Totalul afișărilor de pagină

duminică, 22 martie 2015

Puşcăriile, adevărate lăcaşuri de cultură

    
Am primit o ştire senzaţională. Direcţia Generală a Penitenciarelor, din cadrul Ministerului de Justiţie, a trimis o scrisoare Oficiului Pentru Ocuparea Locurilor din Penitenciar din cadrul DIICOT, DNA şi Parchetul General pentru a recruta specialiştii care ,mai apoi să fie angajaţi de către Instanţele de Judecată prin mandate de executare definitivă şi irevocabilă în Penitenciare. Solicitările Direcţiei Generale a Penitenciarelor au apărut în urma dovedirii unei lipse acute de specialişti care, să conducă în cadrul Penitenciarelor, doctorate şi masterate, apoi îndrumători literari, corectori de lucrări ştiinţifice şi literare, profesori de alfabetizare, cursuri intensive.
     Penitenciarele se dovedesc de la un timp adevărate sanctuare de cultură, mulţi dintre cei care sunt cazaţi în interiorul acestor lăcaşe au început să privească lucrurile dintr-o altă perspectivă, din perspectiva umană. Dacă până acum discuţiile frecvente dintre condamnaţi erau pe teme frivole, fără consistenţă, de cele mai multe ori sterile şi imorale, în ultimul timp a apărut un nor alb care a imacultat sufletele acestor năpăstuiţi ai sorţi. Dimineaţa după program şi masă se băgau într-un colţ unde jucau poker, ori babaroase, acum nu, cer să iasă afară din cameră pentru a merge la bibliotecă, aceasta pe zi ce trece se dovedeşte tot mai neîncăpătoare, aici fie ascultă dizertaţii pe diverse teme ştiinţifice, fie merg la cursuri intensive de alfabetizare, fie adună material bibliografic pentru următoarea lor carte. Este o activitate demnă de Biblioteca Universitară, ori de Academia Română, oricum, din punct de vedere al producţiei de volume tipărite, rivalizează cu Uniunea Scriitorilor.
    Să vezi deţinuţi condamnaţi pentru viol, pentru crimă cu premeditare, pentru tâlhărie, etc., mergând pe culoarele dintre rafturile bibliotecii penitenciarului în vârful piciorelor, vorbindu-şi între ei cu „domnule”, iar atunci când vreau să îşi întărească o vorbă spun :”pe cuvânt de onoare”şi nu :”să moară mama”, ori „să mor în puşcărie”, asta deja dă un aspect de sanctuar bibliotecii.
Din aceste motive Direcţia Generală a Penitenciarelor a luat hotărârea de a cere Oficiului Pentru Ocuparea Locurilor din Penitenciar din cadrul Parchetului General, DNA şi DIICOT să caute candidaţi în specialităţile de mai sus care să fie înaintaţi Instanţelor de Judecată pentru angajarea(condamnarea) cu mandat de executare definitifă şi irevocabilă, aceşti specialişti putând ajuta la desfăşurarea în bune condiţiuni a procesului de culturalizarea deţinuţilor.
Am putea intra in Cartea Recordurilor, după ce am intrat deja cu cel mai lung cârnat şi cea mai mare sarma, cu faptul că la intrarea în penitenciar un deţinut semianalfabet condamnat la 7 ani pentru că a tâlhărit o babă şi a refuzat să o violeze, la ieşire va avea deja un titlu academic şi cel puţin două cărţi tipărite, cea mai cunoscută devenită deja bestseller intitulată : „Tehnici de tîlhărie”, se află la o a doua ediţie revăzută şi adaugită.
Păcat de aceşti oameni care  afară trăiesc într-un cvasi anonimat şi riscă să părăsească această lume, fără a ne împărtăşi din prea plinul spiritualităţii lor. Condamnarea pentru ei înseamnă descătuşarea spiritului şi revărsarea cornului abundenţei literare asupra noastră. Procurorii au o sarcină foarte grea şi anume, aceea de a începe transformarea corupţilor, a tâlharilor, şuţilor de buzunare, a criminalilor, a tuturor celor aflaţi în afara legi, în viitori oameni de cultură. Pentru ca acest deziderat să se împlinească e bine ca, Judecătoriile şi Tribunalele să nu se zgârcească în numărul de ani daţi pentru fapta comisă, celor acţionaţi în judecată. Cu cât anii vor fi mai mulţi, cu atât ei vor putea avansa pe treptele culturii, vor putea să îşi hrănească spiritul cu scrierile marilor literaţi şi filozofi.
     Este înălţător pentru noi muritori de rând ca atunci când ne va tâlhări un asemenea titan al culturi să auzi : „vă rog ca, în numele omeniei să-mi daţi tot ce aveţi asupra dvs., vă mulţumesc şi vă asigur de înalta mea consideraţie, al dvs., etc.”Cât de umilitor era înainte când, acelaşi tâlhar care nu fusese în penitenciar, spunea : „ fă, să moară mama, jos textila, hai fa scoate tot că, să mor în puşcărie dacă nu te fac”. Oribil.
Sigur ar mai fi o categorie de deţinuţi, cei care nu sunt implicaţi spiritual, aceştia se îmbolnăvesc subit, spre bucuria mea am văzut că dacă nu ţine cu hernia se apucă şi ei de scris, bravo!
     Vom ajunge să avem o ţară de borfaşi titraţi şi cu lucrării ştiinţifice publicate, sigur lucrările vor fi conform specializării adică :corupţie, tâlhărie, viol etc.
Indiferent ce vor face, duceţi toate mizeriile astea penale acolo unde le este locul, luaţi-i la rând indiferent de religie, sex, vârstă ,culoare, culoare politică, funcţie etc.
Acest articol este un pamflet.
Mulţumesc pentru poză :monitorulsv.ro

Un comentariu:

  1. Este înălţător pentru noi muritori de rând ca atunci când ne va tâlhări un asemenea titan al culturi să auzi : „vă rog ca, în numele omeniei să-mi daţi tot ce aveţi asupra dvs., vă mulţumesc şi vă asigur de înalta mea consideraţie, al dvs., etc.”Cât de umilitor era înainte când, acelaşi tâlhar care nu fusese în penitenciar, spunea : „ fă, să moară mama, jos textila, hai fa scoate tot că, să mor în puşcărie dacă nu te fac”. Oribil.
    Sigur ar mai fi o categorie de deţinuţi, cei care nu sunt implicaţi spiritual, aceştia se îmbolnăvesc subit,

    RăspundețiȘtergere