purulentă, o cangrenă urât mirositoare, este putred până în adâncul lui. Aici este nevoie nu de mici intervenţii, este nevoie de o reformă a sistemului din rădăcină, este nevoie de amputări pentru a curăţa cangrena societăţii.
      Este nevoie de o regândire a modului de guvernare a ţării, de o regândire a funcţionării partidelor politice, de o regândire a funcţionării instituţiilor statului şi mai ales a Parlamentului. Politicienii de astăzi, cu mici excepţii, au spus tot ce au avut de spus şi-au revărsat prea plinul gîndirii lor. S-au făcut rocade politice, alianţe, s-au cununat între ei, au divorţat, au păcătuit prin incest politic; au fost la guvernare, au intrat în opoziţie, au plâns pe umerii electoratului, şi-au râs de electorat. Au făcut exhibiţii politice, circ, au jucat teatru politic, au făcut tot ce nu trebuia să facă, dar mai ales au corupt, s-au lăsat corupţi şi au furat banul public.
Poate că pentru următoarele alegeri este bun numărul de trei sute de parlamentari distribuiţi în două camere legislative. Am o propunere, numărul de parlamentari să fie acela fixat de DNA. Adică, parlamentarii rămaşi în Parlament după ce va termina DNA de arestat dintre ei.
Poate ar trebui să apară noi partide pe eşichierul politic, cu oameni noi, dispuşi să intre războiul politic, pentru a curăţa Ţara de putregaiul corupţiei. Aceste partide ar trebui formate din oameni oneşti, cu simţ civic dezvoltat şi dorinţa de a aduce România pe linia de plutire. Nu este binevenit un partid de genul PMP-ului care, deşi nou ca denumire, este format din vechi membrii ai diferitelor partide, dar, mai ales ai PDL.
     Sper să existe oameni în societatea românească care să dorească a renova, a reconstrui, a trata societatea acestei Ţări. Sper ca electoratul să înţeleagă că tot ce s-a făcut până acum, s-a făcut împotriva României, împotriva poporului român. Trebuie să existe oameni cu reale calităţi administrative, cu reale calităţi economice, juridice, dar mai ales cu calităţi morale şi umane. România de-a lungul milenarei sale istorii, a trecut prin suişuri şi coborâşuri, dar întodeauna s-au găsit oameni de talia lui Ştefan, lui Mircea, Vlad, Cuza etc. Sper ca şi în ziua de astăzi să mai existe asemenea eroi. Sunt convins că sunt printre noi, dar ca orice erou nu îi place să iasă în faţă, a venit timpul să vină să îşi spună cuvâtul, nu cu vorbe mari, cu vorbe puţine şi pe înţelesu tuturor.
       În caz contrar ,infecţia de la cangrena sistemului va omorî societatea în ansamblul ei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vremuri de cumpănă

  În urmă cu 35 ani, oamenii, mai ales tineri, cădeau secerați de gloanțele unui regim tiranic. Sătui de frig și înfometare, cetățenii Român...