joi, 12 martie 2015

Spaga, mita, bacsis...  Spaga, mita, bacsis, ciubuc, pesches, multe cuvinte, acelasi inteles.
Aud tot mai des ca mita este o mostenire a epocii comuniste, este adevarat ca si in acea perioada se practica, dar sumele erau infime fata de acum, un pachet de tigari ‘Amiral”prin anii 70 rezolva multe si nu costa decat 6 lei, mai tarziu au aparut “Kent-ul”, cafeaua, iar prin ’80 cand alimentele au inceput sa dispara, se mergea cu o ciozvarta de carne, o gaina din curtea taranului, o bucata de telemea.
Dupa ’89 lucrurile au scapat de sub control, indiferent de rangul functionarului de la ghiseu, de dreptul tau de a depune o cerere, de a primi o informatie, de ati plati darile catre stat, ori alte tipuri de afaceri, functionarul te va privi cu superioritate, te va umili, lasandu-te sa astepti, in timp ce el vorbeste cu nevasta la telefon, careia, ii explica ca in iuresul din noaptea trecuta nu stie ce a facut cu chilotii ei, ori inchizand geamul pentru a manca un sandvis, stiti am plecat in fuga, dar daca intinzi mana si ii oferi ceva, lucrurile se schimba si, el (functionarul), devine mai receptiv si atent la doleantele tale. Primarii, sefii de Consilii Judetene, acesti dumnezei ai judetului, ministrii ,abia asteapta sa aiba lucrari de asfaltare, de canalizare etc., se stie, cel care castiga licitatia pentru o anumita lucrare se tocmeste cu seful administratiei respective pe procentul de para-ndarat care va reveni Primarului, Presedintelui de Consiliu, ori ministrului
            La doctor lucrurile sunt si mai si. Aici esti taxat aproape dupa mercurial, platesti si lucrurile merg de la sine. Daca ai ghinionul sa mergi la un medic care nu iti va lua banii vei intra in panica, stie doctorul ceva, sunt incurabil, de aceea nu imi ia bani, nu te gandesti ca este posibil ca acel om sa fie corect, sa se multumeasca cu putinul pe care il da statul (am intalnit destui medici cinstiti exp. dr Popescu Ioana, dr Voicu Olga ambele de la Spitalul Judeţean Târgoviste); vreau sa fiu corect pana la capat, nu am gasit medici, care, sa respinga un pacient pe motiv ca nu a are bani pentru operatie. Sigur, el va incerca, dar daca nu are, asta este, va lua de la altul, iar pe om il va opera la fel ca si pe cel care a dat bani. Este foarte probabil sa fie si medici care externeaza un pacient daca nu are bani, ori tratamentul va fi superficial, sa le fie rusine, acei oameni chiar merita sa fie in puscarie, nu dr. Mocanu de la spitalul Militar, care , nu odata si-a aratat omenia in relatia cu pacientii. Am avut ocazia sa il cunosc si sa aflu multe de la pacientii pe care ii operase, toti aveau numai cuvinte de lauda.
            Un alt loc unde se dau atentii este politia, mai ales la circulatie, daca un sofer a gresit si nu poate scapa fara amenda, asta este, il amendezi si gata, ori nu, a lua spaga de la contravenient nu este tocmai ortodox, acel om este posibil sa te aiba la mana, iar in viitor va incalca din nou regulile, stiind, ca va gasi un alt “Garcea” ce il va ierta contra unei “atentii”.
Acelasi lucru este valabil si in cazul unor furturi, ori in cazul unor dosare grele de coruptie, unde cei care acopera infractiunea, sunt politisti cu umerii incarcati de stele,  procurori, ori judecători.
            La scoala se dau atentii profesorilor, pentru ca profesorul sa-l  anunte pe copilul mituitorului premiantul clasei, pai daca merita e in regula, dar daca nu merita, pentru ce sa ne mintim, de ce trebuie sa avem absolventi pregatiti superficial, cine este in stare sa invete, bine, cine nu, nu. Spaga este foarte daunatoare si din acesti elevi premiati pe baza de “atentii” nu poate iesi ceva folositor societatii.
            Ciubucul, mostenire din cele mai vechi timpuri, practicat şi la curtea împăraţilor romani, dar şi  pe vremea cand eram o tara ocupata de turci, atunci  cand domnitorii nostri fugeau la Stambul pentru as plati domnia, in acest scop, dadeau peschesuri marelui vizir, pentru a i se pune o vorbă
 buna pe langa sultan. Atat de bine a prins, incat  marii dregatori ai tari au perpetuat-o pana in ziua de astazi si sunt semene ca nu vor sa o lase din mana niciodata. Pentru ca lucrurile sa intre pe un fagas normal, ar trebui sa fie indexate pensile si salariile cu un procent rezonabil, care va fi folosit de cetateni pentru mituirea celor pe care ii solicita in rezolvarea unor probleme.Sau, poate mai bine , îi duce pe ciubucari la un loc sigur, unde nu mai poate cere mită de la nimeni şi au şi pază asigurată.
            Mulţumesc pentru poză : lideruldeopinie.ro

Un comentariu:

  1. Dupa ’89 lucrurile au scapat de sub control, indiferent de rangul functionarului de la ghiseu, de dreptul tau de a depune o cerere, de a primi o informatie, de ati plati darile catre stat, ori alte tipuri de afaceri, functionarul te va privi cu superioritate, te va umili, lasandu-te sa astepti, in timp ce el vorbeste cu nevasta la telefon, careia, ii explica ca in iu

    RăspundețiȘtergere

Maria XIII

Prima zi de şcoală. Maria, deşi invitată la serbarea de deschidere, a preferat să stea acasă, a mers la deschidere doar Alexa. Abia aştept...