miercuri, 17 august 2016

Din simț civic



   
    Dintotdeauna spiritul civic a contribuit la civilizarea unui stat. În primii ani după revoluția bolșevică s-a lucrat mult pentru  implementarea spiritului civic. S-a mers până acolo încât, din spirit civic, copilul își turna tatăl  la CEKA, prima securitate a URSS, pentru că pitise un sac de grâu. Pentru acest fapt, copilul era lăudat în fața organizației de pionieri, iar tatăl deportat în Siberia. La fel s-a întâmplat și în România după 1945, spiritul civic a fost foarte atent la tot ce mișca în țară. Dacă unul asculta un post străin de radio, interzis de regim, din spirit civic, vecinul îl turna la securitate. Sau, dacă un cetățean declara la fisc mai puțin pământ, pentru ca după plata cotei obligatorii către stat, să-i mai rămână și lui un sac de cereale, imediat vecinul lui, din spirit civic, îl turna la securitate.
Am făcut această introducere cu un anumit scop : renașterea spiritului civic la români la fel ca în perioada stalinistă, trăim într-o perioadă în care, toată lumea, toarnă pe toată lumea, sigur, din simț civic.
Într-una din zilele trecute Călin Popescu Tăriceanu, Președintele Senatului, al doilea om ca importanța funcției din stat, a mers la poliție pentru aș preschimba carnetul de șofer. Omul a intrat pe altă ușă, ocolind în acest fel coada care era la ghișeu. Eu cred că a procedat bine din mai multe puncte de vedere. 1) dacă se așeza la acea coadă, trebuia ca sepepiștii să-i asigure securitatea, distanța dintre Tăriceanu și ceilalți oameni așezați la rând trebuia să fie respectată. 2) Odată cu Tăriceanu la rând trebuia să stea și paza și șoferul. Cui folosea acest lucru? Era exemplu de simț civic? Nu, era o prostie , atunci a făcut, ceea ce ar fi făcut oricare alt demnitar de același rang. A mers prin spate și și-a rezolvat problema.
Domnul Iohannis, cum care Iohannis? Președintele nostru, sigur nu prea aveți de unde ști cum se numește, dânsul stând mai mult prin Miami, însă atunci când vine în România, în fiecare sâmbătă merge la Sibiu. Pentru aceasta e nevoie de escortă, antemergător, tot tacâmul. Nimeni nu scoate o vorbă de cheltuielile suportate de stat pentru aceste deplasări. Nu există spirit civic? Nimeni nu vede, sau nimeni nu vrea să vadă?
Tăriceanu, că unora ne place, iar altora nu, este Președintele Senatului României, din această postură nu se poate comporta ca un om de rând. Oriunde merge trebuie să fie însoțit de sepepiști pentru a-i fi asigurată securitatea. Nu putea să stea la o coadă așa de mare cu paza lângă el, costurile ar fi fost enorme. Totuși, îl întreb pe domnul Președinte al Senatului, de ce naiba se  stă la asemenea cozi și nu se fac legi prin care birocrația să fie simplificată, iar atunci când un cetățean trebuie să preschimbe un carnet de conducere auto, cartea de identitate, etc., să nu mai fie nevoit să stea la asemenea cozi umilitoare și în care se pierde foarte mult timp, pe care fiecare solicitant l-ar folosi cum vrea, dacă lucrurile s-ar simplifica.
Elenina Nicuț, o femeie cu mult simț civic, prea mult chiar, a făcut plângere la DNA împotriva lui Tăriceanu cu acuzația: folosirea autorității, sau influenței în scopul obținerii unui folos necuvenit. Cine, sau ce i-a stimulat simțul doamnei încă nu știu, dar , în mod sigur a fost ”stimulat”.
Felicitări doamnă Nicuț! Un adevărat cetățean. S-a simțit umilită în numele zecilor de cetățeni care stăteau la coada ignorată de domnul Tăriceanu. Foarte bine a procedat, mă întreb doar atât, tot din simț civic : cât a fost aproape de doamna Udrea, de domnul Băsescu, nu a văzut nimic deosebit, nu a văzut cum erau sifonați banii țării prin diferite metode de furt? Iar dacă a văzut ,de ce nu a adus la cunoștința organelor neregulile observate? Sau i s-a dezvoltat simțul civic, după ce a părăsit PMP?
Multă ipocrizie în acest caz, parcă am locui într-o țară de fete mari și deodată s-a auzit, că una din fete numai e virgină. Locuim într-o Țară în care bandiții au pus mâna pe toată economia României. Mi-ar fi plăcut ca doamna Elenina Nicuț, să fii făcut, din simț civic, desigur, o plângere penală împotriva celor care au despădurit munții, dealurile, câmpiile. Sau poate făcea plângere împotriva celor care au distrus băncile românești, sau au vândut activele României. Dacă Tăriceanu era persoană privată și nu ocupantul unui asemenea post, aș fi fost primul care îl înfieram, dar așa? Avem multe lucruri de rezolvat în Țară, acesta este ultimul. În locul doamnei Nicuț, făceam pângere împotriva guvernului, guvernelor, care nu au găsit soluții de rezolvare a acestor probleme birocratice.
Mulțumesc pentru poză : galasocietațiicivile.ro


4 comentarii:

  1. Multă ipocrizie în acest caz, parcă am locui într-o țară de fete mari și deodată s-a auzit, că una din fete numai e virgină. Locuim într-o Țară în care bandiții au pus mâna pe toată economia României. Mi-ar fi plăcut ca doamna Elenina Nicuț, să fii făcut, din simț civic, desigur, o plângere penală împotriva celor care au despădurit munții, dealurile, câmpiile. Sau poate făcea plângere împotriva celor care au distrus băncile românești, sau au vândut activele României. Dacă Tăriceanu era

    RăspundețiȘtergere
  2. Stimate domnule Carstea , pot sa postez acest comentariu pe pagina lui ciolos (pe pagina lui ciolanis sunt blocata de vreo 4 luni )cu mentionarea sursei ?

    RăspundețiȘtergere
  3. Mesajul meu catre Elenina Nicut:
    Cand dobitocului tau, Tr. Basescu, i-a expirat valabilitatea vreunui document personal, vrei sa-mi spui ca nu i-a parvenit noul act direct la Palatul Cotroceni?
    De ce n-ai facut atunci scandal privind procedura, inaplicabila tie sau mie?
    Sa inteleg ca, daca Tariceanu este opozantul derbedeului tau, merita o plangere penala, iar dta, ca nu ai „toate tiglele pe casa” si te plimbi libera pe strada, nu?

    RăspundețiȘtergere

Vremuri de cumpănă

  În urmă cu 35 ani, oamenii, mai ales tineri, cădeau secerați de gloanțele unui regim tiranic. Sătui de frig și înfometare, cetățenii Român...